Piektdien, 12. aprīlī, plkst. 19.00 Kultūras centrā folkloras kopas „Laipa” un „Zdravica” aicina uz pavasara dziesmām un rotaļām vakarēšanā „Pavasara gaidīšana”.

23. aprīlī tiek svinēta Jurģu jeb Ūsiņa diena. Krievu tautā šo dienu sauc par Georgu dienu. Jau gadsimtiem ilgi ir pastāvējuši dažādi ticējumi un paražas, kas saistītas ar Jurģiem jeb Ūsiņu. Pašu Ūsiņu kā pavasara saulgriežu dievību raksturo ieražās attēlotais tā saistījums ar noteiktu darbu uzsākšanu: pieguļa, gani, sēja. Arī saimnieciskais gads sākās Ūsiņa dienā. Ūsiņa un Jurģa saplūšanas process tautasdziesmās atspoguļojas kā Ūsiņa funkciju piemērošana Jurģim - šie abi vārdi dziesmu variantos ir kā sinonīmi.
 Kopumā folkloras materiālos Ūsiņš tiek raksturots kā zirgu, retāk govju patrons. Jurģu jeb Jura dienu svinējuši ne vien latvieši un lietuvieši, bet arī vācieši, skandināvi, krievi, somi un igauņi.

 

Folkloras kopas "Laipa" un "Zdravica" aicina uzzināt, kā tautas tradīcijas izskan šodien, kā svinēja šo dienu gan latvieši, gan krievi, kopā skandējot pavasara dziesmas un piedaloties pavasara rotaļās.

 

Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: