V pasaules diktātam latviešu valodā rakstīšanai klātienē pieteikušies jau 794 cilvēki. Diktāts notiks 9. novembrī plkst. 12.15 pēc Latvijas laika vienlaikus Latvijā un visā pasaulē.

Ir saņemti 467 pieteikumi diktāta rakstīšanai Rīgā, 78 – Liepājā, 40 – Valmierā, pa 32 – Daugavpilī un Rēzeknē, 31 – Jēkabpilī, 30 – Jelgavā, 27 – Cēsīs, 24 – Ikšķilē, 17 – Ventspilī, 16 – Bauskā. Jaunākajai potenciālajai dalībniecei no Cēsīm ir vien astoņi gadi, savukārt vecākā interesente ir 82 gadus veca kundze, kura diktātu rakstīs Vidzemes Augstskolā Valmierā. Latviešu valodu kā dzimto no klātienē rakstošajiem dalībniekiem norādījuši 725 cilvēki, krievu – 53, lietuviešu – 9, poļu un ukraiņu – 2, pa vienam – latgaliešu, arābu un itāļu.

Diktāts latviešu valodā un visā pasaulē norisinās jau piekto gadu pēc kārtas. Šogad tekstu īpaši šim nolūkam ir radījusi rakstniece Nora Ikstena. Rīgā Gaismas pilī to diktēs aktieris Vilis Daudziņš. Lai rakstītu diktātu klātienē kādā no vienpadsmit Latvijas pilsētām interesenti aicināti pieteikties lapā raksti.org, bet rakstīt diktātu tiešsaistē varēs tajā pašā vietnē bez iepriekšējas reģistrācijas, vien īsi pirms plkst. 12.15 pēc Latvijas laika aizpildot anketu turpat vietnē. Šogad pirmo reizi diktāta vēsturē tas tiks translēts tiešajā ēterā Latvijas Radio 1 raidījumā ''Kultūras Rondo'', kas sāksies plkst. 11.05. Interesenti varēs pierakstīt diktātu, klausoties radio, un vēlāk salīdzināt savu veikumu ar pareizo variantu vietnē raksti.org.

Piektajā jubilejas gadā diktātam ir pievienojusies Latvijas Neredzīgo bibliotēka, lai sniegtu iespēju arī neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem izmēģināt savas spējas diktāta rakstīšanā.

Iniciatīvas mērķis ir attīstīt prasmi rakstīt latviski, audzināt cieņu pret dzimto valodu, veidot ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu. Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kurš vienlaikus norisināsies visā pasaulē un kurā drīkst piedalīties jebkurš interesents. Turklāt to var rakstīt arī anonīmi.

Ap 300 vārdu garā diktāta teksta atbilstību latviešu valodas normām ir pārbaudījusi un apstiprinājusi Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača, kā arī Latviešu valodas aģentūra.

Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas.

Interesenti, kuri būs rakstījuši diktātu klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajās norises vietās mēnesi pēc pasākuma, savukārt tie, kuri būs uzdevumu pildījuši tiešsaistē, kļūdu labojumu varēs apskatīt savā e-pastā 9. decembrī.

Sestdien, 9. novembrī, plkst. 12.15 Ventspils Augstskolā, auditorijā D205 notiks V pasaules diktāta rakstīšana latviešu valodā. Auditorija D205 atrodas jaunajā korpusā, 2. stāvā.

Pieteikšanās rakstīšanai klātienē turpināsies līdz 8. novembra plkst. 15.
Lai rakstītu diktātu tiešsaistē, iepriekš nav jāpiesakās.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    Vilis Skuja VI 07.11.2019, 05:17:24

    Lūgums nomainīt bildi pie raksta.Ja jau ņemta no pixabay.com ,tad diez vai tās rokas pieder latviešu tautas pārstāvei...

  • -6
    Pink 07.11.2019, 08:24:02

    Kāda starpība, kam tās rokas pieder?

  • -6
    keda 07.11.2019, 09:32:03

    Ar savām stulbībām varētu beigt apkaunot latviešu tautu, tas būtu daudz vērtīgāk.

  • -2
    Bormentāls II 07.11.2019, 12:25:20

    Tādi patumši tie pirksteļi.Vai tik nav čigānmātītei?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: