Cenšoties saglabāt savu neatkarīgo eksistenci, Liepājas Universitāte piedāvā Ventspils Augstskolai apvienoties un piecu gadu laikā izveidot Kurzemes Universitāti. Ventspilnieki šādam priekšlikumam nepiekrīt, saskatot tajā vairāk risku nekā ieguvumu.

Rīt sanāks Ventspils Augstskolas (VeA) padome, kurai jānoformulē sava attieksme pret liepājnieku piedāvājumu.

Liepājas Universitāte (LiepU) izplatījusi vēstuli ar priekšlikumu veidot Kurzemes Universitāti (KU). Atbilstošu lēmumu LiepU padome pieņēma 6. jūlijā. Vēstule nosūtīta deviņiem adresātiem, tai skaitā Izglītības un zinātnes ministrijai, Ventspils Augstskolai, trim Latvijas zinātnes universitātēm, Valsts prezidentam, Saeimas komisijai, kā arī Liepājas un Ventspils pašvaldībai. Vēstulē sīki izklāstīts piecu gadu plāns LiepU un VeA apvienošanai un Kurzemes Universitātes izveidošanai uz šo abu augstākās izglītības iestāžu bāzes. Augstskolu reorganizācijas ideja tiek pasniegta kā viens no soļiem Kurzemes reģiona un tā izglītības potenciāla stiprināšanai. Tomēr patiesībā aiz tik sasteigtā lēmuma saredzami pavisam citi motīvi, kas lielā mērā saistīti ar LiepU un tās vēlmi glābt savu reputāciju un pat pastāvēšanu.

Pagājušā gada septembrī Ministru kabinets pieņēma lēmumu par Liepājas Universitātes reorganizāciju, pievienojot to vienai no Latvijas zinātnes universitātēm. Kā Ventas Balsij skaidro uzrunātie eksperti, šādu lēmumu valdība pieņēma, balstoties uz Latvijas augstāko izglītības iestāžu zinātniskās darbības starptautiskā novērtējuma. Piecas augstskolas, tai skaitā Liepājas Universitāte, saņēma negatīvu vērtējumu. Uz tā pamata, piemēram, Latvijas Jūras akadēmija jau ir pievienota Rīgas Tehniskajai universitātei. Līdz šī gada 1. septembrim izglītības un zinātnes ministrei jāiesniedz valdībai Liepājas Universitātes reorganizācijas projekts.

Saeimas deputāts un kādreizējais VeA rektors Jānis Vucāns ir pārliecināts: reorganizācija ir aktuāla tieši LiepU, bet ne VeA. «Liepājas Universitāte, kas savulaik tika izveidota no Pedagoģijas akadēmijas, vēl joprojām nav tikusi vaļā no kādreizējā mantojuma un meklē savu vietu Latvijas un Kurzemes reģiona augstākās izglītības sistēmā. VeA tādu problēmu nav, jo tā kopš dibināšanas brīža orientējas uz vietējā un reģionālā tirgus pieprasījuma, un visas studiju programmas ir pieprasītas un atzītas gan reģionālā un nacionālā, gan arī starptautiskā līmenī,» skaidro Vucāns.

VeA neplāno ar kādu apvienoties

Pievienošana kādai no zinātnes universitātēm – LU, RTU vai Stradiņa universitātei – LiepU nozīmēs pazušanu citā, daudz spēcīgākā, augstskolā un neatkarības zaudēšanu. Tādēļ LiepU padome izdomāja sev ērtāku un izdevīgāku alternatīvu – apvienošanos ar VeA un Kurzemes Universitātes izveidi. Liepājnieku iniciatīvu ar LiepU padomes priekšsēdētāju Andri Grafu un viņa vietnieku Salvi Rogu jau neformāli apsprieda VeA padomes priekšsēdētājs Kristaps Klauss un pilsētas pašvaldības vadītājs Jānis Vītoliņš, kas vienlaikus ir arī VeA padomes priekšsēdētāja vietnieks. «Mēs detalizēti pārrunājām viņu priekšlikumu un paudām VeA padomes un pilsētas pašvaldības viedokli, ka VeA neplāno apvienoties ar kādu citu augstskolu un vēlas turpināt attīstīties patstāvīgi,» komentēja Vītoliņš.

Taču burtiski pāris dienu pēc šīs tikšanās parādījās ziņa, ka LiepU gatavojas apvienoties ar VeA un veidot Kurzemes Universitāti. Tas VeA un Ventspils pašvaldībai bija negaidīti. Savus patiesos nolūkus LiepU vairs neslēpj, piedāvājot Ministru kabinetam pārskatīt iepriekš pieņemto lēmumu par Liepājas Universitātes reorganizāciju, pievienojot to zinātnes universitātei, un pieņemt alternatīvu lēmumu par Kurzemes Universitātes izveidi.

Jānis Vītoliņš vērš uzmanību uz to, ka Ventspils Augstskolai piedāvā pievienoties augstākās izglītības iestādei, kas saņēmusi zemāku un kopumā negatīvu starptautisko ekspertu novērtējumu. VeA savukārt saņēmusi pozitīvu vērtējumu. Turklāt, pēc Vītoliņa domām, apspriest iespējamu reorganizāciju, kad jau uzsākta studentu uzņemšana pirmajā kursā, nav pats labākais laiks. «Publiski izskanējusī informācija par to, ka VeA, iespējams, zaudēs savu patstāvību, integrējoties kaut kādā Kurzemes Universitātē, var atbaidīt potenciālos studentus,» ir pārliecināts Vītoliņš, piebilstot, ka viņš kā VeA padomes loceklis darīs visu iespējamo, lai saglabātu mūsu augstskolas neatkarību un lai ventspilnieki, tāpat kā iepriekš, varētu iegūt kvalitatīvu augstāko izglītību savā pilsētā.

Apdraudēta augstskolas un pilsētas sadarbība

Jebkura divu vai vairāku struktūru apvienošana par pamatotu uzskatāma, ja rezultātā rodas pievienotā vērtība. Ventspils un Liepājas augstskolu apvienošana tādu nesola. Turklāt, pēc Saeimas deputāta Vucāna domām, tā radītu zināmus riskus pašvaldības un augstskolas sadarbībai. «Reģionālās augstskolas var veiksmīgi attīstīties vien ciešā sadarbībā ar vietējām pašvaldībām. Pretējā gadījumā zūd reģionālās augstskolas pastāvēšanas jēga,» norāda deputāts, apvienošanas ideju vērtējot ar lielu skepsi.

Vucāns arī vērš uzmanību uz pirms gada pieņemtajiem Augstskolu likuma grozījumiem, saskaņā ar kuriem augstskolā ieviesta papildu struktūra – padome, kas nodarbojas ar stratēģiskajiem attīstības plāniem. Padomes sākušas strādāt vien šajā pavasarī. «Kā iespējams šādā situācijā kaut ko uzspiest augstskolām no augšas?» nesaprot Vucāns, norādot, ka apvienošanās iniciatīvu aktīvi atbalsta nozares ministrija, un nosaucot to par nesamērīgu iejaukšanos augstskolu autonomajā darbībā. Saeimas komisija pagaidām nav pieņēmusi nekādu lēmumu saistībā ar Kurzemes Universitātes veidošanu, nesaņemot atbildes un daudzajiem jautājumiem, tostarp uz galveno: kurš būs ieguvējs no abu augstskolu apvienošanas? Pēc Saeimas deputāta domām, reālu labumu var dot nevis augstskolu apvienošana, bet gan to sadarbība.

Nekādu iespējamo labumu no augstskolu saplūšanas nesaskata arī VeA rektors Kārlis Krēsliņš, pieminot, ka LiepU padome piedāvā apvienoties «ar mērķi celt augstākās izglītības kvalitāti, starptautisko konkurētspēju un veicināt resursu efektīvāku izmantošanu». Krēsliņš norāda, ka nevienā no šiem uzdevumiem VeA problēmu nav – studentiem piedāvātās 17 studiju programmas nodrošina kvalitatīvu augstāko izglītību. VeA ir unikāla ne vien reģionālā, bet arī starptautiskā mērogā, pateicoties savam Starptautiskajam Radioastronomijas centram, kas nodrošina mūsu augstskolai konkurētspēju un dalību starptautiskās struktūrās tik specifiskā jomā kā kosmosa izpēte. Tāpēc rektors nesaskata nepieciešamību apvienoties ar Liepājas Universitāti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: