Ventspils Augstskolas (VeA) rektores Gitas Rēvaldes braucienam uz Minheni, lai apskatītu Latvijas pirmā satelīta "Venta-1" testēšanu, nav nekādas saistības ar Ventspils pilsētas domes un VeA attiecību saspīlējumu vai tā palielināšanos, paziņoja Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele.

Ābele apgalvoja, ka patiesībai neatbilst VeA prorektora pienākumu izpildītāja Edvarda Ratnieka iepriekš paustais viedoklis, ka saspīlējums starp Ventspils pilsētas domes amatpersonām un VeA esot īpaši palielinājies laikā, kad Rēvalde devusies uz Minheni, lai apskatītu Latvijas pirmā satelīta "Venta-1" testēšanu.

"VeA rektores braucienam uz Minheni nav nekāda sakara ar attiecību saspīlējumu vai tā palielināšanos, pirmkārt, jau tādēļ, ka ne Ventspils pilsētas dome, ne tās amatpersonas nav saistītas ar satelīta "Venta-1" projektu un, otrkārt, tādēļ, ka nav loģiska izskaidrojuma, kādā veidā satelīta "Venta-1" testēšanas apskate varētu ietekmēt Ventspils pilsētas domes un VeA attiecības," uzsvēra Ābele.

Domes izpilddirektors pieļauj, ka attiecību saspīlējuma palielināšanos Rēvalde un Ratnieks, iespējams, ar satelītu saista tādēļ, ka VeA Senāta sēdes darba kārtība, kurā bija iekļauts jautājums par VeA sadarbību ar pašvaldību, esot izsūtīta laikā, kad Rēvalde bija devusies iepriekš minētajā braucienā. Taču tas, kā norāda Ābele, ir "absurds un nepamatots pieņēmums".

"Konflikts jeb argumentēta diskusija ar VeA vadību, balstoties nevis uz personiskiem un subjektīviem pieņēmumiem, bet Ventspils pilsētas domes un VeA 2012.gadā noslēgtajā līgumā noteiktajiem sadarbības kritērijiem un VeA darbības rezultatīvajiem rādītājiem, sākās jau krietni pirms Rēvaldes došanās uz Minheni. Laikā, kopš VeA vada Rēvalde, pašvaldības finansējums augstskolai ir pieaudzis par 370 000 eiro jeb par 54%, tomēr VeA rezultāti ar katru gadu pasliktinājušies - samazinājies zinātnisko publikāciju skaits, tostarp starptautiski atzītajās datubāzēs, ik gadu samazinājies konkurss studentu uzņemšanā, kā arī joprojām nav izstrādāti pamatoti kritēriji pašvaldības finansējuma saņemšanai," turpina Ābele.

Domes izpilddirektors arī vērš uzmanību, ka VeA prorektora pienākumu izpildītāju Ratnieku, kurš pēdējā laikā publiskajā telpā izplata viedokļus par VeA un Ventspils pilsētas domes attiecībām, prorektora pienākumu izpildītāja amatā VeA rektore iecēla, neraugoties uz VeA Senāta vairākuma lēmumu juristu Ratnieku neapstiprināt VeA prorektora amatā.

Kā ziņots, lai uzlabotu komunikāciju un sadarbību starp Ventspils pilsētas domi un VeA, augstskola ir nosūtījusi vēstuli pilsētas domei ar lūgumu mainīt sadarbību koordinējošo personu jeb tā saukto kuratoru Jāni Vītoliņu, kurš esot atteicies komunicēt ar augstskolas rektori, informēja VeA prorektora pienākumu izpildītājs Ratnieks.

Viņš norāda, ka kontaktpersona - Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij") - jau pagājušā gada decembrī esot atteikusies komunicēt ar VeA rektori Gitu Rēvaldi. Šī atteikšanās komunicēt esot radusies, iespējams, personisku antipātiju dēļ, ko Vītoliņš netieši esot atzinis arī VeA Senāta sēdē 23.martā.

Vītoliņš esot sniedzis arī tendenciozi negatīvu informāciju par VeA darbu kopumā, kas kaitējot abu pušu tēlam. Šīs nepietiekamās komunikācijas dēļ ir būtiski traucēta VeA sadarbība ar Ventspils pilsētas domi, norādīja Ratnieks.

Ventspils pilsētas domes pārstāvji Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") un Vītoliņš ieradušies uz VeA Senāta sēdi 23.martā, lai uzrunātu senatorus. Saspīlējums starp Ventspils pilsētas domes amatpersonām un VeA esot īpaši palielinājies laikā, kad Rēvalde devusies uz Minheni, lai apskatītu Latvijas pirmā satelīta "Venta-1" testēšanu, pauda Ratnieks.

Vītoliņš apgalvoja, ka, sadarbojoties ar VeA, viņš cenšas domāt par produktīvu augstskolu darbu, nevis par personīgām simpātijām vai antipātijām.

"Ar VeA esmu sadarbojies visu laiku, kopš augstskola ir izveidota, un maksimāli esmu centies atbalstīt augstskolas attīstību. Varu minēt konkrētus piemērus. Piemēram, 2014.gada beigās, kad kļuva skaidrs, ka nepietiek finansējuma, lai veiktu Irbenes 32 metru diametra radioteleskopa antenas konstrukciju pilnvērtīgu remontu, pēc manas iniciatīvas kopā ar VeA rektori tikāmies ar IZM tā laika valsts sekretāri un vienojāmies, ka ministrija meklēs iespēju atbalstīt šo būtisko infrastruktūras projektu. Saeimas budžeta komisijas sēdē argumentēju, kādēļ ir svarīgi atbalstīt šo projektu. Rezultātā tika piešķirti vairāk nekā 900 000 eiro no valsts budžeta," norādīja Vītoliņš.

Lūgts komentēt, vai viņa un Rēvaldes starpā valda personiskas antipātijas, Vītoliņš norādīja: "Domes un augstskolas attiecībās nevar būt personisku antipātiju vai simpātiju - mani interesē tikai produktīvs augstskolas darbs." Viņš atzina, ka būtu gatavs arī turpmāk koordinēt sadarbību starp VeA un domi, ja tiktu tam deleģēts.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: