Valsts policijas Ventspils iecirkņa kontrolē šobrīd ir ap 20 bijušo cietumnieku. Trīs no viņiem no kontroles izvairās, tostarp divi vēlas nokļūt atpakaļ cietumā.

Policijas kontrole nozīmē dažādus ierobežojumus – ir sabiedriskas vietas, ko viņi nedrīkst apmeklēt, naktī viņiem jāatrodas savā dzīvesvietā, arī pārvietošanās ārpus novada teritorijas ir ierobežota.

 

Ventspils iecirkņa Prevencijas nodaļas inspektore Inga Timofejeva skaidro, ka policijas kontrole ir tiesas nozīmētais papildsods, kas notiesātajiem jāizcieš pēc iznākšanas no cietuma.

 

Vispirms iecirknis saņem no ieslodzījuma vietas paziņojumu, ka tāda un tāda persona pēc cietumsoda izciešanas vēlas dzīvot Ventspilī vai novadā. Policijas pārstāvis tad pārbauda norādīto adresi – vai tur vispār var dzīvot – un sniedz ziņojumu. Ja ir uzrādīts kāds grausts vai cita neapdzīvojama platība, tad cietumnieka nodrošināšana ar dzīvesvietu jāuzņemas pašvaldībai.

 

Policijas kontrole paredz dažādus ierobežojumus. Naktī, visbiežāk laikā no plkst. 22 līdz 6 rītā (pulksteņlaikus nosaka katram individuāli), ekscietumniekam aizliegts atstāt savu dzīvesvietu. Aizliegts atrasties noteiktās sabiedriskajās vietās – diskotēkās, bāros, restorānos un tamlīdzīgās vietās, kurās tirgo alkoholu. Ja cilvēkam ir paredzētas kādas svinības šādā vietā, viņam jāraksta policijas priekšniekam iesniegums.

 

Kontrolējamais bez atļaujas nevar pamest arī Ventspils novada robežas, nemaz nerunājot par izbraukšanu uz ārvalstīm. Abos gadījumos viņam jāraksta iesniegums. Ārvalstīs drīkst atrasties ne vairāk par 15 diennaktīm gadā. Taču ir arī izņēmumi. Aizvakar, piemēram, ar tiesas lēmumu atbrīvojumu no policijas kontroles saņēma kāds vīrietis. Viņš nevarēja dabūt Latvijā darbu un saņēma darba piedāvājumu citā valstī, tādēļ vērsās ar iesniegumu, lūdzot noņemt policijas kontroli. Tā kā viņš līdz šim bijis ļoti apzinīgs un dokumentāli pierādīja, kur ārvalstīs dzīvos un strādās, šķēršļi viņam netika likti. «Pie šīs situācijas valstī jau parastam cilvēkam grūti atrast darbu. Sodītam cilvēkam tas ir vēl grūtāk,» uzsvēra Timofejeva.

 

Tāpat reizi nedēļā vai retāk – atbilstoši katra cilvēka iespējām – kontrolējamajam jāierodas policijā un jāreģistrējas. Policijai ir tiesības jebkurā diennakts laikā ierasties pie viņa mājās vai citā vietā, kur viņam būtu jāatrodas, un veikt pārbaudi.

 

Par izvairīšanos no kontroles paredzēta administratīvā atbildība, par ko spriež tiesa. Šobrīd no kontroles izvairās trīs cilvēki, tostarp divi no viņiem pateikuši, ka viņi vēlas nokļūt atpakaļ cietumā, jo viņiem nav darba un brīvībā ir grūti izdzīvot. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: