Iestājoties velobraukšanai piemērotiem laika apstākļiem un sākoties aktīvai velosezonai, aktivizējas arī velosipēdu zagļi, kuri izmanto iespēju nozagt velosipēdus, kas ir nepieslēgti vai pieslēgti ar sliktas kvalitātes slēdzenēm.

Tādēļ Valsts policija aicina pievērst uzmanību velosipēdu zādzībām un veidiem, kā tās novērst. Analizējot pērnā gada notikumus Ventspilī, redzams, ka par zādzību iemesliem bijuši gan nedrošā vietā novietoti velosipēdi, gan nepieslēgti velosipēdi un sliktas kvalitātes slēdzenes.

2018. gadā Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirknī kopumā reģistrētas 54 velosipēdu zādzības, savukārt 2019. gada pirmajā ceturksnī – sešu velosipēdu zādzības. Laika posmā no 2018. gada sākuma Ventspils pilsētā izdarītas 57 velosipēdu zādzības, savukārt Ances pagastā, Popes pagastā un Vārves pagastā – pa vienai velosipēda zādzībai. Ventspils pilsētā 47 zādzības notikušas Ventas kreisajā krastā, savukārt desmit – Ventas labajā krastā (Pārventā). Pērn visvairāk velosipēdu zādzības izdarītas Saules un Inženieru ielu deviņstāvu ēku rajonā, kur kopumā nozagti 18 velosipēdi. 21 gadījumā velosipēdi nozagti no daudzdzīvokļu ēku kāpņutelpām, astoņos gadījumos no daudzdzīvokļu ēku pagalmiem, četros gadījumos zādzības konstatētas pie tirdzniecības vietām, savukārt trijos gadījumos – no velosipēdu novietnēm pie izglītības iestādēm. 18 gadījumos nozagtie velosipēdi zādzības brīdī bija saslēgti ar drošības atslēgu, kas liecina par to zemo efektivitāti. Valsts policijai ir izdevies atgūt ceturto daļu no nozagtajiem velosipēdiem, t.i., 15 nozagtos velosipēdus.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieka pienākumu izpildītājs Gatis Belovs aicina izvairīties no velosipēdu novietošanas bez uzraudzības kāpņutelpās, tajā skaitā, kuru ārdurvis aprīkotas ar drošības kodu. “Notikumi rāda, ka tas parasti nav bijis šķērslis velosipēdu zādzību izdarīšanai, kā arī velosipēdus kāpņutelpās nepasargā arī drošības slēdzenes,” viņš atzīst.

Valsts policijas amatpersonas velosipēdu zādzību novēršanas nolūkā velosezonas laikā īsteno velosipēdu novietņu apsekošanas tajos atstāto velosipēdu drošības novērtēšanai, atstājot aizpildītu informatīvu materiālu “Pieslēdz vienmēr un visur!”.

Valsts policija aicina iedzīvotājus reģistrēt savu velosipēdus, kas ir izdarāms “Ceļu Satiksmes Drošības Direkcija” interneta vietnē https://www.csdd.lv/velosipedu-registracija/vispariga-informacija, velosipēda īpašniekam šajā gadījumā ir iespēja saņemt velosipēda reģistrācijas uzlīmi, kura nodrošina reģistrēto velosipēdu papildu identifikāciju.

Valsts policija iedzīvotājiem atgādina arī par Valsts policijas mājaslapā izvietoto sadaļu “Atrastās mantas” http://www.vp.gov.lv/?id=737, kurā atrodama informācija par visām Valsts policijas atrastajām mantām, tai skaitā Ventspilī atrastajām, šajā sadaļā policijas darbinieki aicina ieskatīties arī personām, kurām nozagti velosipēdi; iespējams, tajā atrodas jūsu velosipēds.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -5
    .Barons. 10.04.2019, 15:26:55

    Ne uzlīm,aber vien kārtig Nummur vaidzet priekš kater reģisteret Diuriten.
    Tād,kād ir pe man Erenpreis-Original.3318 Ventspils.Le viss zinat,ka to ir Baron Diuriten.

  • 0
    reku 12.04.2019, 06:22:03

    Jautājums Pašvaldības policijai.
    Vai un kad tiks uzsākta čigānu valdījumā esošo velosipēdu reālās piederības pārbaude?
    Joka pēc varētu aptaujāt mūsu velosipēdu (gan jauno,gan lietoto) velosipēdu tirgotājus-cik no pircējiem pēdējo gadu laikā bijuši čigāni?
    Vai nevarētu būt tā,ka agrāk tie zaga zirgus,bet tagad -velosipēdus un pa kādai automašīnai?

  • -2
    pasvaldibas.policija@ventspils.lv 15.04.2019, 17:53:34

    Likumdošana neparedz pienākumu velosipēdu īpašniekiem reģistrēt velosipēdu, tai skaitā iegādājoties tirdzniecības vietās.
    Ja nav iemesls, Pašvaldības policija personīgās mantas, tai skaitā velosipēdu piederību, nepārbauda.
    Sniedzot atbalstu Valsts policijai likumpārkāpumu ierobežošanā, tai skaitā velozādzību mazināšanā, Pašvaldības policijas rīcībā tiek nodota informācija par nozagtām mantām, tai skaitā velosipēdiem, kurus pēc dotām pazīmēm pārbauda.
    Vienlaicīgi aicinām personas atbildīgi izturēties pret savām mantām, tai skaitā velosipēdiem un neatstāt bez uzraudzības, nenodrošinot to drošību, aizsardzību.
    Vienlaicīgi lūdzam par novērotiem pārkāpumiem nekavējoties zvanīt Valsts policijai pa tālruni 110 vai Pašvaldības policijai pa tālruni 28680808 vai 63680808.

  • 0
    Nah Nahs VI 16.04.2019, 06:23:32

    Tātad-ja redzi čigānu uz riteņa,pārliecinies,vai tas nav tavs ritenis!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: