22. novembrī tika veikts pirmais veiksmīgais pulsāru novērojums Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) vesturē. Šis novērojums tika veikts izmantojot Irbenes LOFAR staciju.

Tika novērots pulsars J0332+5434 (RA - 03:32:59.368, DEC -+54:34:43.57) 110 - 190 MHz joslā. Šī novērojuma rezultāti paver iespējas jauniem pētījuma virzieniem VSRC un paplašina starptautiskās sadarbības iespējas.

Pulsārs, kas tika novērots, atrodas aptuveni 3460 gaismas gadu attālumā Camelopardalis zvaigznājā. Tas veic vienu apgriezienu ik pēc 0,71452 sekundēm un ir aptuveni 5 miljonus gadu vecs.

Novērojums tika veikts sadarbojoties trim VSRC struktūrvienībām – Astronomijas un astrofizikas nodaļai, Augstas veiktspējas skaitļošanas nodaļai un Tehniskajam dienestam sadarbībā ar Université d’Orléans (Francija) un Universität Bielefeld (Vācija) pētniekiem. Papildus jaatzīmē lielais ILT sabiedrības atbalts. Iegūtie rezultāti apliecina augsta līmeņa kompetenci un laika gaitā uzkrāto pieredzi.

Skaidrojums: Pulsārs (no pulsējoša radio avota) ir augsti magnetizēta rotējoša neitronu zvaigzne, kas no saviem magnētiskajiem poliem izstaro elektromagnētiskā starojuma starus. Šo starojumu var novērot tikai tad, ja emisijas stars ir vērsts uz Zemi (līdzīgi tam, kā bāku var redzēt tikai tad, ja gaisma ir vērsta novērotāja virzienā), un tas ir atbildīgs par emisijas impulsu. Neitronu zvaigznes ir ļoti blīvas, un tām ir īsi, regulāri rotācijas periodi. Tas rada ļoti precīzu intervālu starp impulsiem, kas svārstās no milisekundēm līdz sekundēm atsevišķam pulsāram.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Bruns Svilis 24.11.2022, 09:07:56

    un...kas ir pulsārs?

  • 0
    VpilsAugstskola 24.11.2022, 14:19:00

    Labdien!
    Pulsārs (no pulsējoša radio avota) ir augsti magnetizēta rotējoša neitronu zvaigzne, kas no saviem magnētiskajiem poliem izstaro elektromagnētiskā starojuma starus. Šo starojumu var novērot tikai tad, ja emisijas stars ir vērsts uz Zemi (līdzīgi tam, kā bāku var redzēt tikai tad, ja gaisma ir vērsta novērotāja virzienā), un tas ir atbildīgs par emisijas impulsu. Neitronu zvaigznes ir ļoti blīvas, un tām ir īsi, regulāri rotācijas periodi. Tas rada ļoti precīzu intervālu starp impulsiem, kas svārstās no milisekundēm līdz sekundēm atsevišķam pulsāram.

  • 0
    Alexx 24.11.2022, 09:41:46

    Pulsārs ir rotējoša neitronu zvaigzne. Zvaigznes rotācija rada ap zvaigzni intensīvu magnētisko lauku, kas ir miljoniem reižu spēcīgāks nekā uz Zemes. Gluži kā bāka pulsārs izstaro starojuma kūļus no karstiem punktiem, kas atrodas uz zvaigznes virsas vai virs tās.

  • 0
    Renars Z 24.11.2022, 10:39:22

    Apsveicu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: