Saskaņā ar pārtikas ražotājiem izvirzītajām prasībām kopš šā gada 1. janvāra, uzņēmumam SIA Miesnieks par saviem līdzekļiem vajadzēja triecientempā veikt kapitālo remontu.

Miesnieks ar šo uzdevumu tika galā laikus, saņemot jaunu ovālu identifikācijas marķējumu, kas dod tiesības uzņēmumam realizēt savu produkciju ne tikai vietējā, bet arī Eiropas tirgū. Tomēr renovācijas projektu vietējam uzņēmumam vajadzēja īstenot daudz mazākā apjomā nekā sākotnēji tika plānots, jo lolotās cerības par līdzfinansējumu no Eiropas Savienības fonda pagaidām nav attaisnojušās.

Valdes loceklis Dainis Reinsons min vienu iemeslu – intereses trūkums no komercbanku puses kreditēt vietējo ražošanu. Līdz ar to Miesnieks nevar tikt pie naudas no Eiropas programmas Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana. ES iespējamā līdzfinansējuma daļa šajā programmā – 40%.

Lai pretendētu uz atbalstu no Eiropas programmas, uzņēmumam vajadzēja nodrošināties ar kādas komercbankas garantu kredītlīnijas atvēršanai. 2008. gadā Swedbank tādus garantus uzņēmumam deva, solot kredītu 550 tūkstošu latu apmērā. Tomēr pērn šī pati banka no saviem solījumiem atteicās, garantu neiedodot.

Projekta pirmo daļu – funkcionējošā gaļas pārstrādes ceha kapitālais remonts bez paplašināšanas – komersants veica par saviem līdzekļiem. Šogad Swedbank, pārliecinoties par uzņēmuma darbaspējīgumu, it kā no jauna apsolīja iedot kredītu turpmākai gaļas pārstrādes modernizācijai. Nepieciešamais finansējums ir aptuveni 100 tūkstoši latu.

Tomēr pirmais pusgads drīz jau būs pagājis, bet kredītlīnijas nav joprojām. Reinsonam nav cita skaidrojuma tādai banku politikai, kā vien, ka tas ir Rietumu mēģinājums kavēt vietējo ražotņu attīstību. Pēc Reinsona sacītā, uzņēmuma apgrozījums sarucis par 17%, kaut arī nozarē šis rādītājs sasniedz 30–40%.

Zem foto: Uzņēmuma Miesnieks gaļas pārstrādes cehā veikts kapitālais remonts, neapturot ražošanu. Katru dienu šeit saražo līdz 3 tonnām gaļas un desu izstrādājumu.

Foto: Ģirts Staris

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: