No 10. līdz 14. jūnijam Džedzjanas Universitātē Handžou pilsētā Ķīnā notiks starptautiska konference The 18th Electromagnetic and Light Scattering Conference, kurā piedalīsies arī Ventspils starptautiskais radioastronomijas centra vadošais pētnieks Dr.phys. Juris Freimanis.

Šī būs jau 18. konference analoga nosaukuma konferenču virknē, kuras kopš 1996. gada notiek dažādās pilsētās un dažādos kontinentos. Konferenču virknes galvenais iedvesmotājs ir izcilais teorētiķis Dr. Mihailo Miščenko, kurš par zinātnieku kļuva dzimtajā Ukrainā, bet kopš 1992. gada strādā ASV, Ņujorkā, NASA Godārda kosmisko pētījumu institūtā. Freimanis 2008. gadā piedalījies šīs virknes 11. konferencē Anglijā, Hetfīldā, kā arī 2013. gadā 14. konferencē Lillē, Francijā,.

18. konferences zinātniskajā programmā iekļauts 101 mutisks ziņojums (no tiem 10 ielūgti pārskati un ziņojumi) un 37 stenda referāti. Ļoti plaši pārstāvēta Austrumāzijas (Ķīnas, Korejas un Japānas) zinātne, bet diezgan daudz dalībnieku būs arī no Rietumeiropas un Krievijas, un vairāki dalībnieki no ASV. Spriežot pēc dalībnieku uzvārdiem, no Austrumeiropas valstīm būs labākajā gadījumā tikai daži cilvēki, un no Baltijas valstīm vienīgais dalībnieks būs Freimanis.

Konferencē Freimanis nolasīs mutisku ziņojumu J.Freimanis, R.Peženkovs. Monte Carlo code and modelling of polarized radiative transfer in the envelopes of post-AGB objects, kas ir sagatavots projekta Starpzvaigžņu vides fizikāli ķīmisko procesu pētījumi laikā. Ziņojumā tiks pastāstīts par izveidoto programmatūru, kas ļauj skaitliski modelēt starojuma daudzkārtējo izkliedi neregulāras formas un morfoloģijas apzvaigžņu gāzu-putekļu apvalkā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: