Valdība ar jaunajiem Covid-19 ierobežojumiem pārlikusi savu atbildību uz skolu vadītājiem, pašvaldībām un vecākiem, komentējot valdības lēmumu, ka no 30. novembra skolās vienam audzēknim būs jānodrošina trīs kvadrātmetru liela platība, teica Latvijas Pašvaldību savienības padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure.

Viņa uzsvēra, ka lielākajai daļai skolu praktiski nav iespējams nodrošināt minēto platību vienam izglītojamajam. Līdz ar to skolas būs spiestas meklēt dažādus risinājumus - nosakot mācības maiņās, mācot tikai būtiskākos priekšmetus vai kā citādi.

Dundure skaidroja, ka skolām, kurās tiek īstenota sākumskolas programma, šādas iespējas nebūs. Savukārt skolās, kur sākot no 7. klases bērni mācās attālināti, mazāko klašu audzēkņus varētu izvietot citās klašu telpās, kuras ir brīvas.

Taču tad mācību organizēšanai būs nepieciešami papildus pedagogi, jo viens skolotājs nevar vienlaikus atrasties dažādās vietās.

Līdz ar to ir nepieciešams papildu finansējums vai nu pedagogu piesaistīšanai vai piemaksām esošajiem skolotājiem. Ņemot vērā, ka šāda finansējuma nav, skolu direktori šobrīd ir kā ķīlnieki.

Dundure uzsvēra, ka, valdībai pieņemot šādu lēmumu, bija jāseko nākamajiem lēmumiem par to, kā šo visu ieviest dzīvē un kur iegūt nepieciešamo finansējumu, taču valdība neuzņemas atbildību par saviem lēmumiem, un neieklausās argumentos.

Līdz ar to gan skolotāji, gan pašvaldību vadītāji esot vīlušies par lēmumiem, kas šajā grūtajā laikā vēl vairāk paaugstina stresu.

Kā ziņots, valdība un Krīzes vadības padome otrdien kopsēdē vienojās, ka Covid-19 dēļ tiks noteikti stingrāki ierobežojumi izglītības un sporta jomās, tostarp noteikts, ka no 30. novembra skolās vienam audzēknim būs jānodrošina trīs kvadrātmetru liela platība, bet skolotājiem arī stundās būs jālieto sejas maskas.

Speciālisti skaidro, ka bērniem vecuma grupā no desmit līdz 12 gadiem ir novērojams straujš Covid-19 saslimstības pieaugums, kas pielīdzināms pieaugušo saslimstības tendencēm, kā arī joprojām izglītības iestādēs tiek konstatēti uzliesmojumi ar lielu iesaistīto skolēnu skaitu. Tādēļ var secināt, ka joprojām izglītības iestādēs saglabājas augsti Covid-19 izplatības riski.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību izglītības iestādēs, ir nepieciešams noteikt pienākumu nodrošināt lielāku platību uz vienu izglītojamo, lai izglītības procesa norises laikā tiktu nodrošināta iespēja ievērot distanci gan skolotājam no bērniem, gan bērniem savā starpā un tiktu novērsta telpu pārblīvētība.

Turklāt epidemioloģiskās izmeklēšanas dati liecina, ka visbiežāk Covid-19 izplatība skolēnu vidū notiek tādēļ, ka pedagogs bērnus ir inficējis. Tāpēc, lai mazinātu infekcijas izplatības risku no pedagoga uz bērniem, noteikts pienākums pedagogiem no 30. novembra izglītības procesa laikā lietot mutes un deguna aizsegus. Savukārt, lai novērstu Covid-19 izplatību pedagogu vidū pulcējos izglītības procesa starplaikos, tiek noteikts, ka pedagogi lieto mutes un deguna aizsegus izglītības iestādē arī ārpus mācību procesa.

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -6
    Neue.Ordnung 25.11.2020, 14:51:08

    Tāpēc vajag noteikt,ka arī bērniem līdz 13 gadiem jāvalkā aizsargmaskas,un ne tikai veikalos,bet arī skolā,uz ielas un citās sabiedriskās vietās.Iespējams,ka tie ir tieši galvenie infekcijas izplatītāi,o nav saprašanas par vīrusu.

  • -14
    Peļu junkuriene 25.11.2020, 15:33:37

    Varbūt arī zīdaiņiem, ja jau tik tālu esam!!!!

  • 0
    covid-19+.ventspils.lv 26.11.2020, 12:19:28

    Arī zīdaiņus iespējams pasargāt.Var bērnu ratiņiem piekombinēt aizsegu no filtrējoša materiāla,kā grāmatiņā "Tas jāzina un jāprot katram".Tur gan speciālas pretradiācijas kameras un bērnu ratiņu šasijas,bet nekas,ar radošu pieeju var izveidot.

  • -15
    Latvija pāri visām! 25.11.2020, 16:36:41

    Noteikti vajag noteikt, ka kovidfašisteļu vietējam daudzniku kamrādam jāaiztaisa vārstuļis...
    Kamēr pa vārstuļi nav iemucis vīruseļis un bez elpas šo atstājis.

  • -5
    mernigors 25.11.2020, 19:26:55

    Varbūt, ka Inārai Dundurei vajadzētu sākt ar to, ka noskaidrot, vai KVP ir izglītības ministrs, zemkopības ministrs, Latvijas Pašvaldību Savienības vadītājs( pārstāvis), kas varētu operatīvi komunicēt par šo jautājumu. Tāpat neesmu dzirdējis, ka Skolu vadītāju asociācijas vadītāji, skolu direktori aktīvi diskutētu par reformas ieviešanas un krīzes apstākļiem nepieciešamo finansējumu, nemaz nerunājot par stratēģisko plānu krīzes attīstības gadījumā. Tiek pasniegts tāds mērens "bulšits"....

  • -9
    Latvija pāri visām! 25.11.2020, 20:09:33

    Kādu stratēģisko plānu gan vajag lai 'ceptu' augšā aizvien jaunus bezjēdzīgus aizliegumus paralēli 'cepot' testēto bezsimptomātisko ciparus, būtībā melus?
    Tam pietiktu ar pamatskolas izglītību un amorālu nekaunību.

  • -8
    sranskis 26.11.2020, 00:07:22

    Redzi- Līvānos atrada stipri ne-baltos paverdzinātos, lai mēģinātu aizklopēt uzņēmumu, Salacgrīvā atrada bezsimptomu kovidniekus!

  • -9
    Blogs 25.11.2020, 23:58:48

    Neue.Ordnung - NEKĀDU MASKU MANS BĒRNS SKOLĀ NENĒSĀS VISU DIENU,JA ESAT TIK TIZLI UN NEREDZAT PATIESĪBU KAS IR DEGUNU GALĀ TAD STAIGĀ PATI TAI MASKĀ VISU DIENU - NAV COVITA NAV TĀDS COVITS TAS VISS IR SAFABRICĒTS!!!Atveriet acis,patieso mirstības statitiku paskatieties no ko mirst cikvēki un ar ko slimojuši un slimo!!!

  • -4
    Nah Nahs XIII 26.11.2020, 05:17:18

    Vispirmām kārtām saslims un nosprāgs tādi "blogi",kuri noliedz vīrusa esamību.Un viņu bērneļi arīdzan!

  • -9
    Blogs 26.11.2020, 00:07:21

    Klauni pasniedz izrādi un tāda kā tu ar savu naivumu ļauj šim murgam turpināties piebalsojot!Bērni cieš,cilvēki ,ģimenes izglītība,uzņēmumi par tautu ņirgājas -TOS UZPURŅUS MŪSU KLAUNIEM NE BĒRNIEM!

  • -3
    KRX 26.11.2020, 09:49:26

    Sanāk, ka bērnudārzu un skolu pilnīga aizvēršana jau ir dienas kārtībā.
    Radās tikai neskaidrība. Ja nemaldos, NA paredz, ka bērnu drīkst atstāt vienu no 12 gadu veuma. Kāpēc šoreiz šādi noteikumi līdz 19 gadu vecumam? Ko darīs ar starposma vecuma bērniem?
    Protams, ka VB neatbildēs, bet kā "profesionāli žurnālisti" varētu vismaz mēģināt noskaidrot.

  • -2
    KRX 26.11.2020, 09:50:15

    Atvainojos. Labojums: "...noteikumi līdz 10 gadu vecumam..."

  • -1
    mernigors 26.11.2020, 12:04:12

    Interesanti, ka ja min. attālums starp bērniem visos virzienos ir 2 m, tad viņš ir riņķa centrā ar rādiusu 2 m = 3.14*2*2=12.8 m/2, bet, ja uz skolēnu ir 3 m/2, tad ar šo lēmumu ir samazināta minimālā distance starp skolēniem, jeb faktiski ir juridiski nostiprināta situācija, ka klasē (garums 12m un platums 6m) var mācīties 20 bērni. Ko es nesaprotu vai Dundure nesaprot?

  • -2
    Latvija pāri visām! 26.11.2020, 12:48:55

    Kaut kur lasīju interesantu statistiku - aptauju.
    Izrādās, vismazāk koronkas slimnieku bija to vidū, kas nenēsāja maskas ~ 4%.
    Bet visvairāk to vidū, kas nēsāja maskas regulāri.
    Tas ir loģiski - lupatiņu mitrā vide ir ideāla ieeja cilvēka organismā 'mazajam draudziņam'.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: