Ventspils muzejs kopā ar citiem Latvijas muzejiem naktī no sestdienas uz svētdienu iesaistās ļaužu atzītajā Eiropas muzeju akcijā "Muzeju nakts", kurai šogad tikusi tēma Zilā krāsa - jūra.

Pēdējā ir daļa no Rainim aizņemtajām rindām: „Dies saulīte atkal trīskrāsaina: Drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana”, no kuras nākotnē tiks atvasinātas vēl divas Muzeju nakts tēmas - Zaļā krāsa – mežs (2013) un Sarkanā krāsa – dzintars (2014).

Bet šogad gan muzeji Latvijā, gan Ventspils muzejs smels iedvesmu no vienas krāsas - jūras zilās. Trīs muzeja mājās – Amatu mājā, Herberta Dorbes muzejā un Livonijas ordeņa pilī sestdien, 19. maijā, no plkst. 22.30 līdz 01.00 notiks pasākumi, kas saistīsies gan ar jūru, gan tās nokrāsām, gan krāsas radītajām noskaņām.

 

Livonijas ordeņa pilī skanēs patīkami pazīstamo zilo dziesmu atskaņojumi - Zila kā jūra, un, kā secināja muzeja darbinieki, latviešiem tādu netrūkst - Zilais lakatiņš; Tā, lūk, šonakt; Ainažu vecajā skolā... utt., savas muzikālās variācijas in blue atskaņos Jaunrades nama jauniešu ansamblis Minjonas Rebhūnas vadībā.

 

Atgādinot to, ka reiz pils tornis tika izmantots kā bāka, muzeja iekšpagalmā kopīgiem spēkiem tiks būvēta jūraszvēriem, zālēm, zivīm utml. lietām un parādībām apaudzēta bāka, bet Muzeja izglītības centrā darbosies jūraskino (Zvejnieka dēls, Lībiešu krasts u.c.). Izstāžu zāle, kurā skatāma izstāde Lelles, ir iecerētas nodarbes ar papīra lellēm, un ekspozīciju telpas - atvērtas apskatei.

 

Amatu mājā Muzeju dienā tiks atklāta fotoplenēra izstāde Govju portreti, un, pieskaņojoties valdošajai govju noskaņai, gaismā tiks celti arī senāki raksti par un ap govīm, piemēram, ventspilnieka Gunāra Priedes 1972. gadā radīto lugu Zilā citēs un deklamēs Ventspils 6. vidusskolas jaunieši skolotājas Intas Cinciusas vadībā. Muzikālus iestarpinājumus un saulainas atkāpes radīs Ūdrītis (Rolands Ūdris), un vienojošais globālais elements zilās kā jūra noskaņās būs karsti kūpošais tējas katls Amatu mājas pagalmā.

 

Herberta Dorbes muzejā Senču putekļi, atbilstoši rakstniecības muzejam, savu nakti pavadīs kopā ar Ventspils apkārtnes zudušo ciemu (Lībciema, Dzirtniekciema, Dižciema, Lečnieku u.c.) iedzīvotājiem, kas stāstīs savas puses teikas, nostāstus un tautasdziesmas.

 

Ventspils muzejs aicina apmeklēt muzeju arī naktī, kad ēnas un stāsti kļūst garāki, ilgāk stāstāmi un dienā redzētais iegūst gluži citas krāsas. Arī zilas kā jūra.

 

Ieeja Muzeju naktī no plkst. 22.30 līdz 01.00 bez maksas. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: