Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē norisinājās Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību fināls, kurā pirmo vietu ieguva Ventspils Centra sākumskolas audzēknis Gustavs Liepājnieks.

Lasījumam Gustavs bija izvēlējies Imanta Ziedoņa ''Zaļo pasaku''. Iepazīstinot ar sevi, viņš uzsvēra, ka ekoloģijas tēmas viņam ir svarīgas un ka ir īpaši lasīt rakstnieka pasaku viņa vārdā nosauktajā zālē.

Uzvarot konkursā, Gustavs ieguvis Latvijas Republikas Lasīšanas čempiona titulu, uz gadu kļūstot par LNB Bērnu direktoru - iedvesmotāju. Direktora pienākumos ir piedalīties ne vien dažādos reprezentācijas pasākumos, bet arī vērtēt bērnu literatūru un bibliotēku pakalpojumus, paust savu viedokli medijiem.

Mājupceļā uz Ventspili Gustavs atvedis ceļojošo balvu savai skolai - stikla grāmatu kalnu, ko veidojis mākslinieks Ernests Vītiņš, kā arī papildinājumu skolas bibliotēkai ar LNB lasīšanas veicināšanas programmas ''Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija'' kolekcijas grāmatām.

Nacionālās skaļās lasīšanas sacensībās piedalījās 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas Latvijas, viņu vidū 16 meitenes un 14 zēni. Sacensību Nacionālais fināls Gaismas pilī notika jau pieteikto reizi. 2020. gadā lasīšanas sacensībās, pārstāvot Ventspils reģionu, piedalījās Zūru pamatskolas audzēkne Dita Siliņa, kura ieguva 2. vietu.

Šogad 2. vietu ieguva Ance Prokopova no Dobeles 1. vidusskolas, kura lasīja fragmentu no Dzintara Tilaka grāmatas ''Šausmiņa'', un 3. vietā - Marta Jundze no Jaunpiebalgas vidusskolas, kura bija izvēlējusies somu rakstnieces Sallas Simukas grāmatu ''Sirdsmāsas''.

Sacensības vērtēja ieinteresēta un grāmatas mīloša žūrija – dzejniece Ērika Bērziņa, jauniešu medijpratības trenere Ella Hermansone, auto žurnālists Pauls Timrots, literārā aģente Santa Raciņa no apgāda ''Zvaigzne ABC'' un LNB Attīstības departamenta direktore Katrīna Kukaine.

Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības notiek trīs kārtās - klasē, skolas mērogā, tad reģionālā līmenī. Ventspils reģiona sacensību norisi īstenojušas Ventspils un Ventspils novada izglītības iestādes un bibliotēkas Skaļās lasīšanas kuratores Vitas Ozolas vadībā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: