Šodien plkst. 15.30 Ventspils Augstskolas bibliotēkā atklās Latvijas Zinātņu akadēmijas ceļojošo izstādi Četras svarīgākās latviešu trimdas politiskās akcijas ārzemēs padomju okupācijas laikā.

Izstādes atklāšanā piedalīsies, savās pārdomās un sajūtās dalīsies bijušais trimdinieks Guntis Bērziņš. Viņš stāstīs par 1974.–1975. gada notikumiem Austrālijā, kuriem pats bijis liecinieks.

 

Otrā pasaules kara beigās bēgļu gaitās no Latvijas devās ap 150 000 iedzīvotāju. Jaunajās mītnes zemēs trimdinieki veidoja savas organizācijas, kas gādāja par kultūras un sabiedrisko dzīvi, izvērsa aktīvu politisko darbību, lai panāktu Latvijas un citu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu. Trimdinieki vērsa Rietumu politiķu un sabiedrības uzmanību uz komunistu vardarbību un cilvēktiesību pārkāpumiem Baltijas valstīs, turpinot atgādināt, ka tās tikušas nelikumīgi okupētas. Starp daudzajām trimdas politiskajām akcijām mītnes zemju publiskajā telpā dažas iespējams izdalīt kā īpaši redzamas.

 

Izstāde 2012. gadā pabijusi jau Daugavpilī, Rēzeknē, Malnavā, Valmierā un Siguldā. No šī gada novembra izstāde būs apskatāma Kuldīgā.

 

Izstādi sagatavoja Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar tās Konsultatīvo padomi trimdas jautājumos. Izstādes tapšanā aktīvi piedalījušies padomes locekļi: Tālavs Jundzis, Olģerts Pavlovskis, Eduards Bruno Deksnis, Uldis Grava, Kārlis Kangeris, Guntis Bērziņš, Valters Nollendorfs. Izstādes tapšanā palīdzējuši: Māris Graudiņš, Ģirts Zēgners, Valdis Pavlovskis, Valda Liepiņa, Uģis Bērziņš, Vilma Teness, Mudīte Krasts, Jānis Pāvuls, Vilis Krādziņš, Kristīne Beķere.

Izstādē izmantoti arī materiāli no Austrālijas nacionālā arhīva, Jaunzēlandes nacionālā arhīva un Latvijas Nacionālā arhīva.

Izstādes māksliniece-noformētāja Ieva Lapiņa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: