Kurzemes rajona tiesa 14. janvārī bijušos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbiniekus ir atzinusi par vienīgiem kukuļa pieprasīšanā un pieņemšanā saistībā ar Ventspils mūzikas skolas projektu un piespriedusi cietumsodus, informē tiesas pārstāve Dace Pirvite.

Bijušie VUGD Kurzemes reģiona brigādes komandiera vietnieki Romāns Andrijausks un Mursals Kerimovs, kā arī inspektori Andrejs Kudrjašovs un Edgars Rubenbergs apsūdzēti par Krimināllikuma 320. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, proti par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Visiem apsūdzētajiem tika piespriesti cietumsodi.

Savukārt SIA "VPM Latvia" darbinieks Laimonis Drozdovs saukts pie atbildības Krimināllikuma 323. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā par kukuļdošanu, bet minētā uzņēmuma valdes loceklis Vilnis Puļķis - gan par kukuļošanu, gan arī stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu. Abi notiesāti tika sodīti ar nosacītu brīvības atņemšanu.

Kerimovs sodīts ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus valsts un pašvaldības iestādēs trīs gadus, bet Andrijauskas sodīts ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un astoņiem mēnešiem, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus valsts un pašvaldības iestādēs trīs gadus. Identisks sods piespriest arī Ruberbergam un Kudrjašovam.

Drozdovs sodīts ar nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, ar pārbaudes laiku uz četriem gadiem, konfiscējot transportlīdzekli - motociklu. Tāpat divus gadus viņam ir liegta iespēja nodarboties ar ugunsdzēsības sistēmu projektēšanu, ugunsdzēsības sistēmu būvdarbu vadīšanu un uzraudzību.

Puļķis sodīts ar nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un diviem mēnešiem, ar pārbaudes laiku uz četriem gadiem, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa amatu visu veidu komercuzņēmumos uz diviem gadiem, atņemot tiesības veikt jebkādas darbības ar stratēģiskās nozīmes precēm trīs gadus. Tāpat viņam tika piemērota mantas konfiskācija.

Prokurors, apsūdzētie, aizstāvji desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu.

VUGD amatpersonas kukuli 4000 eiro apmērā pieņēmušas un sniegušas nepamatoti pozitīvu atzinumu par būvobjekta atbilstību ugunsdrošības prasībām.

Vēlāk VUGD steidzamības kārtā veicis atkārtotu tolaik topošās Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju apsekošanu, atklājot vairāku būvniecību reglamentējošu normatīvo aktu ugunsdrošības prasību pārkāpumus, kurus celtniecības darbu veicējs novērsis.

Tādējādi novērsti ugunsdrošības riski, kuri varēja iestāties minētā noziedzīgā nodarījuma dēļ.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    Pilsēta 20.01.2021, 10:50:58

    Koncertzāles pusē viņš nebija tikai mūzikas skolas?

  • -10
    Latvija pāri visām! 20.01.2021, 11:16:27

    Par šādiem niekiem tādus bargus sodus!(

  • -1
    Krišs Daugulis 20.01.2021, 20:06:43

    Reinis un Matīss: "Pasaulē, kā smejies, tā dara: mazos zagļus kar, lielos ceļ amatos. Ja visus lielos gribētu kārt, kur tad ņemtu tik daudz virvju?"

  • 0
    Kriska 21.01.2021, 17:59:22

    4000 eur sadalīt uz 4 , sanāk pa 1000 e. Mēneša alga!!! Un par to 4 gadi. !!! Droši vien dūmu detektorus celtnieks nepaspēja pielikt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: