Māksliniece Evija Neihofere–Pētersone sākusi rakstīt grāmatu bērniem – Rūķīša Nukiņa piedzīvojumi. Pirmais stāstu vērtētājs ir dēlēns Jānis.

Ventavā rīdziniece Evija dzīvo piecus gadus. Galvaspilsētā viņa apmeklējusi zīmēšanas pulciņus, Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikumā apgūta tērpu dizaineres profesija, pēc tam ilustrēta Astrīdas Tabūnes grāmata Smilšpulkstenis, uzsāktas un pabeigtas studijas Latvijas Universitātē. Nu Evija, slavenā daiļdārznieka Kārļa Barona mazmeita, ir vizuālās mākslas un mākslas vēstures skolotāja, bet profesijā nestrādā.

«Šobrīd audzinu dēliņu un izstrādāju nopietnu projektu. Vairāk par to neko šobrīd neteikšu – runāsim, kad tas būs gatavs. Tagad varu apliecināt to, ka man ļoti patīk zīmēt. Apzinos, ka neesmu beigusi Mākslas akadēmiju, tomēr, ja cilvēkiem patīk, priecājos,» saka Evija, rādot prāvu pašas zīmētu atklātnīšu kaudzi. Daudzas no tām pasūtījuši uzņēmumi, daļu – jaunlaulātie, arī draugi un paziņas.

«Man vajag zināt tēmu, par ko ir darbs, un tad uzreiz redzu, kāds tas būs. Momentā visu vizualizēju, vien jāpiedomā, kā iecerēto dabūt gatavu.» Evijai nav problēmu zīmējot izteikties bērniem saprotamā valodā – viņas zaķi atgādina zaķus, sēnes ir sēnes un mākoņi ir mākoņi, nevis abstrakti tēli. Izprast mazuļu vēlmes palīdz arī Jančuks – ja viņš, dzirdot pasaku vai stāstu smejas, tātad viss ir kārtībā, ja, redzot zīmējumu, seja atplaukst smaidā, tātad izdevies radīt bērna uztverei piemērotu tēlu.

«Esmu dzirdējusi, ka mani salīdzina ar Margaritu Stārasti, tomēr man ir savs rokraksts. To attīstu, strādājot pie grāmatas Rūķīša Nukiņa piedzīvojumi. Viss sākās tā – meklēju autoru, kura grāmatu ilustrēt, bet pēc tam attapu, ka pati varu uzrakstīt! Darbu vēl neesmu pabeigusi, jo pēdējā laikā visus spēkus veltīju augstskolas pabeigšanai, aizstāvēšanā izmantojot arī Nukiņu». Evija labprāt izdotu grāmatu, bet apzinās, ka šim nolūkam vajadzīgi lieli līdzekļi, tāpēc manuskripts gaida labākus laikus. Zīmēšanai ventavniece izmanto katru brīvo brīdi, viņa gūst lielu un dziļu prieku, kad papīram pieskaras akvareļkrāsās mērcēta ota vai tušas spalvaskāts. Evija pamazām gatavojas izstādēm – vienu nākamgad paredzēts iekārtot Slampē, otru – Mencendorfa namā Rīgā.

Foto paraksts: Evija Neihofere–Pētersone pie viena no saviem mīļākajiem darbiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: