„Teātra direktors” ir komiskā opera (Singspiel) - viens no vissenākajiem operas veidiem, kas pirmo reizi iestudēts uz Baltijas valstu skatuves. Ar savu jautro formu un aktieru spēli tā drīzāk atgādina opereti, tāpēc interesanti būs pat tiem skatītājiem, kuri vēl nav kļuvuši par īstiem klasiskās mūzikas zinātājiem un cienītājiem.

Brīnišķīgā Mocarta mūzika sagādās patiesu baudu, bet ekstravagantie kostīmi un ar māksliniecisku vērienu veidotās dekorācijas pārsteigs skatītāju iztēli.

Operas sižeta pamatā ir stāsts par teātra direktoru Franku, kura uzdevums ir izveidot aktieru un solistu trupu. Paralēli lavierējot starp mākslinieku kaprīzēm, savstarpējo cīņu un kariem par lielāku atalgojumu, Franks ir spiests iesaistīties banķiera Eilera intrigās, lai atrisinātu teātra iekšējās un finansiālās problēmas.

Oļegs Šapošņikovs, režisors: Mocarta un kosmosa sakausējums


Viens no galvenajiem varoņiem ir teātra direktors. Pats arī esat ne tikai režisors, bet arī Daugavpils teātra direktors; vai, iestudējot operu, ņēmāt vērā arī personīgajā pieredzē iegūtās zināšanas?
– Patiesībā viss darba tapšanas process ir diezgan smieklīgs. Sākotnēji bija paredzēts, ka es pats arī atveidošu teātra direktoru. Biju iecerējis, ka aktieri runās cilvēkiem nesaprotamā valodā un tiks izmantots tulks. Pirmajos mēģinājumos lūdzu aktierim, kurš atveidoja tulku, nospēlēt dažas manas lomas rindas, lai varu paskatīties no malas, un tad sapratu, ka es labāk palikšu kā vērotājs – režisors, nevis aktieris. Un nenožēloju veiktās izmaiņas.


Iepazīstoties ar iestudējuma aprakstu, nereti lasāms, ka apavi atceļojuši no Holivudas. Kāpēc tā?
Izskaidrojums ir pavisam vienkāršs – nekur citur šādus apavus neizgatavo. Manuprāt, 25–40 cm platformas apavi vēl vairāk pasvītro kosmisko tēlu. No aktieriem tiek prasīta liela piepūle, bet tas ir iespējams. Vērsāmies pie dažādiem apavu ražotājiem Latvijā un Eiropā, bet neviens nebija gatavs uzņemties pasūtījumu, līdz uzgājām kādu uzņēmumu ASV, Holivudā. Šis uzņēmums izgatavo skatuves apavus arī tādai populārai skatuves māksliniecei kā Lady Gaga.

Opera notiek trešdien, 6. maijā 19:00

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: