Daugavpils tiesa uz pagaidām nenoteiktu laiku atlikusi lietas skatīšanu par bufernaftu, kas atradās Latvijas teritorijā esošajos naftas cauruļvados Polocka-Ventspils un Polocka-Mažeiķi.

Lietas skatīšanu tiesai nācies atlikt sakarā ar to, ka lietas materiāli joprojām atrodas Latgales apgabaltiesā, kurp tie nosūtīti sakarā ar SIA "LatRosTrans" lūgumu noņemt no naftas arestu. Kā liecina portālā "tiesas.lv" publicētā informācija, tiesai jāskata Novopolockas naftas transportēšanas uzņēmuma "Družba" un atklātās AS "Polocktransneft Družba" prasība pret SIA "LatRosTrans" par īpašuma tiesību atzīšanu un aizliegumu lietot un izmantot kustamo mantu.

Kā iepriekš pauda tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs, tiesvedībā par bufernaftas īpašumtiesībām likvīdāks nodrošinājums par pašu naftu būtu nauda, kura iegūta no tās pārdošanas un glabātos Valsts kases kontā. Ministrs norādīja, ka pašlaik ar tiesas lēmumu ir aizliegta jebkāda darbība gan ar to naftu, kas ir SIA "LatRosTrans" naftas cauruļvadā, gan ar to, kas jau ir izsūknēta un glabājas SIA "Ventspils nafta termināls" rezervuārā un par kuras uzglabāšanu tiesas noteiktajam īpašniekam būs jāmaksā.

Viņaprāt, pašreizējā situācijā, kad ir augstas naftas cenas, par cauruļvadā esošās un jau rezervuārā iesūknētās naftas pārdošanu būtu iespējams iegūt aptuveni 60 miljonus latu. Štokenbergs atzina, ka valsts iespējamo rīcību īpašumtiesību atzīšanā uz bufernaftu kavējot fakts, ka nav atrasti nepieciešamie dokumenti ne Privatizācijas aģentūrā, ne Valsts īpašumu fondā, ne arī arhīvos, un tas, kur tie palikuši, neesot zināms. Tieši tāpēc viņš īsti neizprotot valdību veidojošo partiju koalīcijas padomē lemto (par Ventspils mēra Aivara Lemberga ierosinājumu bufernaftu pārdot izsolē, jo tā nav privatizēta), kas paredz, ka premjers ar rezolūciju uzdos tieslietu ministram sasaukt sanāksmi, kurā tiktu izskatīts jautājums par īpašuma tiesībām uz bufernaftu.

Lembergs iepriekš prognozēja, ka Latvija varētu iegūt ap 70 miljoniem latu. Cauruļvada īpašnieks SIA "LatRosTrans", protams, mēģinās pierādīt, ka maģistrālajos naftas cauruļvados Polocka-Ventspils un Polocka-Mažeiķi, kas atrodas Latvijas teritorijā, esošā tehnoloģiskā nafta ir "LatRosTrans" īpašums, taču, pēc Lemberga teiktā, šī nafta ir Latvijas valsts īpašums.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: