Ventspils Augsto tehnoloģiju parka vadītāja Dana Reizniece tikko atgriezusies no Alabamas, kur piedalījās starptautiskā kosmosa nometnē. Dana uz interviju uzvilkusi zilo kosmonautu darba tērpu un rāda, ka ērgļa spārnus uz pareizo pusi drīkst pārlikt tikai pēc nometnes absolvēšanas.

Pirms braucāt uz nometni nezinājāt, kas Jūs tur gaida. Vai cerības attaisnojās?


Noteikti. Jau divdesmit gadus ASV raķešu un kosmosa centrs rīko šādas nometnes. Tas ir līdzīgs kā zvaigžņu pilsētiņa Krievijā un atrodas Alabamā. Sākumā nometnes rīkoja tikai amerikāņiem, bet nu jau tās kļuvušas par starptautisku pasākumu ar domu veicināt starpkultūru komunikāciju.

Kas ir tie izredzētie, kas tur nokļūst?


Amerikā no katra štata izvēl gada skolotāju. Skolotājam tas ir milzīgs gods. Tad no šiem visiem viens kļūst par visas Amerikas gada skolotāju. Visu gadu viņš nestrādā, saņem algu un braukā pa valsti, stāstot bērniem, kādēļ vajag izvēlēties tehnisko izglītību. Nometne Alabamā ir viens no gada skolotāju pasākumiem. Nometnes ideju aizsāka skolotāja Krista Makolifa, kas kopā ar sešiem kosmonautiem vēlējās lidot kosmosā ar Challenger. Kā zināms, tas gāja bojā. Līdz ar to viņas piemiņai šis grandiozais pasākums, kad tiek izglītoti skolotāji jeb izglītotāji. Bez šiem amerikāņu skolotājiem tiek aicināti arī starptautiskie izglītotāji kosmosa nozarē un jaunieši. Latvieši piedalījos pirmo reizi.

Kā Jums tas izdevās?


Dalība šajā nometnē bija balva diviem fantastiskiem Latvijas jauniešiem, kas uzvarēja Ventspils Augsto tehnoloģiju parka organizētā konkursā vidusskolēniem. Viņi izstrādāja darbu par kosmosa tēmu. Aleksejs bija izstrādājis tādu zinātnisku darbu, ka mēs vairākkārt pārbaudījām, vai patiesi vidusskolēns pats to var izdarīt. Tagad, iepazīstot viņu, zinu, ka viņš var. Abi jaunieši, ar kuriem es biju Amerikā, zina, ka vēlas saistīt savu nākotni ar kosmosu, viņiem tikai vajadzīgs plāns, kā to panākt.

Intervijas turpinājumu lasiet šodienas laikrakstā Ventas Balss.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: