Latvijā nav nevienas likuma normas, kas ļautu deputātiem netraucēti pārkāpt likumu un pieļautu visatļautību, komentējot Saeimas deputāta Alda Gobzema aizturēšanu, atzina Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Komentējot diskusijas, vai līdz ar Gobzema aizturēšanu nav pārkāpts Satversmes 29. pants, kurā teikts, ka Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima, Ruks skaidroja, ka Gobzems nav apcietināts par kādu noziegumu, bet īslaicīgi aizturēts par administratīvu pārkāpumu.

"Šis vienmēr būs diskutabls jautājums, taču nav normu, kas ļautu deputātiem netraucēti pārkāpt likumu, proti, šajā gadījumā - ignorēt policijas likumīgās prasības pārtraukt administratīvo pārkāpumu," uzsvēra VP priekšnieks.

Gobzema izreklamētie politiskie pasākumi nebija pieteikti oficiālajā kārtībā, tāpēc policisti vērsās pie parlamentārieša un lūdza viņu pārtraukt pretlikumīgās darbības, kas netika darīts. Attiecīgi Gobzems nepildīja policijas likumīgās prasības, kas ir administratīvs pārkāpums, skaidroja Ruks.

"Manā skatījumā, deputātam jābūt piemēram pārējai sabiedrībai, ievērojot likumus. Ko tad darīt, ja tiek rupji pārkāpti likuma normas? Vai ir pilnīgi pieļaujama rīcības brīvība? Noteikti, ka nē. Tas nav loģiski. Ja esi deputāts, tad tev ir atļauts viss tas pats, kas pārējiem Latvijas iedzīvotājiem. Iedomājieties situāciju, ja kāds deputāts vadītu automašīnu spēcīgā alkohola reibumā un vēl atteiktos no ekspertīzes. Arī tad viņš būtu jāaiztur, un nebūtu laika gaidīt kādus Saeimas lēmumus," skaidroja Ruks.

Ruks norādīja, ka policijas rīcība nekavēja Gobzema kā deputāta darbu, bet īslaicīgās aizturēšanas vienīgais mērķis bija nepieļaut pulcināt vēl vairāk cilvēkus ārkārtējās situācijas laikā, kad valstī ir epidemioloģiskās drošības riski.

Vaicāts, kāpēc deputāts netika aizturēts arī Talsos, kur bija ieradušies viņa atbalstītāji, Ruks norādīja, ka Talsos pulcēšanās tika organizēta, bet kā sapulci to vēl tobrīd definēt nevarēja un lieli pulcēšanās riski netika konstatēti. Tomēr policija arī par Talsu epizodi vērtēs politiķa iespējamo administratīvo atbildību.

Policijas vadītājs atzina, ka likumu var interpretēt, bet viņš ir pārliecināts, ka policisti, kas atradās konkrētajās pasākumu vietās, pamatoti īstenoja savas tiesības un rīkojās atbilstoši situācijai.

Ruks norādīja, ka 24 stundu laikā policija informēs Saeimu par sāktajiem administratīvā pārkāpuma procesiem, lai parlaments tālāk izlemtu, kā rīkoties attiecību uz šo deputātu.

Policija turpina darbu un sekos līdzi tam, kā turpmākajās dienās rīkosies deputāts un viņa atbalstītāji. Patlaban policija nesaskata pamata piemērot Krimināllikumā noteiktās normas.

Ruks atgādināja, ka ikvienam, kuram šķiet, ka policijas lēmumi ir pieņemti nepareizi, ir tiesības vērsties tiesā.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -14
    Genocīda mežabrāļi 07.12.2021, 09:54:19

    Lūk arī velviens aklais kurš parazitē uz nodokļu maksātāju rēķina…..
    Laikam ļoti labi pelna aizstāvot šo fašisma režīmu….

  • -13
    Genocīda mežabrāļi 07.12.2021, 09:57:40

    Likumi ir rakstīti nabagu tautai!!!!
    Ja reiz iet runa par alkoholu un auto vadīšanu, Ventspilī tak menti to bieži dar!!! Un kādu laiku atpakaļ kad vienu musaru piesedza pat valsts televīzijā bija… luk jums pierādījums ka ventspili mentiem likumu nav! Tie ir parazīti!!!!!!

  • -3
    Vpr 07.12.2021, 11:00:28

    Un kā ar biedru Lembergu 1993.-1999.gadā?

  • -8
    Cita ventspilniece. 07.12.2021, 11:39:01

    Nekad neaizstāvētu mentus,ja vien antivakseri nebūtu lielāks ļaunums.

  • -5
    Heinrich 07.12.2021, 11:46:59

    Kruķi vēl pāŗāk mīkstsirdīgi.Vajag ņemt piemēru no Indijas kolēģiem,kuri nebaidās pandēmijas ierobežošanas pasākumu neievērotājus "pamācīt" ar bambusa nūjām.Mūsu apstākļos varētu izmantot kadiķi.

  • -2
    Pornieks 10.12.2021, 00:44:24

    mes sitos likumus negribejam. tapec ta ari bija.

  • -3
    Pornieks 11.12.2021, 18:24:00

    ka ari slavena Serloka Holmsa deduktiva metode : ja pa vienu ielu brauc tad pa citu braukt nevar un no potētā par nepotēto vairs palikt nevar

  • 0
    Pornieks 15.12.2021, 07:33:46

    Paldies, sakarīgais. Forši nodragāji.
    https://www.la.lv/video-ja-celtnieks-sak-satversmi-lasit-soctiklos-asas-diskusijas-par-valsts-policijas-prieksnieka-izteikumiem-gobzema-protesta-akcija

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: