Aizsākot plānoto kinolektoriju ciklu, Ventspils teātra nams "Jūras vārti" sadarbībā ar Latvijas Kinematogrāfistu savienību un Nacionālo Kino centru 20. augustā plkst. 22.30 Rātslaukumā rīko filmu vakaru.

Tajā bez maksas būs iespēja skatīt Daiņa Kļavas dokumentālo filmu "Piejūra" un Lailas Pakalniņas filmu "Leiputrija". Vizuāli krāšņā filma "Piejūra", kura ilgst 26 minūtes, tapusi Kurzemes jūrmalā - Jūrkalnē, Pāvilostā, Ventspilī un Kolkā un tā ir piedzīvojums telpā starp debesīm, jūru un zemi.

Šaurā, smilšainā piekrastes strēle ir neitrālā zona, kas vienādā mērā pieder kā jūrai, tā zemei. Šai zonai piemīt kāda neparasta īpatnība – tā pievelk cilvēkus gandrīz vai ar magnētisku spēku. Pateicoties šim pievilkšanas spēkam, jūras piekraste bieži vien pārtop tādā kā spēļu laukumā, kurā satiekas visdažādākie cilvēki. Šajās spēlēs vecais ar jauno, pirmatnīgais ar civilizēto, tradicionālais ar moderno sadzīvo vispārsteidzošākajās, nereti visai dīvainās kombinācijās.

 
Filmā "Leiputrija" 35 minūšu garumā tiek parādīts, ka ir vietas, par kurām mēs nekā negribam zināt, mēs labprāt izliekamies, ka šādu vietu vienkārši nav – piemēram, izgāztuve. Taču šajā šķietami nepievilcīgajā atkritumu tuksnesī mājo neskaitāmas dzīvas radības – kukaiņi, rāpuļi, putni un zīdītāji.
Viņiem izgāztuve ir elitāra dzīvesvieta, kas saviem iemītniekiem piedāvā barību un siltumu visu gadu. Indīgi spilgtu kukaiņu kolāža austrumniecisku muzikālo motīvu pavadījumā.
 
Dzīvnieku un "civilizētā" cilvēka atkritumu kopdzīve attēlota visā tās krāšņumā. Šī pārsteidzošā dzīvnieku pārpilnība liek mums paskatīties uz izgāztuvi pavisam citām acīm.
Filma "Leiputrija" tika nominēta balvai "Eiropas gada labākā dokumentālā filma", tā ir daudzu pasaules kino festivālu laureāte. Vizuāli pārsteidzoši skaistās filmas oriģinālmūziku sarakstījis pasaulslavenais japāņu komponists Šigeru Umebajaši. 
 

Visiem kino cienītājiem laikā no 20. līdz 21. augustam būs iespēja apmeklēt Ventspils Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas organizēto semināru "Es rakstu kino", kurā režisori, scenāristi un producenti spriedīs, kā Latvijas kino filmas padarīt skatītājam saistošas un interesantas. Sīkāka informācija par semināriem sekos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: