29. jūnijā plkst. 16.00 t/n Jūras vārti tiks atklāts līdz šim nebijis mākslas projekts „Runā ar mani”, kas risina attiecības starp dabu, cilvēkiem un tehnoloģijām.

Balstoties uz seno pieņēmumu, ko šodien pārbauda arī zinātnieki –augi aug ātrāk, labāk un skaistāki, ja ar tiem sarunājas, RIXC mākslinieku kolektīvs ir izstrādājis inovatīvu tīkla mākslas darbu, kuru ventspilnieki varēs vērot visas vasaras garumā.

 

2010. gadā RIXC (Jauno mediju kultūras centrs) un LJTI (Latvijas Jaunā teātra institūts) organizēja sociālās mākslas kampaņu “Garā pupa”, kurā dominēja ideja “audzējiet paši savus dārzeņus!”. Intervējot šīs akcijas dalībniekus, viņiem vienmēr tika uzdots jautājums: “Vai jūs aprunājaties ar saviem augiem?”. Atbildes bija apstiprinošas – no tā radās ideja par projektu “Runā ar mani”.

“Runā ar mani” instalāciju veido vairāki elementi: publiskajā telpā (izstādē) augošs augs, kas aprīkots ar skaļruņiem, dienasgaismas lampām, kā arī ar wi-fi bezvadu tīklu un tīmekļa kameru (lai nodrošinātu iespēju arī caur internetu vērot un sekot līdzi, kā tas aug); tiešsaistes interfeiss, kas piedāvā cilvēkiem (izstādes apmeklētājiem) iespēju “sarunāties” ar izstādē augošajiem augiem, nosūtot tiem vēstījumu ar uzmundrinājumu – augt ātrāk un lielākiem. Vēstījumi reāllaikā tiek atskaņoti pa skaļruņiem puķupodā augošajam stādam. Ventspilī uzstādītais tiešsaistes interfeiss ļaus izvēlēties arī valodu, kurā šo vēstījumu cilvēki vēlas nodot – latviešu vai angļu. Video projekcija no citām vietām “augu-komunikācijas” tīklā rādīs augus no pārējām “Runā ar mani” instalācijām, kas uzstādītas Bāzelē (Šveice), Rīgā (Latvija), Līneburgā (Vācija), Stavangerē (Norvēģija), kur cilvēki runā ar tiem dažādās valodās.

 

Visi vēstījumi (no visām vietām un visās valodās) tiks saglabāti arhīvā internetā, projekta norise un izstādes tiks dokumentētas un projekta noslēgumā izdotas grāmatā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: