Ventspils Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļas audzēkņi piedalījušies Starptautiskā mūzikas festivālā “Close Encounters Helsinki-St.Petersburg”.

Šajā festivālā Ventspili pārstāvēja grupa “Remnant of the Sun”, kas izveidota jau 2010. gada pavasarī, taču no sākotnējā sastāva tajā joprojām muzicē tikai ģitārists, Ventspils Mūzikas vidusskolas 4. kursa audzēknis Edgars Rugājs. Pirms kāda laika grupas sastāvam pievienojusies arī 4. kursa audzēkne, vokāliste Laura Rubīna, kā arī 2. kursa audzēkņi - basģitārists Ilmārs Priede un sitaminstrumentālists Pauls Ķierpe.

 

Starptautiskais mūzikas festivāls, kas norisinājās Helsinkos un Sanktpēterburgā, vienkopus pulcēja mūzikas skolu audzēkņus, kā arī akadēmiju un konservatoriju studentus no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Norvēģijas, Krievijas, Francijas un ASV. Latvija šajā festivālā tika pārstāvēta pirmo reizi. Jau vairākus gadus šajā festivālā kā dalībskolas piedalās tādas prestižas mūzikas izglītības iestādes kā Helsinku Pop & Jazz konservatorija, Metropolia Lietišķo zinātņu universitāte un Sibēliusa akadēmija, gan Mūzikas akadēmija International (Nancy, Francija), Musorgska Mūzikas koledža (Sanktpēterburga, Krievija) un Berklee Mūzikas koledža (Bostona, ASV).

 

Festivāla galvenais mērķis bija nodrošināt jaunajiem talantiem apmaiņas pieredzi jaunu ideju ģenerēšanā, prezentējot savu radošumu un eksperimentus ar skaņu, tādā veidā laužot robežas starp mūzikas žanriem un, radot kopīgus projektus ar studentiem no citām valstīm. Līdz ar to Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņiem tas bija liels izaicinājums un arī uzdrošināšanās apliecināt savas dotības un prasmes.

 

Festivāla ietvaros katra grupa plašākai publikai prezentēja savus komponētos skaņdarbus, taču pēc festivāla nolikuma no dalībniekiem tika izveidotas arī starptautiskas grupas, kam bija jārada kopīgs skaņdarbs, kas tiks iekļauts mūzikas albumā “European Songbook”.

 

Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņiem festivāla laikā bija iespēja uzstāties Sanktpēterburgas kafejnīcā “Books and Coffee”, kur par pārsteigumu Laura sniedza arī savu pirmo autogrāfu. Nākamajā dienā grupa “Remnant of the Sun” muzicēja Helsinku bārā “Bar Loose” un pēc uzstāšanās festivāla organizatori atzina, ka šo grupu nevar klasificēt kādā konkrētā žanrā, jo tā ietekmējusies no daudziem mūzikas stiliem, tostarp hip hop, rock, jazz un funk, tāpēc to būtu vērts dzirdēt un redzēt. Arī vokālistei Laurai Rubīnai organizatori bija veltījuši savus komplimentus, uzsverot, ka viņai patiešām ir spēcīga balss, ko arī apliecina viņas iepriekšējā veiksmīgā dalība dažādos dziedāšanas konkursos. Ventspils mūzikas vidusskola audzēkņi darbojās arī internacionālo grupu sastāvos un jau nākamajā dienā, atkal visiem kopā esot, grupa “Remnant of the Sun” muzicēja Helsinku publiskajā āra slidotavā JÄÄPUISTO. Kā pēdējais koncerts festivāla ietvaros tika aizvadīts 15. februārī un šoreiz grupām bija jāuzstājas uz kuģa.

 

Pēc festivāla organizatoru izvēles, veidojot starptautiskās grupas sastāvu, Edgaram un Laurai palaimējās spēlēt kopā vienā grupā, kuras sastāvā bija arī bundzinieks no Norvēģijas un basģitārists no Krievijas. Kā atzīst Edgars, tā bija lieliska pieredze gan saspēlē,gan radot pavisam jaunu skaņdarbu, kam pēc nolikuma bija jāsasaucas ar tēmu “Money makes world go round”. Darbojoties šajā projektā, tapa eksistenciāls muzikāls stāsts progressive groove, arī nedaudz funk stilā par to, ka nauda nevar darīt cilvēku laimīgu, ja nav neviena cita ar ko dalīties.

 

Edgars piebilst, ka ne tikai šim skaņdarbam, bet arī pārējiem grupas “Remnant of the Sun” skaņdarbiem viņš rakstījis gan mūziku, gan arī dziesmu tekstus un lielākā daļa viņa dziesmu ir par eksistenciāliem jautājumiem, par dzīves realitāti un kā cilvēki ar to sadzīvo. Iedvesmu dziesmām viņš smeļoties no daudzām lietām, bet pārsvarā no labas mūzikas un to izpildītājiem kā, piemēram, Pink Floyd un Led Zeppelin.

 

Savukārt Paulam Ķierpem festivālā bija iespēja muzicēt kopā ar pianistu no Norvēģijas, saksofonistu no Krievijas, basģitāristu no Francijas un vokālisti no Igaunijas. Viņu grupai bija tapuši pat 2 skaņdarbi.

 

Atgriežoties no festivāla, jaunieši atzīst, ka ir ļoti iedvesmoti, gluži kā pēc laba koncerta apmeklējuma vai labas filmas noskatīšanās, un tā sajūta esot fantastiska, ko vēl vairāk pastiprinot fakts, ka viņi tik tiešām spēlējuši no visas sirds.

 

Pēc viesošanās Helsinku Pop un džeza konservatorijā Edgars sācis arī apsvērt domu, ka pēc Ventspils Mūzikas vidusskolas absolvēšanas viņš varētu arī doties studēt turp, kaut arī vienlaicīgi mēģināšot stāties gan Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, gan Tallinas Mūzikas un teātra akadēmijā.

 

Grupas “Remnant of the Sun” vadītājs Edgars Rugājs atzīst, ka ik katrs no grupas dalībniekiem ir vienreizēja, lieliska un neatkārtojama daļiņa no saules. Lai arī viņi apzinās, ka ir vēl jauni un viss ir tikai priekšā, tomēr viņi nebaidās atšķirties un parādīt savu mīlestību pret pasaules glābēju – mūziku.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: