Daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā Sarkanmuižas dambī 5, ko apsaimnieko pašvaldības SIA „Ventspils nekustamie īpašumi”, oktobrī visos dzīvokļos ierīkoti jaunākās paaudzes attālināti nolasāmie ūdens patēriņa skaitītāji.

Lēmumu par šādu skaitītāju ierīkošanu pieņēmuši paši mājas iedzīvotāji, atzīmējot savu piekrišanu mājas apsaimniekotāja veiktajā aptaujā. Kopumā mājā uzstādīti 94 elektroniski nolasāmie ūdens skaitītāji.

Kopš 2016. gada janvāra, kad Ventspilī tika ieviesta jauna norēķinu kārtība par komunālajiem pakalpojumiem, dzīvojamo māju ūdens patēriņa starpība ir viena no aktuālākajām problēmām ēku pārvaldīšanā.

Lai arī katrā daudzdzīvokļu mājā iedzīvotāji ūdens patēriņa uzskaitei izmanto ūdens skaitītājus, tomēr rēķinos parādās ūdens patēriņa “korekcija” jeb ūdens starpība, par kuru mājas iedzīvotāji norēķinās saskaņā ar pieņemto metodiku. Visbiežāk šī starpība tiek sadalīta uz visiem dzīvokļiem, kas diskreditē izvirzīto mērķi – maksāt par saņemto pakalpojumu atbilstoši patēriņam.

Kā norāda speciālisti, lai neveidotos starpības, visos dzīvokļos jābūt ierīkotiem vienādas klases ūdens skaitītājiem. Tāpat ūdens patēriņa mērījumu nolasīšana jāveic vienlaicīgi. Diemžēl šobrīd daudzdzīvokļu mājās lieto visdažādāko ražotāju un jutības pakāpes ūdens skaitītājus, kas var radīt ūdens patēriņa uzskaites atšķirību līdz pat 60 litriem stundā. Šie skaitītāji nav arī aizsargāti pret mehānisko un magnētisko iedarbību. Vēl jāmin cilvēciskais faktors ūdens patēriņa rādījumu nolasīšanā, jo nereti iedzīvotāji nenorāda precīzu ūdens patēriņu līdz pat litriem vai arī vispār nenodod skaitītāju rādījumus.

Jaunās paaudzes ūdens skaitītāju pluss ir iespēja attālināti ne tikai nolasīt to rādītājus, bet arī konstatēt nelielas, bet pastāvīgas ūdens noplūdes konkrētā vietā, piemēram, nehermētisku savienojumu, ko atrast ir diezgan pagrūti.

C klases skaitītāju rādījumus nevar ietekmēt nedz magnētiski, nedz mehāniski. Tā kā dati par ūdens patēriņu tiek saņemti no katra dzīvokļa, līdz ar to nepastāv iespēja, ka kāds ar tiem varētu manipulēt. Pat tad, ja kāds mēģinātu tos ietekmēt, datu reģistra grafikā būtu redzams, kurā dienā un kurā laikā konkrētā dzīvoklī notikusi iejaukšanās skaitītāja darbībā.

Visi rādījumi par ūdens patēriņu tiek fiksēti vienlaicīgi un automātiski, tādējādi izslēdzot kļūdas iespēju, kad cilvēki nolasa kādu nepareizu ciparu. Tas nozīmē arī to, ka iedzīvotājiem pašiem katru mēnesi nav jānodod ūdens skaitītāja rādījumi, jo tie tiek nolasīti datorizētās attālinātās sistēmas ietvaros un automātiski nodoti ūdensapgādes pakalpojuma sniedzējam.

Līdz šim ūdens patēriņa attālinātā datu nolasīšanas sistēma darbojās divās pašvaldības SIA „Ventspils nekustamie īpašumi” apsaimniekotajās ēkās – Brīvības ielā 33/35 un Sarkanmuižas dambī 13, kur būtiskas ūdens patēriņa starpības nav konstatētas.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • 0
    gg65 07.11.2017, 14:30:49

    VNĪ jau varēja uzrakstīt cik izmaksāja viena skaitītāja uzstādīšana un vai pēc tam ir jāmaksā kaut kāda apkalpošanas maksa mēnesī par katru skaitītāju.

  • -1
    Ventspils_VNI 07.11.2017, 19:39:23

    Pilna apjoma raksts ir lasāms 6.novembra publikācijā laikrakstā "Ventas Balss".
    Atbildot uz Jūsu jautājumu, informējam, ka viena skaitītāja ierīkošanas izmaksas ir līdz 40 EUR, tajā skaitā PVN 21%. Ik mēneša maksājums par vienu skaitītāju būs 0,18 EUR. Tas ir par sistēmas uzturēšanu un elektronisko datu apstrādi..

  • 0
    gg65 07.11.2017, 22:00:59

    Paldies par informāciju!

  • -2
    No malas 07.11.2017, 17:14:24

    Kam tas viss vajadzīgs?
    Vai nebūtu vispareizāk,izlaižot šo sistēmu,uzreiz pāriet uz PRIEKŠAPMAKSAS ūdens skaitītājiem?

  • -2
    No malas 07.11.2017, 17:21:26

    http://lv.cd2-watermeter.com/water-meter/prepaid-water-meter/15mm-20mm-ic-card-prepaid-water-meter.html

  • -4
    Kino Rio 08.11.2017, 09:11:02

    Supper...sogad nomainijam skaititajus...samaksajam..tulit atkal liks mainit- maksajiet tauta...vechiem ziemas kurortam nesanak...

  • -1
    Ventspils_VNI 08.11.2017, 10:11:17

    Kā jau rakstā minēts, tad lēmumu par šādu skaitītāju ierīkošanu pieņēmuši paši mājas iedzīvotāji.

  • 0
    gg65 08.11.2017, 22:33:23

    VNĪ: vai šai mājai iepriekš bija jāmaksā samērā ievērojama summa par nedeklarēto ūdeni?
    Iesaku pēc 2 pilniem mēnešiem salīdzināt visu dzīvokļu ūdens patēriņu pirms un pēc jaunajiem skaitītājiem. Tur ļoti ātri redzēsiet tos dzīvokļus, kuri visu laiku dzīvoja uz citu rēķina. Ja pirms skaitītājiem ir jūtami mazāks ūdens patēriņš nekā pēc skaitītāju uzlikšanas, tad tur viss ir skaidrs. Žēl, ka viņus nevar sodīt par to. Bet publiski nokaunināt sapulcē gan vajadzētu.

  • -2
    Ventspils_VNI 09.11.2017, 12:11:59

    Līdz šim iedzīvotāji ik mēnesi maksāja līdz pat 1,7 m3 uz dzīvokli par ūdens patēriņa starpību. Patiesais cēlonis, veicot gan dzīvokļu ūdens skaitītāju rādījumu pārbaudes, gan mājas tehnisko tīklu pārbaudes, tā arī netika atrasts. Ceram, ka jJaunās sistēmas darbības rezultātus, kad ūdens skaitītāju rādījumi tiek nolasīti vienlaicīgi, varēs novērtēt jau decembrī, kad iedzīvotāji saņems rēķinus par ūdens patēriņu novembrī.

  • -1
    Krišs Daugulis 06.11.2018, 21:35:51

    Dzīvokļos C klase ar M-bus, kopējais A klase.
    Bet vēlamais efekts panākts

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: