Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis pusi līdzekļu pedagogu algu celšanai piedāvā iegūt no skolu tīkla reformām, bet otra puse esot jāiegūst uz ekonomikas izaugsmes rēķina. Aivars Lembergs savā preses konferencē izteica savu viedokli par ministra ieceri.

Skaidrojot finanšu avotus vakar valdībā nobremzētajiem pedagogu algu palielināšanas plāniem, ministrs uzsvēra, ka avoti esot divi - racionāls skolu tīkls ar piepildītām klasēm, kur varēšot iegūt pusi no nepieciešamās naudas summas, bet otru pusi summas jāapņemas nodrošināt valdībai, rēķinoties, ka Latvijas ekonomika aug un ka no šīs izaugsmes proporcionāli jāpalielina arī naudu izglītībai.

Šadurskis atzina, ka algu pieaugums pedagogiem nākamgad ir zināmā mērā problemātisks, jo "lielie budžeta skaitļi" jau ir sazīmēti. Kopumā šim mērķim vajag 10 miljonus eiro, un Izglītības un zinātnes ministrijai pietrūkstot kādu 4 līdz 5 miljonu eiro, kurus, pēc politiķa domām, gada beigās varētu dabūt, ja ekonomika attīstās, bet tālāk par izaugsmi jau nevajagot būt bažu.

Šadurskis norādīja, ka šajā jautājumā ir redzamas būtiskas viedokļu atšķirības starp Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministriem valdībā un ZZS deputātiem Saeimā, kuri vairāk ieklausoties pagastvečos, kuri savukārt vairāk domājot par skolu noturēšanu, nevis par skolēniem sniegtās izglītības kvalitātes uzlabošanu.

Ministrs novērojis, ka ZZS Saeimas deputāti likumā cenšoties "iestrādāt viltīgus pantus", kas no vienas puses valdībai paredz tiesības noteikt minimālo skolēnu skaitu klasēs, bet no otras puses piedāvā noteikt, ka nauda skolu uzturēšanai valstij jāmaksā neatkarīgi no skolēnu skaita klasē. Vislielākā pretestība pret reformām pašlaik esot jūtama no lielajām pilsētām.

Nebūs reformu, nebūs arī algu pieauguma skolotājiem, piebilda Šadurskis.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -2
    Barons 15.11.2017, 13:28:12

    Es nevar beigt brīnities par to Kompetenc par viss nozar problēmam,kas ir iekš šo cilvēk.
    Pats gan ar sav laik bijs strādat par Skolmeistar:
    http://jauns.lv/raksts/zinas/179177-briesmigas-atminas-par-aivaru-lembergu

  • -1
    Frīdis 15.11.2017, 19:13:23

    Runas spējas ir, par to šaubu nav - bet tautas labklājības intereses, šim cilvēkam , ir pilnīgi svešas. Savtīgās, vienmēr pirmajā vietā , un tikai ! Ventspils labā ,no sava maka, ziedots nav ne cents. Aunu un aitu, smadzeņu pūderēšanai, līdzekļi nekad netiek žēloti !

  • 0
    Anita 16.11.2017, 11:18:59

    Kā tāds korķis visiem caurumiem , nu gatavais universālais kareivis, velk pa visām fāzēm,supermens.

  • 0
    aivars 16.11.2017, 11:33:47

    Anita ++++++++++++++++

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: