Mazajiem komersantiem ir iespēja pieteikties valsts līdzfinansētajiem attīstības pakalpojumiem Ventspils Biznesa inkubatorā, kas darbojas brīvostas teritorijā – Augsto tehnoloģiju parkā. Uz atbalstu var pretendēt uzņēmumi, kas nav vecāki par diviem gadiem.

Ventspils Biznesa inkubatora vadītāja Natālija Nudga skaidro, ka šā gada martā inkubators parakstījis līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par inkubācijas pakalpojumu sniegšanu Ventspils un Talsu reģionā. Līdz ar to jaunajiem uzņēmējiem līdz šā gada 31. oktobrim kļuvis pieejams finansējums 300 tūkstoš eiro apmērā.

 

Jārīkojas ātri

Minētais finansējums ir kā pagarinājums iepriekšējā Eiropas Savienības plānošanas periodā realizētajai biznesa inkubācijas programmai, kas noslēdzās jau pagājušā gada augustā. Taču, kamēr vēl nav izstrādāti nosacījumi jaunā perioda fondu apguvei, valsts radusi iespēju nodrošināt atbalstu jaunajiem uzņēmējiem arī pārejas laikā.

«Termiņš gan ir ļoti īss. Iepriekšējā programma beidzās pagājušā gada augustā, un bija plānots, ka jau rudenī būs pagarinājums un programma ilgs gadu. Taču, kamēr notika formālā procedūra valsts institūcijās, pienācis jau pavasaris,» norāda inkubatora vadītāja. Tāpēc šobrīd inkubators veic aktīvu darbu, lai informētu uzņēmumus par iespēju saņemt atbalsta pakalpojumus sava biznesa uzsākšanai vai attīstībai. Atbalsta likmes paliek tādas pašas, kādas bijušas iepriekš – ja uzņēmums nav vecāks par vienu gadu, iespējams saņemt atbalstu 85% apmērā, bet, ja tā vecums ir no viena līdz diviem gadiem, – 60% apmērā. Maksimālā ierobežojuma atbalsta summai nav.

 

Atbalstītas daudzas nozares

«Šobrīd Ventspilī valda priekšstats, ka inkubators atbalsta informācijas tehnoloģiju, augsto tehnoloģiju un elektronikas nozares. Taču patiesībā atbalstām daudzas nozares, sākot no pasākumu organizēšanas un beidzot ar ražošanu,» skaidro inkubatora vadītāja. Tajā pašā laikā ir nozares, kas nevar pretendēt uz inkubatora atbalstu. Starp tādām jāmin, piemēram, azartspēles, tirdzniecība un alkohola ražošana. Inkubatora atbalstam neklasificējas arī lauksaimniecība, jo tai paredzēti citi atbalsta instrumenti.

«Nevaram atbalstīt pamatlīdzekļu iegādi un finansēt algas uzņēmumu darbiniekiem,» stāsta vadītāja. Tomēr inkubators sadarbojas ar Altum, palīdzot piesaistīt finansējumu, ko savukārt var izmantot arī pamatlīdzekļiem vai apgrozāmajiem līdzekļiem. «Mums ir liela pieredze arī šajā jautājumā, palīdzam noformēt pieteikumus un cieši sadarbojamies ar Altum Ventspils filiāli.»

 

No telpām līdz pat prototipam

Arī inkubatora pakalpojumu klāsts ir plašs: sākot no telpu nomas, biroja tehnikas pieejamības nodrošinājuma, grāmatvedības un konsultantu pakalpojumiem un beidzot ar mārketinga pakalpojumiem un prototipa izveidi.

 

Finansējuma saņemšanas nosacījumi ir tādi paši kā iepriekš. Inkubatorā var uzņemt komersantus, kas nav vecāki par diviem gadiem. Turklāt tiem jābūt mikrouzņēmumiem, mazajiem vai vidējiem uzņēmumiem, kas darbojas Ventspils vai Talsu reģionā. Vēlams, lai uzņēmumā būtu izveidota vismaz viena darba vieta. «Turklāt uzņēmumam nav jābūt jau nodibinātam. Ja ir biznesa ideja, var nākt ar to. Mēs sniegsim atbalstu arī uzņēmuma dibināšanā. Savukārt, ja redzēsim, ka biznesa plāns vēl jāpieslīpē, piedāvāsim Ideju studijas atbalstu,» skaidro Nudga. Tāpat uz finansējumu var pretendēt jau inkubētie uzņēmumi, ja vien tie nav vecāki par diviem gadiem.

 

9 jaunie cālēni

Šobrīd inkubatorā no jauna uzņemti un finansējumu no programmas saņems septiņi uzņēmumi no Ventspils un divi no Talsiem. Viens no tiem ir Advanced Technology Solutions – Ventspils Augstskolas studentu dibināts uzņēmums. Šobrīd tas strādā pie ražošanas iekārtu projektēšanas un būvniecības. Plānots, ka nākotnē šis uzņēmums kļūs arī par nomnieku Tehnoloģiju centrā, kas šobrīd top Ventspils brīvostas teritorijā. «Pirmais klients, kam tiek būvēta iekārta, jau ir piesaistīts, un, ja viss noritēs pēc plāna, uzņēmums turpinās darbu Tehnoloģiju centrā,» atklāj Nudga.

 

Vēl viens no uzņēmumiem, kas sācis darbu inkubatorā, ir Makasars. Tas veic skandināvu stila moduļu mēbeļu ražošanu. Uzņēmumam jau šobrīd ir neliela mēbeļu ražotne Ventspilī, bet, piesaistot inkubatora pakalpojumus, tas strādā pie jaunas mēbeļu dizaina līnijas.

 

Liela interese no Austrumiem

Biznesa inkubatora vadītāja stāsta, ka šobrīd tiek izrādīta ļoti liela interese arī no Austrumu un Āzijas uzņēmējiem, tai skaitā no Ukrainas un Krievijas. «Pateicoties brīvostas aktivitātēm valsts delegāciju vizītēs un starptautiskajās izstādēs, pie mums brauc, zvana un sūta pieprasījumus arī no Austrumeiropas, Krievijas.» Šo uzņēmēju mērķis ir Eiropas tirgus, skaidro Nudga, bet Latvija ir labs starts, lai piesaistītu Eiropas klientus. Ventspils tiem liekas pievilcīga daudzu aspektu dēļ, tai skaitā jūras transporta, galvenokārt – prāmju satiksmes dēļ. «Tikko pēc pieprasījuma aizsūtījām piedāvājumu uzņēmējam no Tatarstānas. Viņiem, protams, interesē arī darbaspēka pieejamība. Konkrēti šis uzņēmums interesējas par pārdošanas speciālistiem, kā arī par darbiniekiem, kas varētu strādāt ražošanas cehā. Šeit mēs redzam potenciālu sadarbībā ar Ventspils Augstskolu un Ventspils Tehnikumu.» Nesen inkubatorā uzņemts vēl viens uzņēmums. Tā dibinātājs ir ar kosmosa tehnoloģiju nozari saistīta uzņēmuma pārstāvis no Krievijas. «Viņi mūs atrada, pateicoties Kosmosa tehnoloģiju klasterim, un plāno ražot Ventspilī inovatīvus – ekonomiskus jaunākās paaudzes siltumsūkņus.»

 

Procedūra ir vienkārša

Lai iestātos inkubatorā, Amerika nav jāatklāj, joko inkubatora vadītāja. Daudziem izveidojies priekšstats, ka uzņemšana inkubatorā ir sarežģītāka, nekā tā patiesībā ir.

«Ja ir ideja, interese un patiesa apņēmība attīstīt savu uzņēmējdarbību, varat nākt pie mums klātienē izstāstīt ideju. Mēs atrodamies Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā. Ja redzams, ka biznesa plāns ir skaidrs un ir laba komanda, kas gatava strādāt, parasti arī atbalstām. Ja nepieciešams, palīdzam aizpildīt visus nepieciešamos dokumentus,» jaunos uzņēmējus iedrošina inkubatora vadītāja. Tālāk jau tiek pieņemts lēmums, un parasti šī procedūra ir ātra, īpaši šobrīd, kad atvēlētais laiks naudas apguvei ir pavisam neliels.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: