21. martā plkst. 18.00 teātra namā Jūras vārti tiks rādīta Dzintras Gekas filma “Sibīrijas bilance”.

Filmā atspoguļoti 1941. gada 14. jūnija notikumi, kad deportācijas rezultātā cieta 15425 Latvijas iedzīvotāji (latvieši, ebreji, krievi, poļi), tajā skaitā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem.

Izsūtīšanas laikā vīriešus atšķīra no ģimenēm un aizdzina uz Gulaga nometnēm, kur daudziem piesprieda augstāko soda mēru, bet citus sodīja ar ieslodzījumu nometnēs. Sausi un skopi ir vēstures fakti, bet daudzi no cietušajiem ir mūsu vidū, arī viņu bērni un mazbērni.

1941. gada 14. jūnija deportācija bija notikusi lielā steigā, nedomājot par to, kas ar izsūtītajiem notiks vēlāk. Galvenais bija nevēlamos elements aizvest prom no viņu dzimtajām vietām.

1946. gadā pēc izsūtīto bērnu Latvijā palikušo radinieku lūgumiem notika bāreņu un pusbāreņu pārvešana no Sibīrijas nometinājuma vietām uz Latviju. Vairāk kā 1500 bērnu tika nodoti audzināšanai radinieku ģimenēs vai Latvijas bērnu namos. Tomēr daudzi no viņiem vēlākajos gados tika aizturēti un nosūtīti atpakaļ uz iepriekšējām nometinājuma vietām.

2010. gada vasarā cilvēki, kuri 1941. gadā kā bērni tika izsūtīti uz Sibīriju, viņu bērni un filmēšanas grupa devās uz tālajiem Ziemeļiem – Noriļsku, Dudinku, Karaulu, Ustportu. Vairāk kā 500 tūkstoši dažādu tautību ieslodzīto izgājuši caur Noriļskas soda nometnēm, Šmita kalns šķiet tik biedējoši drūms, pat putni vairās to pārlidot. Lamas ezera krastā 1942. gadā nogalināti 42 Baltijas valstu virsnieki. Krasnojarskas apgabalā joprojām dzīvo deportāciju upuri un viņu pēcteči.

Kaut arī Dzintra Geka pati nav piedzīvojusi Sibīrijas šausmas, tomēr tās nežēlīgā veidā ir skārušas viņas ģimeni. Padomju režīms viņai laupīja tēvu, kurš lēģerī nosēdēja 15 no 25 piespriestajiem gadiem. Varbūt šī iemesla dēļ Dievs režisori ir aicinājis likumsakarīgai dzīves misijai – dokumentēt vēsturi. Dzintra ir vienīgā no dokumentālo filmu režisoriem, kas tik fundamentāli apzinājusi paaudzi, kura vēl var liecināt par padomju varas noziegumiem pret cilvēci.

Režisore un producente - Dzintra Geka
Operators - Aivars Lubānietis
Montāžas režisors - Armands Zvirbulis
Videinženieris - Jānis Kazulis
Mūzika - Pēteris Vasks
Skaņas apstrāde - Normunds Deinats
Režisora asistente - Baiba Ārenta

Pēc filmas tikšanās ar režisori Dzintru Geku.

Foto: jurasvarti.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: