Ir pagājuši nepilni četri mēneši, kopš stājušies spēkā dubultotie sodi par braukšanu dzērumā. Taču realitāte liecina, ka situāciju tas nav uzlabojis.

Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons stāsta, ka jau iepriekšējās reizes apliecinājušas, ka sodu pacelšanas efekts ir ļoti īslaicīgs. «Šajā reizē tās bija aptuveni divas nedēļas pēc Jāņiem, kad jaunie sodi stājās spēkā un bija jūtams dzērušo autovadītāju samazinājums,» atklāj Vilemsons. Pēc tam viss atgriezies vecajās sliedēs un bijušas pat nedēļas, kad dzērušo autovadītāju pieķerts vairāk nekā pirms lielajiem sodiem.

Ventspils pilsētā un novadā ceļu policisti aiztur vidēji septiņus līdz deviņus iereibušus autovadītājus nedēļā. To, ka lielie sodi autovadītājus nebaida, liecina arī konstatētais promiļu daudzums. Ļoti maz ir tādu, kuriem alkohola reibuma pakāpe ir zem promiles. «Ja viņš ir dzēris, tad dzēris tā kārtīgi. Ir samērā daudz gadījumi, kad pārsniegtas trīs un pat četras promiles. Tādi ir gandrīz katru nedēļu,» klāsta policijas priekšnieks.

Policija secina, ka atbildība vairs nevienu nebiedē, jo sliktākajā gadījumā pārkāpējs saņem nosacītu sodu. Tomēr jāatceras, ka vienlaicīgi tiek atņemta autovadītāja apliecība uz četriem gadiem. Visvairāk tiesību atņemšanu pārdzīvo tie šoferi, kuriem auto vadīšana ir maizes darbs. Viņi sekas izjūt vissmagāk, jo papildus naudas sodam un administratīvajam arestam zaudē arī darbu. Tai skaitā šoferi tālbraucēji, kuri pēc atpūtas uz prāmjiem, braucot alkohola reibumā tiek pieķerti visai bieži. Šī gada pavasarī bijis mēnesis, kad policija aizturējusi gandrīz 40 tālbraucējus.

Bieži vien autovadītājam liekas, ka pēc iedzeršanas iepriekšējā vakarā, viņš ir labi izgulējies un jūtās tīri labi, tādēļ šķiet, ka promiļu vairs nav. Taču tā nav. Otrs variants, kad iedzērušais izdomā braukt ar riteni, domājot, ka riteņbraucējus neviens nepārbauda. Patiesībā pārbauda arī riteņbraucējus, kas iepriekš bijis lauciņš, kam īpaša uzmanība netika pievērsta. To apliecina statistikas dati – šī gada deviņos mēnešos Ventspilī un novadā aizturēti 112 velosipēda un mopēda vadītāji alkohola reibumā, kas ir par 52 vairāk nekā pērn šai laika posmā.

Jāatgādina, ka kopš 23. jūnija iereibušiem autovadītājiem atkarībā no promiļu daudzuma var uzlikt naudas sodu līdz 1000 latiem, tiesību atņemšanu no viena līdz četriem gadiem, kā arī administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm. Savukārt velosipēda un mopēda vadītājiem var draudēt naudas sods līdz 120 latiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: