14. martā plkst. 14.00 teātra namā „Jūras vārti” ar provokatīvu iestudējums jauniešiem "Neaiztiec mani!" viesosies Latvijas Leļļu teātris.

Režisora Ivara Lūša veidotā izrāde, kurā netiek izmantotas lelles, konceptuāli iekļauta Leļļu teātra ciklā "Leļļu laboratorija", turpinot meklēt alternatīvus ceļus un šķērsojot teātra žanriskos ietvarus.

 

Iestudējuma "Neaiztiec mani!" pamatā - jaunās rakstnieces Elzas Apkalnes luga "Korinte". Autore to uzrakstījusi 17 gadu vecumā, 2006. gadā iegūstot otro vietu Valsts Kultūrkapitāla fonda rīkotajā Nacionālajā lugu konkursā jauniešiem domāto darbu grupā un sagādājot neviltotu pārsteigumu žūrijai. Tajā fiksēta padsmitgadīgas meitenes dzīve diennakts garumā, sniedzot ieskatu mūsdienu jaunieša izjūtās: te ir gan mūžīgā nesaprašanās ar vecākiem, gan protests pret pieaugušo pasauli - tās liekulību, nežēlību un meliem.

 

„Neaiztiec mani!” režisors Ivars Lūsis ir viens no retajiem režisoriem Latvijā, kurš grib un spēj saistoši iestudēt izrādes jaunatnei un runāt par tai aktuālajām tēmām. Lielu skatītāju interesi izsauca viņa iestudējums „Bērniņi” Liepājas teātrī, kas uz teātri ne tikai atveda neredzēti daudz vidusskolēnu un studentu, bet tika izvirzīta Spēlmaņu nakts balvai 5 nominācijās. 2009. gadā režisors turpina sarunu ar pusaudžiem izrādē „Miskastes bērns”, saņemot Spēlmaņu nakts balvu nominācijā „Gada izrāde bērniem vai jauniešiem”. „Neaiztiec mani!” ir trešā izrāde, kurā Ivars Lūsis risina jauniešu integrācijas problēmu pieaugušo pasaulē, spēju un nespēju tajā iedzīvoties un to saprast. Izrāde vienlīdz lielā mērā domāta gan jauniešiem, gan viņu vecākiem.

 

Galvenajās lomās ventspilnieki redzēs Lienīti Osipovu, Valdi Vanagu, Daumantu Švampi, Audru Pētersoni un Pēteri Šogolovu. Iestudējuma māksliniece ir Jūlija Ļaha, bet scenogrāfiju veidojis Ivars Noviks. Īpašu pievienoto emocionālo vērtību izrādei piešķir jaunā komponista Silvestra Zemgala oriģinālmūzika, bet lugas varoņu domu, izjūtu un noskaņu pavedienus mūzikas valodā iedzīvina dziedātāja Liene Šomase.

 

Jāpiebilst, ka „Neaiztiec mani” ir noslēdzošā izrāde, ko teātra namā „Jūras vārti” piedāvā jauniešu eseju konkursa „Vēstule izrādes apmeklētājam” dalībniekiem. Pēc izrādes, apkopojot abu konkursa kārtu rezultātus, noskaidrosies, kura no Ventspils vispārizglītojošo skolu klasēm saņems Lielo balvu un dosies ekskursijā ar „Ventspils Reisa” sarūpēto autobusu.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: