Pašvaldības SIA ŪDEKA aicina namu īpašniekus un apsaimniekotājus apsekot īpašumus un parūpēties par ēku iekšējo ūdensvada tīklu un kanalizācijas sistēmu sagatavošanu ziemas sezonai, lai novērstu to iespējamo aizsalšanu.

PSIA ŪDEKA ir atbildīga par maģistrālo ūdensvadu sagatavošanu ziemai, savukārt par caurulēm, kas atrodas aiz uzņēmuma atbildības robežas, atbildīgi ir ēku īpašnieki vai namu apsaimniekotāji. Jāatgādina, ka gaisa temperatūrai noslīdot zem mīnus atzīmes, nenosiltinātas ūdens caurules var aizsalt arī neapdzīvotās un neapkurinātās iekštelpās. Visbiežāk aizsalumi veidojas ēku pagrabos, bēniņos un kāpņu telpās, tādēļ svarīgi regulāri pārbaudīt, vai telpās ir pietiekama temperatūra, vai neveidojas caurvējš no vaļā atstātām durvīm, logiem vai komunikāciju lūkām.

Iedzīvotājiem, kuri vēl tikai plāno veikt jaunu cauruļvadu izbūvi vai esošo rekonstrukciju, PSIA ŪDEKA atgādina, ka ūdensvada un kanalizācijas caurules mājas teritorijā jāiebūvē, ievērojot tehniskos noteikumus, ierokot tās atbilstošā dziļumā. Ja tas nav iespējams, caurules noteikti jāsiltina. Liela sala laikā zeme un arī tajā esošās caurules var sasalt pat vairāk nekā viena metra dziļumā, tādēļ ūdensvada caurules būtu jāiebūvē vismaz 1,50 m dziļumā. Ēkās, uz kurām cauruļvadi izbūvēti pārāk sekli, jānodrošina nepārtraukta, vismaz minimāla ūdens plūsma – ieteicams atstāt krānus vaļā tā, lai ūdens no tiem vismaz pilētu.

Kā rīkoties, ja tomēr konstatēts aizsalums?

  • Aizsalumu var mēģināt atkausēt pašu spēkiem, atkarībā no caurules materiāla – ar karstu ūdeni, smiltīm, fēnu vai sildītāju ar izolētu gaisa plūsmu.

  • Ja pašu spēkiem aizsalumu atkausēt neizdodas, aicinām zvanīt pašvaldības SIA ŪDEKA dispečerdienestam – tālr. 63661115 vai rakstīt dispečerdienestam – e-pasts: dispeceri.udeka@ventspils.lv

Ko nedrīkst darīt, ja konstatēts aizsalums?

  • Cauruļu atkausēšanai nedrīkst izmantot atklātu liesmu. Īpaši svarīgi tas ir, ja caurules ir no plastmasas vai izolētas ar ugunsnedrošiem materiāliem.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    vilnis stokmans 01.12.2021, 12:27:09

    Mus apsaimnieko Ventspils Nami,bet Viņi neko nedara jo majas ieeja abas puses pamotos ir caurumi un ziema aisalst caurule kura savieno majas otro pusi

  • 0
    Auce 01.12.2021, 22:06:00

    https:
    //www.ventasbalss.lv/foto/2179-inzenieru-ielas-85-majas-iemitnieki-proteste-pret-ventspils-namiem/66687

  • -5
    Sigurds 01.12.2021, 14:01:07

    Iesaku mainīt apsaimniekotāju, lai kaimiņi vienojas. Ventspils nekustamie īpašumi labi uztur mūsu māju, seko līdzi, kas jāremontē un sapulcēs par to runā. Protams, visi remonti arī mājas iedzīvotājiem kopīgi jāsedz, bet tiek saplānots vai maksājam vairāk un sakrājam, vai ņemam aizdevumu un pēcāk maksājam. Visu labi izstāsta un dara kā iedzīvotāji lemj. Ir, protams, arī tādi jautājumi, kur iedzīvotāji nav vienis prātis, bet tas būs visur, tas no apsaimniekotāja neatkarīgi.

  • -1
    juris700 01.12.2021, 16:20:42

    Lūdzu ūdeku komentēt,kā notiek Jūsu atbildībā ūdens ienākošās akas siltināšana privātu mājās...cik zinu..nekā..tikpat aizsalst jau kuro ziemu...

  • -1
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 02.12.2021, 14:40:06

    Labdien,
    Šobrīd Ventspilī gandrīz 80% individuālo dzīvojamo māju komercuzskaites skaitītāji ir izvietoti ūdens patēriņa skaitītāja akās. Šādu komercuzskaites skaitītāju novietojumu paredz arī Ministru kabineta noteikumi Nr. 174. “Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu”.
    Pašvaldības SIA “ŪDEKA” speciālisti regulāri veic uzstādīto aku apsekošanu un sakārtošanu, taču ir gadījumi, kad dažādu ārēju faktoru ietekmē siltumizolācijas materiāls tiek bojāts un var izveidoties aizsalums. Aicinām iedzīvotājus pašiem neatvērt skaitītāju akas un gadījumos, kad rodas ūdens padeves traucējumi, par to nekavējoties informēt PSIA “ŪDEKA” dežūrdienestu!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: