Katras Latvijas vidējās izglītības iestādes vienas izlaiduma klases spožākais absolvents šogad saņem 500 eiro stipendiju. To nopelnījuši arī pieci ventspilnieki.

Latvijas simtgades gadā Finanšu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un VAS Latvijas Loto īsteno kopēju projektu – Simtgades loteriju, kurā daļa peļņas tiek dāvināta Latvijas spožākajiem absolventiem. 500 eiro stipendija tiek piešķirta arī Ventspils labākajiem absolventiem, kas sevi pierādījuši ar mācību sasniegumiem, aktīvu sabiedrisko darbu, iesaistīšanos mākslinieciskajā pašdarbībā un sporta aktivitātēs, ir devuši ieguldījuši izglītības iestādes attīstībā. Dažs no viņiem šo apbalvojumu jau saņēmis izlaidumā, cits vēl tikai saņems.

Stipendija piešķirta Ventspils skolu spožākajiem absolventiem: Matīsam Mirošņikovam (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija), Laurai Pāvulānei (2. vidusskola), Karīnai Freijai (3. vidusskola), Anetei Fišerei (4. vidusskola) un Airitai Annai Pujatei (6.vidusskola).

Rakstot pieteikumu stipendijas saņemšanai, Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas direktore Pārsla Kopmane par savas skolas audzēkni Matīsu Mirošņikovu rakstīja: «Mācību sasniegumi visos mācību gados Matīsam bijuši teicami un izcili. Arī beidzot skolu, vidējā atzīme atestātā ir 9,92. Jaunietim ir ļoti labi attīstīta loģiskā domāšana, mācībās ir centīgs, mērķtiecīgs, apzinīgs, prot sadarboties un izvērtēt savu darbu kritiski.» Katru gadu talantīgais puisis piedalījās dažādu mācību priekšmetu olimpiādēs: matemātikā, ģeogrāfijā, ķīmijā, latviešu valodā, fizikā, vēsturē, angļu valodā, tehniskajā grafikā. Godalgotas vietas viņš guvis ne vien pilsētas un novada posma olimpiādēs, bet katru gadu bijušas arī godalgotas vietas un atzinības olimpiādēs, kurās zināšanās mērojas visas Latvijas gudrākie skolēni. Piemēram, šogad Matīss latviešu valodas, kā arī matemātikas valsts olimpiādē izcīnīja 3. vietu, ķīmijas, ģeogrāfijas un lingvistikas olimpiādē nopelnīja Atzinību. Katru gadu Mirošņikovs saņēmis Ventspils pilsētas Inovācijas fonda apbalvojumus, 2013.gadā ieguvis ģimnāzijas Gada balvu, bet nupat kā absolvents saņēmis skolas tradicionālo balvu Lielā Cerība un nominēts Ventspils pilsētas Gada skolēna titulam. Matīss arī sešus mācību gadus bijis talantīgs ģimnāzijas orķestra mūziķis.

2. vidusskolas absolvente Laura Pāvulāne vienmēr mācījusies ļoti labi, 12. klasē viņas darbs novērtēts ar vidējo atzīmi 8,75. Laurai labāk patīk un padodas humanitārie mācību priekšmeti. Kā novērojuši Lauras skolotāji, meitene ir motivēta mācīties radoši, mērķtiecīgi un efektīvi. Īpaši aktīva un prasmīga jauniete bijusi valodu stundās. Laura ir piedalījusies skolas un pilsētas latviešu valodas olimpiādēs, savukārt angļu valodas zināšanas apliecinājusi arī valsts mēroga olimpiādēs. 2015. gadā Laura ieguva 1.vietu par publisko runu atklātajā angļu valodas olimpiādē, bet gadu vēlāk – 2.vietu atklātajā angļu valodas olimpiādē XXI gadsimta intelekts.

Jauniete piedalījusies domrakstu konkursos, zināšanas vēsturē apliecinājusi, izstrādājot zinātniski pētniecisko darbu. Laura iesaistījās skolēnu pašpārvaldē. Vasaras brīvlaikos meitene mērķtiecīgi papildinājusi savas zināšanas, piedaloties kursos un vasaras skolās gan Latvijā, gan Lielbritānijā.

Arī 3. vidusskolas audzēkne Karīna Freija mācību procesā parādīja sevi kā talantīgu, strādīgu un atbildīgu skolnieci ar augstiem mācību sasniegumiem. Viņas vidējā atzīme pēdējā skolas gadā bija 8,92 balles. Karīna piedalījās pilsētas olimpiādē matemātikā, angļu un krievu valodā.

Karīna piedalījās klases un skolas dzīvē, palīdzēja organizēt pasākumus. Aktīvi interesējās par sportu, piedalījās sporta sacensībās un orientēšanās pasākumos. Rūpējās par skolas pozitīva tēla veidošanu.

Ventspils 4. vidusskolas audzēkne Anete Fišere piedalījusies angļu valodas un fizikas olimpiādēs, taču vislabākie sasniegumi meitenei bijuši tieši matemātikā – 11. klasē ieguvusi 3.vietu Ventspils pilsētas un novada matemātikas olimpiādē, augsti rezultāti iegūti starptautiskajā matemātikas konkursā Ķengurs. Anete kopā ar diviem klases biedriem piedalījās vides izziņas spēļu konkursā un ieguva 1.pakāpes diplomu. Meitene aktīvi iesaistījās arī citās ekoskolas aktivitātēs, kā arī Skolēnu domes darbā. Par savu ieguldījumu Ventspils 4. vidusskolā Anete saņēmusi arī nomināciju Skolas patriots.

6. vidusskolas skolnieces Airitas Annas Pujates vidējais vērtējums izlaiduma gadā ir 9. Arī Airitas sekmes vienmēr bijušas labas, teicamas un izcilas. 6. vidusskolas iesniegtajā pieteikumā Airita Anna tiek saukta par skolas patrioti, kurai piemīt liels entuziasms un atbildības sajūta. Arī viņa ir aizstāvējusi skolas godu dažādās olimpiādēs un konkursos, organizējusi un vadījusi pasākumus skolā. Jauniete piedalījusies skolas sporta dzīvē kā frisbija komandas locekle, kopā ar komandu ieguvusi godalgotas vietas Latvijas līmenī. Airita bijusi arī skolēnu pašpārvaldes prezidente, kā arī aktīvi darbojusies Ventspils Jauniešu mājā.

Jau rakstījām, ka Simtgades stipendijas saņēma arī Ventspils novada abu vidusskolu izcilākie absolventi – Piltenes vidusskolas audzēknis Andis Baikovskis un Ugāles vidusskolas absolvente Inese Mitenberga. Abi jaunieši papildus saņēma arī Ventapils novada deputāta Arta Fetlera stipendiju – 300 eiro katrs.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -3
    krustmateflorence 19.06.2018, 11:20:09

    Glīts puisis,es viņam iedotu miljonu.

  • -1
    Anita 19.06.2018, 11:51:14

    Nerunā ,bet dari , tikai žēl ka tev nav miljona...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: