Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien pārrunāja Inta Dāldera ierosinājumu noteikt vidējo izglītību par obligātu, un kopumā vairāki politiķi bija atbalstoši, bet uzsvēra, ka nepieciešamas plašākas diskusijas.

Šo ierosinājumu Dālderis iesniedza grozījumiem Izglītības likumā, ko komisija vērtē pirms galīgā lasījumā. Šis likumprojekts ir saistīts ar nākamā gada budžetu.

Dālderis piedāvājis noteikt, ka obligāta ir bērnu no piecu gadu vecuma sagatavošana pamatizglītības ieguvei. Tāpat obligāta būtu vidējās izglītības iegūšana vai izglītības ieguves turpināšana vidējās izglītības iegūšanai līdz 30 gadu vecumam. Patlaban likumā kā obligāta noteikta pamatizglītības iegūšana vai pamatizglītības iegūšanas turpināšana līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Deputāts piedāvāja arī citas izmaiņas Izglītības likumā. Dālderis skaidroja, ka vidējā izglītība par obligātu jānosaka arī tāpēc, lai Latvijas izglītības sistēmu tuvinātu agrīnai profesionālai ievirzei. Viņš uzsvēra, ka obligātas vidējās izglītības noteikšana bija virknes valdību un partiju solījums, turklāt diskusijas par to sākušās vēl pagājušajā gadsimtā.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzsvēra, ka par šo ierosinājumu būtu jārunā atsevišķi no nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas, kā arī būtu jāparedz saprātīgu pārejas periodu. Deputāts Imants Parādnieks norādīja, ka pēc būtības atbalsta Dāldera ierosinājumu, tāpēc būtu jāparedz termiņš, līdz kuram valdība varētu tikt uzdot sagatavot priekšlikumus attiecīgām likuma izmaiņām. Viņš rosināja šo termiņu noteikt 31. martā.

Šadurskis pauda viedokli, ka līdz 31. martam to varētu neizdarīt, tāpēc mudināja izdalīt Dāldera ierosinājumus atsevišķā likumprojektā un strādāt ar tiem. Komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns piedāvāja rosināt izveidot jaunu likumprojektu, kas nāktu no valdības un Saeima jau pirms vasaras pārtraukuma varētu sākt ar to strādāt.

Parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs arī rosināja šo jautājumu izskatīt ierastā kārtībā, trīs lasījumos, rūpīgi tos izvērtējot un izdiskutējot.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji vērsa deputātu uzmanību, ka arī Satversmē ir noteikts, ka pamatizglītība ir obligāta.

Dālderis norādīja, ka sagatavos atsevišķu likumprojektu, tāpēc deputāti šodien lēmumu par viņa priekšlikumiem nepieņēma un vienojās noslēgt diskusiju citā sēdē šonedēļ.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • 0
    Amilda 14.11.2017, 11:26:02

    Stulbums. Jus tais skolas ciet, un grib lai visiem ir videja izglitib? Ka nu but berniem no laukiem tad? Varat nodrosinat transportu? Varbut kopmitnes, vai internatus pie skolam? Ar galv jadoma Dalder un Sadurska kung!

  • -1
    Parteigenosse 14.11.2017, 12:54:08

    Arī čigāniem?

  • -1
    Amilda 14.11.2017, 19:37:04

    Tiem nekas nelidzes...

  • -8
    Latvija pāri visām! 14.11.2017, 20:29:02

    Čiganofobi, blin...

  • 0
    Anita 15.11.2017, 05:37:59

    Vispirms lai panāk to ,ka visiem ir pamatizglītība, tad lai ir profesionālā izglītība ar vidusskolas programmu tai klāt, tad vidusskolas izglītību tiem ,kam ir vēlme iet uz augstāku izglītību un arī spējas . Tāda piespiedu vidējā izglītība neko nedos , vienīgi ,lieli vīri un jaunkundzes ap 18-19 gadiem pilnīgi nekādi nonāks dzīvē , ne ko pratīs, ne spēs strādāt un sevi uzturēt ,un augstskolās arī neiestāsies, jo bez motivācijas tos trīs gadus būs apmeklējuši vidusskolu.

  • 0
    Temida 16.11.2017, 00:57:20

    Pie tadas demografijas jau tagad sledz skolas ,tas partaisa par pansionatiem, tikaij izglitotaij tautaij ir nakotne,pareizi ka liks macities,citadi jau nebus skolu,ja neviens nemacisies,lai maca ka arzemes tos prieksmetus kas padodas ,katrs ir savadaks un tapec jamaca un jaizglito citadi ne ka tagad izglitibas sistemai ir jamainas, un visu latviski jamaca ja ka tauta gribam pastavet.

  • -1
    Nif nifs 16.11.2017, 08:53:00

    Principā tad jau arī jāpieņem likums, ka visiem obligāti jāpiedzimst veseliem, vienādiem, bez atšķirībām. Kā robotiem. Tad var pieņemt likumu, kas attiecas uz visiem vienādi. Bet citādi - cilvēki ir atšķirīgi, ar atšķirīgu domāšanu, uztveri, izpratni. Nav jēga visus pataisīt vienādus kā Terakotas armijas kareivjus. Lai mācās vidējo, kurš grib studēt, bet arodu tas, kuram galva grūtāka, bet amats padodas. Visi ir vajadzīgi, katrs savā vietā.

  • 0
    gunča 16.11.2017, 10:06:14

    Vai tad reāli strādājošie ir ar grūtām galvām?

  • -2
    Latvija pāri visām! 16.11.2017, 10:46:24

    Pavisam noteikti normālam amatniekam var būt grūta galva uz visādām blēņām, ko tagad māca skolās.)

  • -2
    Гроссмейстер 16.11.2017, 11:02:37

    Ne Dālderis, ne Šadurskis nav īpaši gudri. Vai viņi zin, kādi tagad ir skolēni? Daudzi pat nespēj pabeigt 9 klases, sēž tāds, dzer, pīpe, mācīties negrib, ņirgājas par skolotājiem (viņam pretī skolotājs neko pateikt nevar, jo viņu sargā tiesības, ko ieviesuši rietumu liberālisma atbalstītāji!), atsēž līdz 18 gadiem un tā arī pamatizglitību neiegūst. Un šādam tagad vēl jāsēž? Līdz 25 gadiem? Bet pamatizglitība taču ir "obligāta"! Valsts pat ar šo netiek galā! Ir jāsakārto izglītības sistēma, lai bērni mācas un pabeidz tas 9 klases.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: