Ventspils 2. vidusskolas skolēnu mācību uzņēmuma (SMU) Glow Brows izveidotājas Aļika Avtuhova, Arina Abramova, Evnika Avakjana un Taisija Kučuhidze kopā ar pedagogu, SMU konsultantu Oļegu Mihailovu nesen atgriezušies no brauciena uz Sietlu, Amerikas Savienotajām Valstīm.

Apmaksāts ceļojums uz ASV bija balva, ko SMU Glow Brows saņēma par uzvaru uzņēmējdarbības konkursā Start Strong 3+3. Sietlā, kas ir lielākā pilsēta ASV Klusā okeāna ziemeļu štatos, Ventspils 2. vidusskolas pārstāvji pavadīja nedēļu. «Tā ir pavisam cita pasaule, citi cilvēki, cita kultūra. Iespējams, daļa iepriekš pieņemto stereotipu par amerikāņiem un dzīvi Amerikā mums tika lauzti,» saka Mihailovs. Ceļojuma programmā bija iekļauta vizīte Vašingtonas Universitātes un Maikla G. Fostera Biznesa augstskolā, kur bija iespēja tikties ar pasniedzējiem un prezentēt savu biznesa ideju, par ko audzēknes saņēmušas virkni uzslavu un arī iedrošinājumu realizēt produkciju Amerikas tirgū, kur ir liels pieprasījums tieši pēc dabiskas izcelsmes produktiem. Glow Brows ražo kosmētiskās eļļas uzacu un skropstu mitrināšanai un barošanai. Apmeklēja pasaulslavenos tehnoloģiju uzņēmumus Microsoft un Google, klātienē redzot, kā noris ikdiena abu ietekmīgo kompāniju birojos. Tāpat arī ventspilnieki paviesojās uzņēmuma The Pokemon Company birojā, kas attīsta japāņu animācijas filmas un videospēļu – pokemonu – zīmolu. Redzēja, kā top dažādi šokolādes produkti Theo Chocolate rūpnīcā, kā arī paši izmēģināja brīvprātīgo darbu – augļu šķirošanu – organizācijā Food Lifeline, kas nodarbojas ar pārtikas paku sagatavošanu un izdali trūcīgajiem. «Tā bija ļoti vērtīga pieredze, kuru visi guvām pirmo reizi,» novērtē Mihailovs.

Ceļojuma pirmajā dienā bija iespēja tikties ar studentiem no Irākas un Kurdistānas apgabala. Nedēļas turpinājumā notika vērtīgas tikšanās ar uzņēmējiem un citiem saistītu jomu profesionāļiem, runājot par darba tirgus aktualitātēm un savas personības veidošanu biznesā. Nedēļas izskaņa tika pavadīta, dzīvojot amerikāņu viesģimenēs un iepazīstot šo valsti, kultūru un ikdienu no vietējo iedzīvotāju skatpunkta. Gan pedagogs, gan arī skolnieces atzīst, ka tā bijusi ļoti interesanta un vērtīga pieredze – redzēt, kāda ir amerikāņu parastā ikdiena.

Daloties savos iespaidos, skolnieces sevišķi izceļ amerikāņu viesmīlību un laipnību. «Ar Arinu jautājām mūsu ģimenes mammai, kāpēc viņi to dara, uz ko atbildēja, ka patīk radīt skaistas atmiņas un vēlas, lai cilvēki citā valstī varētu justies komfortabli un gaidīti,» atstāstīja Evnika. «Pirmais, kas mani pārsteidza, bija cilvēki,» pievienojas Aļika, stāstot, ka jau pirmajā vakarā izvērtusies gana gara saruna ar viesmīli, kurš bijis ieinteresēts gan uzzināt par tālā ceļojuma iemesliem, gan arī pastāstīt par sevi. Izrādījies, ka viņš studē uzņēmējdarbību. Savukārt Taisija stāsta, ka, esot Amerikā, pārņēmis liels saviļņojums par iespēju būt citā kontinentā, iepazīt pavisam citu mentalitāti, sabiedrību – citu pasauli: «Visvairāk man patika tas, ka mums bija dota iespēja redzēt Ameriku no dažādām pusēm – kā gigantu biznesā un kā valsti saviem cilvēkiem. Tas bija pārsteidzoši.» Evnika bijusi pārsteigta, ka, pretstatā Latvijai, Amerikā joprojām brīvi un lielos apjomos tiek izmantoti plastmasas salmiņi, vienreizlietojamie trauki un citi plastmasas izstrādājumi, ko Eiropā pēc iespējas cenšas izskaust. Arī Arinai iespaidu pēc ceļojuma ir ļoti daudz. Viņa saka, ka bijis tik skaisti, kā filmās – gan pārnestā, gan arī tiešā nozīmē, jo bijusi izdevība redzēt vietas, kas iemūžinātas filmās un videoklipos.

Zinot, ka starp britu un amerikāņu angļu valodu pastāv atšķirības, spēja sazināties bija viens no izaicinājumiem, taču pedagogs neslēpj, ka jūtas lepns par savu audzēkņu spēju un prasmēm brīvi runāt svešvalodā. «Meitenes izjuta pārliecību par to, ka viņām ir laba valoda, un tas ir ļoti nozīmīgi,» pauž Mihailovs.

Pārdomājot pieredzēto, viņš sev izdarījis secinājumus, ka amerikāņu sapņu piepildījums ir darba rezultāts – tikai daudz strādājot var izveidot tādu dzīvi, pēc kādas daudzi alkst: «Ļoti interesanti bija uzzināt par amerikāņu kultūru, redzēt to, kāda tur ir sabiedrība un kādā vidē viņi dzīvo. Pilsētā spilgtus iespaidus atstāja modernās, stiklotās augstceltnes. Ir vērts to redzēt.» Izmantojot izdevību, Mihailovs velta pateicību Ventspils Izglītības pārvaldei, kas nodrošināja transportu uz Rīgas lidostu un atceļā no lidostas uz mājām. Tas palīdzējis taupīt spēkus, jo garo stundu un arī laika joslu maiņas dēļ ceļš bijis ļoti nogurdinošs.

2. vidusskolas pārstāvji pagājušajā nedēļā tikās ar ASV vēstnieku Latvijā Kristoferu Robinsonu, paužot pateicību par iespējām un atbalstu Start Strong 3+3 projektā. Robinsons augsti vērtēja Ventspils skolēnu sasniegumu, jo ventspilnieki konkursā uzvarējuši jau divus gadus pēc kārta. Atgādinām, ka pērn uzvarēja SMU no 1. ģimnāzijas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: