Ventspils teātra namā “Jūras vārti” šodien plkst. 19.00 būs iespēja baudīt A. Osokina klavierkoncertu “Veltījums Šopēna un Šūmaņa 200-gadei”.

Koncerts tiek veltīts divu izcilu romantisma laikmeta komponistu dzimšanas divsimtsgadei, kuru šogad svin visa mūzikas pasaule.

Gan Šūmanim, gan Šopēnam klavieres bija nozīmīgs līdzeklis savu mūzikālo ideju izklāstam. Abi komponisti tieši klavieru skanējumam veltīja savas vissirsnīgās emocijas un domas un radīja neatkartojamus šedevrus klaviermūzikā. Koncerta Pirmā daļa būs pilnībā veltīta Roberta Šūmaņa klaviermūzikai un otrā daļā skanēs Frederika Šopēna klavieru darbi.

Par diviem centrāliem skaņdarbiem piedāvātajā koncertprogrammā kļūs visvairāk nozīmīgie komponistu klavieru sacerējumi. Tā būs Šūmaņa Fantāsija op.17 Do mažorā, kura ir rakstīta ar grandiozu emocionālu skaņu bagātību un ir viens no Šūmaņa vissirsnīgākajiem sacerējumiem;  otrā koncerta daļā, tā būs Šopēna Sonāte Si bemol minorā, dažreiz sauktā par „Sonāti ar Sēru maršu (Marche Funebre)”, - visiem labi pazīstamais un apmīļotais Šopēna opuss.

Tikpat daudzveidīga kā Šūmaņa Fantāsija, Sonātē īpaši spēcīgi atklājās Šopēna romantiskais ģēnijs: viņa apbrīnojamais melodisms, augstais traģisms un nepārprotamā precizitāte savu ideju atklāšanas izteiksmes līdzekļu izvēlē.

Katra koncerta daļa sāksies ar diviem liriskajiem skaņdarbiem. Koncerta pirmā daļā pirms Fantāsijas skanēs divas Šūmaņa Romances no 28. opusa: vētrainā, nervozā romance Si bemol minorā un apburošo melodiju pilnā romance Fa diez mažorā; Šūmaņa sieva Klāra Vīka īpaši mīlēja šo skaņdarbu, tā bija arī pēdējā mūzika, kuru viņa dzirdēja, atrodoties uz nāves gultas.

Koncertprogrammas otrā daļa arī sāksies ar divām miniatūrām: tās būs divas Šopēna Noktirnes no 9. opusa: trauslā un sirsnīgā si bemol minorā un slavenā Mi bemol mažora Noktirne – vēl viena Šopēna daiļrades virsotne. Tā ir eleganta un maiga pēc rakstura, pēc kuras, ar lielo emocionālo kontrastu, nāks Sonāte Si bemol minorā.

Pēc tās koncerta noslēgumā skanēs Polonēze La bemol mažorā - spilgts, leģendāri virtuozs skaņdarbs. Tā ir viena no Šopēna visslavenākajām Polonēzēm, kurā īpašu vietu ieņem komponistam tik svarīgā Dzimtās Polijas tēma.

Šis koncerts domāts kā atzinības un cieņas apliecinājums diviem lielākajiem komponistiem, kuri pianistiem un publikai dāvināja tik daudz pasakainās mūzikas. Biļetes uz koncertu vēl ir pieejamas un tās var iegādāties T/n “Jūras vārti” kasē un visās “Biļešu Serviss” tirdzniecības vietās, cena – Ls 2,00

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: