Ventspilī pilnā sparā rit programmas Iespējamā misija nometne, kurā kopā darbojas jaunie skolotāji un Ventspils un novada skolēni.

Šī ir jau piektā reize, kad mūsu pilsētā sadarbībā ar Ventspils Izglītības pārvaldi norisinās nodibinājuma Iespējamā misija nometne Grandiozā ekspedīcija. Pirmoreiz tā mūsu pilsētā notika 2014. gadā, un pēc viena gada pārtraukuma nometne atkal ir Ventspilī, šoreiz – Centra sākumskolā. Grandiozās ekspedīcijas dalībnieki ir 95 Ventspils un novada skolu 5.–8. klases skolēni. Nometne iesākās 17. jūlijā un ilgs līdz 25. jūlijam.

Nometnes nodarbības veidotas tā, lai skolēni nostiprinātu patstāvīgas mācīšanās prasmes, lai veidotos motivācija, prieks un pārliecība mācīties un sasniegt augstus rezultātus. Mācību darbs notiek nelielās skolēnu grupās, izmantojot radošas un interaktīvas mācību metodes. Katru dienu līdzās citām aktivitātēm dalībniekiem norit četras tematiskās mācību nodarbības: Ekspedīcija, Izlūkošana, Conversations (Sarunas – no angļu val.) un Skaitļotava. Savukārt pēcpusdienas tiek veltītas interešu izglītībai.

Vairāki no skolēniem nometnē bijuši arī iepriekšējos gadus, bet citiem tā ir pirmā šāda veida pieredze. Nometnes dalībnieces Elīna, Luīze, Lija un Anna Jasmīna stāsta, ka mācības vasaras nometnē atšķiras no ierastās skolas vides. «Šeit mums māca to, kas var noderēt dzīvē, viss notiek interesantāk nekā skolā,» stāsta nometnes dalībnieces. «Stundas aizrit ļoti interesanti, vienmēr viss ir sagatavots.» «Mūsu skolotāji ir ļoti forši, viņi visi ir jauni, atraktīvi, draudzīgi,» piebilst meitenes. Elīna neslēpj, ka sākotnēji nav vēlējusies piedalīties nometnē, pat lūgusies mammai, lai viņu šeit nepiesaka. Tomēr, izrādās, te ir jautri un interesanti. Visvairāk meitenei paticis svētdienas pārgājiens uz Staldzeni, kurā dalībnieki pārbaudīja savas zināšanas un sadarbojās komandā. Pārējās meitenes, vaicātas par pašu jaukāko piedzīvojumu nometnē, stāsta par interesantajām mācību nodarbībām, volejbola spēli un citām aktivitātēm. Lija, kas nometnē ir jau otro reizi, atzīst, ka ir grūti izvēlēties pašu jaukāko lietu, jo itin viss te esot interesants un jauks. Viņa uzsver, ka katra diena ir citāda, katra nāk kā jauns piedzīvojums.

Vasaras skolā ar bērniem strādā 34 jaunie skolotāji, kuri ieguvuši augstāko izglītību kādā no jomām un tajā ir arī darbojušies, bet tagad ir gatavi mainīt savu dzīvi un kļūt par skolotājiem. Nākamos divus mācību gadus viņi strādās kādā no Latvijas skolām un vienlaikus turpinās Iespējamās misijas piedāvātās mācības. Iespējamās misijas Komunikācijas vadītāja Antra Birzule uzsver, ka šogad bijis īpaši daudz ļoti motivētu dalībnieku, tāpēc uzņemts lielāks skaits jauno skolotāju nekā citās reizēs. Pavisam šis ir nodibinājuma Iespējamā misija 11. sasaukums.

Viena no šā gada jaunajām skolotājām ir ventspilniece Elīna Skore. Pirmo pieredzi skolotājas darbā viņa guvusi jau iepriekšējā mācību gadā, vadot nodarbības Ventspils Digitālajā centrā, kā arī strādājot Ventspils 6. vidusskolā un Ventspils Tehnikumā. Pirms tam viņa strādāja Rīgā par topogrāfisko karšu inženieri un veidoja rasējumus Ventspils uzņēmumā Inženiertehniskie projekti. Tad viņa izlēma, ka vēlas būt skolotāja, tāpēc gribēja pieteikties Iespējamajai misijai. Lai arī tajā gadā atlase nenotika, Elīna šim sapnim neatmeta ar roku un Liepājā apmeklēja pedagoģiskos kursus, kas deva tiesības vadīt nodarbības. Tagad Elīna ir Iespējamajā misijā un nākamajā mācību gadā strādās Ventspils Tehnikumā par dabaszinību skolotāju. Vaicāta par impulsiem, kas viņai lika izvēlēties skolotājas darbu, Elīna stāsta, ka viņai vienmēr viss ātri apnīkst. Taču skolotāja darbs ir tāds, ka tas nevar apnikt, jo vienmēr ir jāmācās. Tādējādi šis darbs ļauj nemitīgi pilnveidot sevi, bet ieguvēji no tā ir arī skolēni. Šodien, domā Elīna, skolas vide zināmā mērā ir izdzīvošanas skola, un jaunā skolotāja ļoti vēlas palīdzēt skolēniem justies droši, mācīt savā starpā sadarboties, cienīt citam citu, pieņemt dažādo. «Ja kaut nedaudz spēšu to nodot tiem, kurus mācīšu, būšu ļoti laimīga,» saka Elīna.

Arī tukumniece Anna Beāte Būmane un rīdziniece Anželika Jevdokimova jau strādā skolā. Iespējamo misiju jaunās skolotājas uztver kā iespēju pilnveidoties. Šī ir programma, kas jaunajam skolotājam «palīdz būt supervaronim, kurš ved bērnus uz izaugsmi». Viņas ir gandarītas, redzot, ka matemātika nometnes nodarbību laikā bērnos raisa prieku. Vidzemnieks Jānis Urtāns ir skolotājs tāpēc, ka šobrīd notiekošajā izglītības reformā saredzējis to, ko savulaik neredzēja savā skolā. «Stundās nevis māca, bet rāda, jo mācīt – tas ir pastāstīt, taču mani neinteresē pastāstīšana, bet gan praktiskā piemēra rādīšana,» savu domu konkretizē jaunais pedagogs.

Starp šā gada jaunajiem skolotājiem ir arī ventspilnieki Krists Felš-Milbergs, kas strādās par skolotāju Kuldīgā, un Madara Šuste, kas mācīs Liepājas bērnus. Savukārt ventspilniece Irīna Matvejeva, kas Iespējamās misijas programmas apguves laikā divus gadus strādāja par skolotāju Rīgā, septembrī turpinās darbu savā dzimtajā pilsētā, mācot angļu valodu Ventspils 6. vidusskolā.

Nometnes nodarbības norit nelielās grupās. Tajās skolēni, praktiski darbojoties, nostiprina mācīšanās prasmes un mācās sadarboties.

Jaunā skolotāja Elīna Skore ir pārliecināta, ka pedagogam nemitīgi ir jāmācās, tāpēc šis darbs ir interesants.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: