Trīs Ventspils brīvostā strādājošie uzņēmumi – „Ventplac”, „Ventspils metināšanas rūpnīca”, „Kalmeta” – ir to vidū, kuru idejas par jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešanu ražošanā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) atzinusi par atbalstāmām.

SIA „Ventplac” jau parakstījis, bet pārējie uzņēmumi drīzumā parakstīs līgumus par Eiropas struktūrfondu līdzekļu saņemšanu projektu īstenošanai.

Eiropas Savienības atbalstītās aktivitātes „Jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešana ražošanā 2. Kārta”, ko Latvijā administrē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, mērķis atbalstīt veiksmīgi izstrādāto jauno produktu (tajā skaitā preču vai pakalpojumu) vai tehnoloģiju (tajā skaitā tehnoloģisko procesu) ieviešanu ražošanā.

Tās var būt arī būtiskas izmaiņas un uzlabojumi tehnoloģiskajā procesā.„Maksimālais finansējums, ko komersants var saņemt šajā programmā, ir 35% no kopējām projekta izmaksām, bet tas ir ļoti būtisks atbalsts uzņēmējam un mēs esam gandarīti, ka Ventspils brīvostas uzņēmumi aktīvi un veiksmīgi startē projektu konkursos,” saka Ventspils brīvostas pārvaldes Mārketinga un attīstības nodaļas vadītājs Igors Udodovs.

SIA „Ventplac” ir Ventspils brīvostas stividoru uzņēmums, kura pamatdarbība ir apaļkoksnes, šķeldas un citu koksnes produktu kravu pārkraušana. Projekta „Jaunas ostu kravu apstrādes tehnoloģijas ieviešana uzņēmumā SIA „Ventplac””ietvaros plānots iegādāties hidraulisko izlices celtni ar paaugstinātu portālu, nodrošinot iespēju cauri izbraukt vilciena sastāvam vai automašīnai, no kuriem uzreiz var tikt iekrauta vai izkrauta krava kuģī. Pēc projekta realizācijas uzņēmumam būs iespēja sniegt pakalpojumus, ko pašreiz tas nevar nodrošināt – zāģmateriālu un koksnes granulu pārkraušanu.

Arī pats pakalpojuma sniegšanas process būs tehnoloģiski savādāks - izmantojot šādu tehnoloģiju, celtnim nav jāpagriežas par 1800, bet tikai par 900, lai veiktu pārkraušanas darbības. Tas ievērojami uzlabo kravu apstrādes ātrumu, kā arī samazina nepieciešamo vietu pārkraušanas operāciju veikšanai. Turklāt projekta īstenošana dos iespēju pārkraut kravu no vagona tieši kuģī, kas būtiski samazinās tranzītkravu pārvadājumu izmaksas un paaugstinās termināla konkurētspēju tranzītpārvadājumu jomā. Projekta izmaksas plānotas 624 089,95 LVL apmērā, no kā 218 431,48 LVL ir ES līdzfinansējums no aktivitātes „Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde”.

SIA „Ventspils metināšanas rūpnīca” ir jauna komercsabiedrība, kas dibināta 2010.gadā, lai Ventspilī izveidotu lielizmēra metāla konstrukciju ražošanas rūpnīcu. Uzņēmums aktīvu saimniecisko darbību plānot uzsākt paralēli projekta realizācijai. Projekta „Lielizmēra metāla konstrukciju rūpnīcas izveide Ventspilī” rezultātā būsiespējams ražot un piedāvāt potenciālajiem pircējiem jaunu produktu – lielizmēra augstas kvalitātes un drošības metāla konstrukcijas, ko Latvijā neviena no esošajām metālapstrādes un ražošanas rūpnīcām salīdzinoši mazo jaudu dēļ nespēj nodrošināt.

 

Jaunās ražotnes izveidošana ļaus uzņēmumam nodrošināt darbības jaudu līdz 600 tonnām mēnesī, kā arī radīt 63 jaunas darbavietas. Projekta izmaksas plānotas 1 554 382,45 LVL apmērā, no kā 514 183,52 LVL ir ES līdzfinansējums.

 

SIA „Kalmeta” projekts „Viegli atveramu konservu kārbu vāku ražošanas uzsākšana” paredz ieviest ražošanā jaunu produktu, tas ir - viegli atveramos apaļos un figurālos konservu kārbu vākus, un tādējādi celt uzņēmuma konkurētspēju. Salīdzinājumā ar patlaban ražotajiem konservu kārbu vākiem, jaunie būs lietotājam draudzīgāki – tos būs iespējams atvērt ar roku, izmantojot tajā ievietoto atvēršanas „atslēdziņu”.

 

Projekta ietvaros plānots iegādāties un nodot ekspluatācijā divas ražošanas līnijas, iegādāties mērinstrumentus viegli atveramo vāku ražošanas kvalitātes kontrolei, ieviest uzņēmumā IT risinājumu uzņēmuma ražošanas iekārtu vienotai vadībai un izbūvēt jaunas noliktavu telpas 600 kv.m. platībā. Projekta izmaksas plānotas 1 935 381,65 LVL apmērā, no kā 677 383,58 LVL ir ES līdzfinansējums. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: