2010. gads bija pārkrauto beramkravu un ģenerālkravu rekordgads ostas termināļos, turklāt pērn Ventspils ierindota pasaulē perspektīvāko ekonomisko zonu pieciniekā.

Kopējais kravu apgrozījums Ventspils brīvostas termināļos 2010. gadā bija 24,8 miljoni tonnu, kas ir par 6,85% mazāk nekā 2009.gadā. Lielākais kritums kravu apgrozījumā ir lejamkravām – par 19%, kas ir izšķiroši negatīvi ietekmējis kopējo ostas apgrozījumu. Savukārt pieaugums, salīdzinot ar pērno gadu, vērojams beramkravu (par 12%) un ģenerālkravu (par 37%) jomā.

Lejamkravu apgrozījuma kritums, galvenokārt, skaidrojams ar SIA „”Ventspils Nafta” termināls” apgrozījuma kritumu. Ja 2007. gadā termināla kopējais kravu apgrozījums bija 14,8 miljoni tonnu, tad 2010.gadā – 9,3 miljoni tonnu, katru gadu samazinoties par apmēram 2 miljoniem tonnu.

2010.gads Ventspils brīvostā bija īpašs ar prāmju satiksmes attīstību. Ventspils ir kļuvusi par prāmju satiksmes centru Latvijā. Pagājušajā gadā Ventspils ostai piesaistīts jauns operators – kompānija „Finnlines”, nodrošinot kravas un pasažieru pārvadājumu uz Sanktpēterburgu. Kompānija „Scandlines”, izvērtējot pasažieru un kravu pārvadātāju interesi Ventspilī, 2010.gada nogalē līnijai Ventspils – Nīneshamne norīkoja jaunu, 2009.gadā ražotu, lielākas ietilpības prāmi, kas var uzņemt ap 120 treileru un līdz 500 pasažieru.

Šobrīd no Ventspils piecas reizes nedēļā ar prāmi var nokļūt Nīneshamnē Zviedrijā, divas reizes – Trāvemindē Vācijā, divas reizes – Sanktpēterburgā Krievijā. 2010.gada laikā prāmju līniju pasažieru skaits palielinājies par 16% salīdzinājumā ar 2009.gadu, vieglo auto skaits – par 29%, kravu – par 43%. Šogad Ventspils Brīvosta sāks interesanta tūrisma reģiona Gotlande – Ventspils – Sārema izpēti prāmju satiksmes piemērotībai.

2010.gads, neskatoties uz pēckrīzes periodu, bija veiksmīgs arī rūpniecības attīstības jomā. Darbu Ventspilī uzsāka SIA „BAU-HOW Baltic”, kas ir norvēģu uzņēmumu grupas BAU-HOW meitas uzņēmums, kas nodarbojas ar daudzstāvu dzīvojamo ēku moduļu industriālo ražošanu, radot 120 jaunas darbavietas. Septembrī SIA „Dendrolight Latvija” Ventspilī atklāja pasaulē pirmo unikālā masīvkoksnes šūnu materiāla DendroLight ražošanas uzņēmumu, kurā šobrīd strādā 40 darbinieki.

Septembra beigās Ventspils brīvostas pārvalde parakstīja līgumu par zemes nomu un jaunas rūpnīcas celtniecību ar Spānijas/Itālijas izcelsmes uzņēmumu „Sopena”, kas specializējas alumīnija profilu ražošanā. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: