Prokuratūra nosūtījusi tiesai krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Ventspils ostas Muitas kontroles punkta vecākais muitas uzraugs par 100 eiro kukuļņemšanu.

Viņš apsūdzēts arī par to, ka ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli, radot būtisku kaitējumu.

Patlaban VID amatpersona, pamatojoties uz kriminālprocesā piemēroto drošības līdzekli - noteiktas nodarbošanās aizliegumu -, ir atstādināta no amata pienākumu pildīšanas.

Saskaņā ar apsūdzību šā gada 3. jūnijā apsūdzētais, pieņēma muitas kontrolei no Zviedrijas ieceļojušo kravas transportlīdzekli, kurā atradās muitošanai pakļauta krava - Norvēģijā no uzskaites noņemtās automašīnas.

Kravas transportlīdzekļa vadītājs, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, norādīja, ka viņam nav muitas deklarācijas par minēto kravu, un izteica apsūdzētajai VID amatpersonai priekšlikumu, lai viņa neveic muitas kontroles pasākumus un nenoformē administratīvā pārkāpuma protokolu, un par to piedāvāja un vēlāk arī nodeva 100 eiro kukuli.

Tāpat šī VID amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, apzināti neveica minētā transportlīdzekļa muitas fizisko kontroli, nenoformēja muitas apskates aktu, neuzsāka administratīvā pārkāpuma procesu un ļāva šī transportlīdzekļa vadītājam turpināt ceļu, tādā veidā nodrošinot labvēlīgus apstākļus kontrabandas ievešanai Latvijas Republikas muitas teritorijā.

Ar šīm darbībām apsūdzētais radīja būtisku kaitējumu, proti, valstij tika nodarīts mantisks zaudējums nenomaksātā muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa veidā vairāk nekā 2674 eiro apmērā un apsūdzētais diskreditēja VID darbinieka amatu,

Lieta izskatīšanai nosūtīta Kurzemes rajona tiesai.

Prokuratūra rosina ikvienu personu, no kuras tiek pieprasīts, izspiests vai ticis pieņemts kukulis, par šāda veida valsts amatpersonu darbībām nekavējoties ziņot tiesībaizsardzības iestādēm, primāri Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam vai Iekšējās drošības birojam, kas specializējas šāda veida noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā.

Atbilstoši Krimināllikumam personu, kura devusi kukuli, var atbrīvot no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests vai ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Arogidēns 26.10.2022, 17:29:37

    Njaa, nesanāca izspiest 2k no iedzīvotāja, abi gribēja kā labāk un izdevīgāk cilvēkam, ne valstij un vel abus pēctam ņem un potē, njāāāāāāā, 'solīdi'.

  • 0
    Arogidēns 26.10.2022, 17:30:41

    Precizēšu - izpiest 2k par neko. Jo ja muitas deguns ir jaiebāž citu privātajā īpašumā, tad manuprāt par savu naljiku lai to iet un dara.!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: