Ar plašu Lietuvas kino programmu no 1. līdz 5. oktobrim noritēs Lietuvas dienas Ventspilī.

Uz jautājumiem atbild Ričards Degutis, Lietuvas Republikas vēstnieks Latvijā

 

Ko skatītājiem piedāvā Lietuvas kino?

– Lietuvas kino dienu apmeklētājiem būs lieliska iespēja salīdzināt, kā pēdējo 20 gadu laikā mūsu valstīs ir attīstījusies un mainījusies kinomāksla. Programmā iekļautas mūsdienu filmas, kas uzņemtas pēc 1990. gada. Skatītājs tiks iepazīstināts ar jaunu kinorežisoru paaudzi. Uzskatu, ka būs interesanti paskatīties divas režisora Šarūna Barta filmas, kas ilustrē notikušās pārmaiņas: 1991. gadā filmēto Trīs dienas un Eirāzijas aborigēnu. Tiks atvesta Kristinas Baužītes filma Aurora, kas triumfējusi lietuviešu filmu apbalvojumu ceremonijās, un Kolekcionāre, kas arī ieguvusi balvu par labāko gada filmu Lietuvā. Ar dziļām lietuviešu dokumentālā kino tradīcijām iepazīstinās Manta Kvedaraviča filma Barzakh, kurā caur cilvēka dzīves jēgas atspoguļojumu tiek stāstīts par Čečenijas traģēdiju.

 

Latvija ir slavena ar savām dokumentālajām filmām, savukārt jaunās spēlfilmas bieži iezīmē vēlmi līdzināties Holivudas standartiem. Cik ļoti Lietuvas kino spēj būt nacionāls un pretoties holivudiskā izteiksmes veida kopēšanai?

– Kā dzīve, tā arī kino sfēra iekļāvusies daudz plašākā pasaules telpā, kļuvusi nesalīdzināmi dinamiskāka un krāsaināka. Tiem, kas redzējuši klasisko, 1972. gadā radīto Tads Blinda, būs interesanti salīdzināt ar tā paša stāsta interpretāciju, kas parādījusies pēc 30 gadiem filmā Tads Blinda: leģendas sākums. To uzskata par pirmo vēsturisko lietuviešu piedzīvojumu spēlfilmu. Cits piemērs – melnās komēdijas žanrā veidotā režisora Emiļa Vēlīvja Zero 2. Abās filmās lietuviešu režisori mēģina neatpalikt no mūsdienu standartiem.

 

Vai jums kāda no Lietuvas kino dienu repertuāra filmām ir īpaša? Vai ieteiktu kādai no filmām pievērst īpašu uzmanību?

– Lietuvas mūsdienu kino dienas tradicionāli sākam ar Raimunda Baņoņa Bērni no «Amerikas» viesnīcas – tā ir kulta filma, filmēta diezgan smagos tā laika apstākļos. To skatoties, atgriežas pārdzīvojumi, kurus daudzi no mums piedzīvoja 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: