Jurģu diena Amatu mājā notiks 21. aprīlī no plkst. 12.00 līdz 15.00, Ūsiņi - Piejūras brīvdabas muzejā 23. aprīlī no plkst. 13.00 līdz 15.00.

Jurģu un senāk Ūsiņu tradīcijas laika gaitā saplūdušas un mūsdienās grūti noteikt robežu, kur sākas ar kristietību un dzīves vietas maiņu saistītās Jurģu dienas un, kur beidzas zirgu aizgādņa Ūsiņa valstība. Ventspils muzejs piedāvā izvēlēties to labāko no abām un sestdien, 21. aprīlī no plkst. 12 līdz 15 Amatu mājas pagalmā svinēt Jurģus, bet pirmdien, 23. aprīlī no plkst.13 līdz 15 Piejūras brīvdabas muzejā iepazīt Ūsiņu dienas tradīcijas.

Jurģa dienā gājējiem, kā kādreiz dēvēja kalpus, beidzās nomas līguma termiņš, un tādējādi ar šo dienu galvenokārt saista dzīves vietas maiņu un saticību rosinošas tradīcijas un ticējumus. Piemēram, lai jaunajā vietā labi veiktos, veco vietu atstājot, nedrīkstot teikt ardievas. Kad Jurģu dienā aiziet uz jaunu māju, tad no vecās vietas jāņemot salmi līdz un ar tiem jāizkaisa kūts, lai no izgājējiem nepieķertos nekādas burvības.

Lai veicinātu saticību, Amatu mājas pagalmā
 21. aprīlī no plkst. 12.00-15.00 tiks dziedāts, dancots un ēsts. Uz ugunskura taps īpašais Jurģu dienas ēdiens, ko gatavos Ventspils Valsts tehnikuma pavāres. Jurģos piedalīsies rokdarbu klubs Paukers ar mājās ražotiem labumiem, Ugāles mājas vīna vīndarītāji, Puzes deju klubs Dzērvenīte, Ances senioru deju kolektīvs un jautru garu visiem uzturēs Ugāles tautas teātra kolektīvs.

Piejūras brīvdabas muzejā pirmdien, 23. aprīlī no plkst.13 līdz 15 varēs iepazīt Ūsiņu dienas tradīcijas etnogrāfiskā vidē. Ūsiņu dienā pirmoreiz laiž lopiņus ganībās un līdz ar šo tradīciju Ūsiņš ir kļuvis par zirgu aizgādni. Lai nostiprinātu savas attiecības ar zirgiem, šajā dienā brīvdabas muzejā varēs bez maksas vizināties zirga pajūgā. Savukārt, tie skolas bērni, kas jau paguvuši muzejpedagoģiskajās nodarbībās iepazīt Ūsiņu dienas tradīcijas un pievienot savu zīmēto zirgu kopīgajai izstādei, Ūsiņu dienu varēs apmeklēt bez maksas. Notikumā piedalīsies folkloras kopa Rotaļnieks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: