Trešdien plkst. 17.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā atklās neparastu fotoizstādi „Es rādu Tev to, ko pats neredzu”.

To ar biedrības “Lauvu klubs Liepāja” un Canon atbalstu veidojuši Liepājas Neredzīgo biedrības pārstāvji.

 

Fotoizstādē apskatāmo darbu autori ir septiņi neredzīgi cilvēki no Liepājas Neredzīgo biedrības, kuri tika apmācīti darbam ar fotokamerām. Gada garumā vairākās fotosesijās tapa gandrīz 500 fotogrāfijas, kurās tika „fiksētas” vietas, lietas, skaņas un sajūtas, kas viņiem likās īpaši svarīgas. Daži no fotogrāfiju autoriem redzi zaudējuši dzīves laikā un bildes uzņēmuši pēc atmiņas, bet visi projekta dalībnieki atzinuši, ka fotografēšana viņu dzīvē bijis īpašs notikums, kas sagādājis jaunas emocijas un dzīvesprieku. No visām fotogrāfijām žūrija, kura vidū bija gan mākslinieki, gan ar mākslu un uzņēmējdarbību saistīti cilvēki, izvēlējās 30 labākos veikumus.

 

Projekta noslēgumā tapa fotoizstāde, kas ar starptautiskā Lauvu kluba tīkla atbalstu apceļo vairākas Latvijas pilsētas: Liepāju, Rīgu, Valmieru, Alūksni, Ventspili. Pēc tam izstāde sāks ceļu ap Baltijas jūru, piestājot Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Vācijā, Dānijā, Zviedrijā un Somijā. Ar vēstniecības atbalstu to plānots eksponēt arī Lielbritānijā un ASV.

 

„Mums ir patiess prieks par iespēju palīdzēt realizēt šo inovatīvo projektu. Tajā ir apvienota neredzīgo cilvēku kaislība un aizrautība ar jauno tehnoloģiju apguvi, un iespēja parādīt savu pasaules “redzējumu” plašākai sabiedrībai ne tikai Latvijas lielākajās pilsētās, bet arī Baltijas jūras reģionā un citās valstīs,“ saka idejas autore, māksliniece un biedrības “Lauvu klubs Liepāja” biedre Ilze Jansone.

 

Galvenā bibliotēka, sadarbībā ar Ventspils Augstskolas studentiem, 2012. gada rudenī uzsāka Latvijā vēl nebijušu projektu - periodisko izdevumu priekšlasījumus cilvēkiem ar redzes problēmām. Lasīšanas pasākumi notiek katru trešdienu plkst. 17.00 Galvenajā bibliotēkā. Klausītāju nokļūšanu bibliotēkā un pēc lasījuma mājās nodrošina Kultūras centra mikroautobuss. Katram klausītājam ir savs brīvprātīgais - Ventspils Augstskolas students, kurš lasa priekšā izvēlētos izdevumus - laikrakstus un žurnālus.

 

Iedzīvotājiem ar redzes problēmām Galvenā bibliotēka piedāvā bez maksas izmantot specializētus palīglīdzekļus - datoru ar ekrāna palielinošo un lasošo palīgprogrammu Zoomtext un lasīšanas lupu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: