Neskatoties uz augstajām mazuta cenām, tarifu prognoze jūnijam liecina, ka Ventspilī siltums ir viens no lētākajiem Latvijā.

Ventspils Siltums valdes priekšsēdētāja Vita Maula skaidro, ka tarifu ietekmē ne tikai mazuta cena, bet arī ogļu un šķeldas iepirkuma cena. Turklāt kurināmā cenas īpatsvars veido tikai 52% no tarifa.

Uzņēmumam ir iespēja kurināmo iepirkt ilgākam laikam, tādējādi nodrošinot zināmu tarifa stabilitāti, kā to izdarījis arī Ventspils siltumapgādes uzņēmums. Aprēķinu ietekmē arī administratīvie izdevumi. Reorganizācijas rezultātā, apvienojot Pārventas Siltumu un Ventspils Siltumu tika samazinātas darba vietas, algas un citi izdevumi, tādā veidā  vienlaikus samazinot arī pakalpojuma pašizmaksu. Ventspils Siltums atjaunojis iekārtas un rekonstruējis siltumtrases.

Tas samazina siltuma zudumus trasēs un rada ekonomiju. Jo lielākas investīcijas, jo mazāki siltuma zudumi. Savukārt naudu, kas tiek ietaupīta, uzņēmums var novirzīt iekārtu modernizācijā. Ventspilī vairāk kā 80% siltumtrases cauruļu ir nomainītas pret rūpnieciski izolētām un arī šobrīd Ventspils Siltums plāno piesaistīt Eiropas struktūrfondu līdzekļus, lai veiktu atlikušo nomaiņu.

Liepājā, kur saskaņā ar prognozēm, kā pamat kurināmais tiek izmantota gāze, tā ir mainīga tarifa sastāvdaļa. Tam ir gan plusi, gan mīnusi. Samazinoties gāzes cenai, tarifs var samazināties, taču gāzes cenu samazinājums nav bijis jau sen. Tās tomēr turas augstas un pieaugot gāzes cenām, pieaug arī siltumenerģijas tarifs.

Ventspilī siltumenerģijas tarifā tiek iestrādāta fiksēta kurināmā cena, tādēļ tarifs katru mēnesi nemainās. Maula skaidro, ka gala tarifu ietekmē arī uzņēmuma īpašnieka nostāja par tarifā iekļaujamo peļņas daļu. Ventspilī tarifā peļņa nav iekļauta. Valmierā, savukārt, siltumenerģiju iepērk no uzņēmumiem, kas to saražo koģenerācijas procesā. Tas nozīmē, ka siltumenerģijas maksas daļēji kompensē pārdotā elektroenerģija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: