Ievērojamais cigarešu akcīzes nodokļa palielinājums un zemā iedzīvotāju pirktspēja ir iemesli nelegālā cigarešu biznesa uzplaukumam. Pārventā populārākā lēto smēķu pārdevēja ir tante Zina.

 

Par šo cienījamā vecuma kundzītes rūpalu ir informēti daudzi pārventnieki. Par to pārliecinājās Ventas Balss, Pārventas tirgus tuvumā garāmgājējiem apjautājoties par lēto cigarešu iegādes iespējām. Visi kā viens atbildēja, ka nelegālās cigaretes var iegādāties pie tantes Zinas. Viņa piestaigā gan uz atklāto, gan slēgto tirgu. Mums nepaveicās, tante Zina nupat bija aizgājusi, taču tikām mierināti, ka pāris stundas viņa šeit pagrozās ik dienu.

Šī tantīte patstāvīgi ir arī Ventspils policijas redzeslokā. Kā informē VP Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons, šogad vien viņai sastādīti jau divi protokoli, nemaz nerunājot par iepriekšējiem gadiem. Uzliktos administratīvos naudas sodus viņa nemaksā, vienmēr raud, ka nav nauda. Arī cigaretes pārdod, jo nevarot nomaksāt komunālos maksājumus.

Kāds patstāvīgais nelegālo cigarešu pircējs Ventas Balsij pastāstīja, ka tajā vietā, kur viņš tās iegādājas, starpība ar oficiālo cenu veikalos ir aptuveni 50 santīmi par paciņu. Tas priekš viņa, kā pensionāra, ir ļoti daudz. Viņš gan nevēlējās atklāt vietu, kur cigaretes pērk (tas nav Pārventā), taču zināja teikt, ka tās Latvijā ir nonākušas pārsvarā no Baltkrievijas un arī no Krievijas.

Vilemsons klāsta, ka pie mums Ventspilī un arī novadā šai ziņā nav tik lielas problēmas, kā, piemēram, Rīgā, kur tirgū vai autostacijā ik dienu samērā atklāti cilvēkiem tiek piedāvāts iegādāties nelegālo preci. Ventspils pluss ir tas, ka pilsēta ir ļoti maza un informācija ātri nonāk līdz policijai, kas pārbauda katru saņemto signālu. Arī pagājušajā nedēļā, kādā Ventspils točkā policija veica kratīšanu un izņēma gan nelegālu alkoholu, gan cigaretes.

Bieži vien, viņi ar šo rūpalu turpina nodarboties arī pēc aizturēšanas un sodu samaksāšanas. «Tie sodi nav tik lieli, lai viņus no tā atturētu,» klāsta Vilemsons, piebilstot, ka ar alkohola tirgoņiem ir vieglāk, jo tas paredz kriminālatbildību, kamēr par cigaretēm ir tikai administratīvā atbildība, ja vien nav lieli apmēri.

Pagastos tirgoņus notvert ir daudz grūtāk, jo tur cigaretes pārdod tikai ļoti labi pazīstamiem klientiem. Ja pilsētā par saviem kaimiņiem cilvēki ziņo aktīvi, tad pagastos tas notiek daudz retāk. Tomēr neskatoties uz to, arī novadā ir rezultāti. Piemēram, kādā pagastā aizturēts vīrietis

kuram bija reāls darbs, taču viņš izdomāja, ka izdevīgāk ir tirgot cigaretes. Viņš strādājis par automašīnas šoferi, bieži brauca uz Rīgu. Sākumā pirka pats priekš sevis, tad nopirka kaimiņam un draugam, pēc tam izdomāja: kāpēc gan viņam strādāt algotu darbu, ja var aizbraukt divreiz mēnesī uz Rīgu un pie tiem pašiem Centrāltirgus onkuļiem iegādātās cigaretes tirgot tālāk.

Saskaņā ar legālo cigarešu tirgotāju aplēsēm, augošā nelegālā tirgus dēļ valsts akcīzes nodoklī pērn neieguva 80 miljonu latu, bet šogad summa varētu pārsniegt pat 100 miljonus latu. Tiek lēsts, ka nelegālais cigarešu tirgus tuvojas 50% atzīmei – tas nozīmē, ka teju katra otrā Latvijā izsmēķētā cigarete iegādāta, nenomaksājot nodokli.

Ventspilī un novadā konstatētie pārkāpumi par nelegālu cigarešu apriti:

2009. gadā – 5

2010. gadā (līdz decembrim) – 14

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: