Vairākām Ventspils izglītības iestādēm šajā mācību gadā aprit nozīmīga gadskārta – skolas un bērnudārzi svin gan apaļas, gan pusapaļas jubilejas. Viena no jubilārēm ir Ventspils Mākslas skola, kurā iesācies jau 30. mācību gads.

Ventspils pilsētas tautas deputātu valde 1992. gada 8. maijā pieņēma lēmumu par Ventspils Mākslas skolas dibināšanu, un jau nākamā gada rudenī, 1993. gada 1. septembrī, Mākslas skolā tika uzņemti pirmie audzēkņi. Tomēr šīs idejas aizmetņi saistāmi ar vēl senāku vēsturi. Pateicoties tam, ka 1975. gadā Ventspilī tika uzcelta mākslinieku darbnīca un drīz pēc tam arī nodibināta mākslinieku grupa, mākslas un kultūras dzīve pilsētā kļuva aktīvāka, tika rīkotas izstādes. Tolaik uz dzīvi Ventspilī pārcēlās vairākas mākslinieku ģimenes, tostarp gan Ingrīda Ģelze-Ozoliņa, kas vēlāk kļuva par jaundibinātās Mākslas skolas pirmo direktori, gan arī Ieva Spridzāne – māksliniece, ilggadējā Mākslas skolas pedagoģe, kura tur strādā jau kopš 1984. gada. «Gandrīz vienmēr pieminējām, ka Ventspilī ir vajadzīga mākslas skola. Šo ideju nēsājām ilgi un dikti,» sacīja Spridzāne. Mākslas skolas jubilejas pasākumā māksliniece atcerējās, ka vietā, kur viņa stāv, uzrunājot klātesošos, kādreiz bijis briesmīgs šķūnis, «tur dzīvoja entie kaķi un ej nu zini, kas vēl pa naktīm tur darījās». Telpas gan skolā bija gaišas, izremontētas. «Mūsu tolaik bija tik maz, ka zālē varēja sapulcēties gan bērni, gan vecāki, gan skolotāji un vēl palika brīva vieta,» atceras Spridzāne.

Sākumā darbu Mākslas skolā sāka trīs skolotāji – Ģelze-Ozoliņa, Anda Trautmane, Spridzāne. Vēlāk pedagogu kolektīvam pievienojās arī Nikolajs Trukšāns u. c. Pirmais izlaidums notika 2000. gadā, un tajā Mākslas skolu absolvēja seši audzēkņi. «30 gadu laikā skola ir tā izaugusi! Agrāk nevarēja pat iedomāties, ka kādreiz varētu būt tik daudz audzēkņu,» lepojas Spridzāne, noslēgumā piebilstot, ka «man pašai šeit ir bijusi viena liela mācību stunda».

Pēc Ingrīdas Ģelzes-Ozoliņas 1999. gadā skolas vadību pārņēma Sarmīte Caune, bet kopš 2000. gada novembra direktores amatu ieņem Sanda Jaunbelzēja, kurai līdzšinējie 23 gadi ir nozīmīgs dzīves posms. Direktore ir pateicīga kolēģiem, audzēkņiem un viņu ģimenēm, jo atgriezeniskā saite, kas bijusi jūtama arī grūtos brīžos, stiprina un dod spēku «darīt šo brīnišķīgo darbu». Viņai ir gandarījums par katru bērnus, kas mācījies Mākslas skolā, turklāt daļa no viņiem vēlāk turpina savu ceļu mākslā profesionāli. Mākslas skolā katra diena ir citādāka, ar jauniem izaicinājumiem, mērķiem un notikumiem. «Māksla ir ļoti mainīga. Vienmēr ir interesanti skatīties, ko bērni ir radījuši, kādas viņiem ir idejas. Turklāt katram mākslas darbam vienmēr ir arī sava emocionālā puse,» sacīja direktore.

2023./2024. mācību gadā Mākslas skolā mācās 277 audzēkņi. Pēc Ventspils mēra Jāņa Vītoliņa sacītā, tas parāda, cik ļoti bija vajadzīga šāda skola, un ka Mākslas skola ir pieprasīta arī skarbos konkurences apstākļos, jo ārpusstundu nodarbības skolas vecuma bērniem piedāvā sporta skola Spars, Mūzikas skola, tāpat arī Digitālais centrs, Jaunrades nams. «Laika ir tik, cik ir, bet, ja izdodas piesaistīt un ieinteresēt tik daudz mūsu jauniešu un bērnu, tas ir lielisks panākums. Mākslas skola ļoti svarīga un vajadzīga mūsu pilsētai,» turpina Vītoliņš. Domes priekšsēdētājs Latvijas Nacionālā kultūras centra vārdā pasniedza Atzinības rakstu pedagoģēm Ievai Spridzānei, Evai Kaufmanei-Laus, direktores vietniecei Initai Dzalbei un direktorei Sandai Jaunbelzējai.

Gatavojoties skolas jubilejai, Mākslas skolas kolektīvs – gan audzēkņi, gan pedagogi – uz brīdi atgriezās pagātne, pāršķirstot vēstures lappuses un bilžu albumus. Rezultātā tapusi Mākslas skolas 30 gadu jubilejai veltīta bilžu instalācija ar fotogrāfiju kadru lentēm par svarīgākajiem notikumiem, kas apskatāma Amatu mājas izstāžu zālē. Tāpat uzsākts jubilejai veltītais pasākumu cikls – tikšanās un radošās darbnīcas ar Mākslas skolas absolventiem. Pirmā pie Mākslas skolas audzēkņiem viesojās modes māksliniece, dizainere un pasniedzēja Anna Elizabete Kasparsone ar pieredzes stāstu un darbnīcu No modes zīmējuma – kolāžas līdz pat tehniskajam zīmējumam vai pirmajam auduma paraugam.

Absolventi pulcējās arī skolas jubilejai veltītajā pasākumā. Iļja Šatins Mākslas skolā sāka iet līdz ar skolas gaitu uzsākšanu septiņu gadu vecumā. Viņš neslēpj, ka sākumā to darījis nelabprāt. «Es pēc dabas vienmēr esmu bijis mākslinieks, mājās toreiz daudz zīmēju, un man likās, ka ar to pilnīgi pietiek, bet ar laiku sapratu, cik svarīgi ir mācīties,» dalās Iļja, piebilstot, ka pedagogi un arī vienaudži ļoti palīdz attīstīt zināšanas un prasmes, «nemaz nenožēloju un visiem to iesaku». Mākslas skolā viņš iemācījies arī uzņemties kontroli pār savu dzīvi. Atceras, ka arvien tika vairots draudzīgums un labestība citam pret citu. Iļjam mīļākais priekšmets toreiz bija ādas apstrāde, un tas ir tas, ar ko viņš šobrīd nodarbojas. Absolvējis Ventspils Mākslas skolu, Iļja iestājās Rīgas Amatniecības vidusskolā (tagad – Rīgas Mākslas un mediju tehnikums) Apģērba dizaina nodaļā un jau vairākus gadus attīsta savu modes uzņēmumu Ilio. Viņš no ādas šuj somas un dažādus citus izstrādājumus. «Tas ir mans lielākais ieguvums no Mākslas skolas,» pateicīgs ir Iļja. Savukārt brīvajā laikā Iļja nodarbojas ar aušanu. No šovasar uzaustā auduma taps somas, apģērbs un, iespējams, arī citi tekstilizstrādājumi.

Vēlme sevi radoši izpausti un īstenot idejas ir viena no bērnu un jauniešu motivācijām apmeklēt Ventspils Mākslas skolu. Šajā mācību gadā Mākslas skolā mācīsies gandrīz 280 audzēkņu.

Laura Lejasmeiere savai meitai Katrīnai rāda fotogrāfiju, kurā redzama pati, mācoties Mākslas skolā 1990. gadu beigās. «Ļoti labi pavadīts laiks! Daudz patīkamu atmiņu,» pieredzē dalās Laura, Mākslas skolas absolvente. Pagājušajā gadā mācības sagatavošanas grupā uzsāka arī Katrīna. «Viņa ir sajūsmā! Viņai ļoti, ļoti patīk!» raugoties uz meitu, priecājas mamma. Laura atceras, ka Mākslas skolā vienmēr bija ļoti radoša un patīkama vide, interesants mācību saturs, draudzīgi un iejūtīgi skolotāji, daudz izaicinājumu. Gūta interesanta pieredze, gatavojoties izstādēm un citiem pasākumiem. «Māksla palīdz sakārtot iekšējo pasauli, rodas dziļāks skatījums uz lietām, notikumiem, vietām un cilvēkiem. Māca pamanīt arī šķietamus sīkumus, vienkāršās lietās saredzēt īpašo,» pauž Laura.

Patlaban Mākslas skola direktores Sandas Jaunbelzējas vadībā īsteno divas profesionālās ievirzes programmas, kā arī interešu izglītības programmu sagatavošanas klasēs. Profesionālās ievirzes izglītību skolā var apgūt no 8 līdz 15 gadu vecumam, bet interešu izglītību – sākot no 4 gadu vecuma. «Mākslas skolā nekad nav bijusi ikdienas rutīna, vienmēr ir radošie izaicinājumi,» saka direktore.

Par godu Mākslas skolas 30 gadu jubilejai tās kolektīvs bija sarūpējis laimes pogas un svētku kūku.

Pedagogiem Mākslas skolas jubileja ir sevišķi nozīmīgs un emocionāls brīdis, laiks, kad paskatīties uz padarīto un pavērties turpmākajās desmitgadēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: