Veikalu tīklā Rimi izsniegtajos čekos šobrīd atrodama tēriņu summa ne tikai latos, bet arī eiro, taču šim jaunievedumam ir tika informatīva nozīme.

Summa gan latos, gan eiro uz čeka atrodama, ja maksājums veikts ar bankas karti. Šāds jaunievedums lika domāt, ka Rimi Latvija laicīgi gatavojas eiro ieviešanai mūsu valstī, tomēr citas izmaiņas pēc eiro parādīšanās uz čekiem nav paredzētas. «Cenu atspoguļošanai arī eiro ir tikai informatīva nozīme, bet norēķini joprojām notiek latos, » Ventas Balsij paskaidroja Rimi Latvijas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere.

Summu eiro aprēķina pēc fiksētā valūtas kursa, bet noderīgi tas būtu pircējiem, kas nāk no valstīm, kurā jau ieviesta vienotā Eiropas valūta, lai gan norēķināties ar to Rimi veikalos vēl nebūs iespējams.

Jādomā, ka vismaz daļai ventspilnieku šobrīd nekas nebūtu pretī maksāt eiro, jo to tuvinieki devušies peļņā uz Īriju vai kādu citu Eiropas Savienības valsti un iekrāto uz mājām sūta tieši šajā valūtā. Tomēr līdz šādai iespējai vēl kādu laiku nāksies pagaidīt.

Finanšu ministrija informē, ka eiro ieviešana Latvijā varētu notikt 2014. gadā 1. janvārī. Lai nodrošinātu pēc iespējas ērtāku skaidrās naudas norēķinu apriti, pēc eiro ieviešanas Latvijā paredzēta vienu mēnesi ilga divu valūtu vienlaicīga lietošana. Šajā laikā par tirgotājiem būs jāpieņem gan latu, gan eiro banknotes un monētas.

Obligāta Eiropas kopējās valūtas pieņemšana pirms 2014. gada 1. janvāra nav paredzēta. Savukārt trīs mēnešus līdz eiro ieviešanas dienai un gadu pēc tās preču un pakalpojumu cenas būs jānorāda gan latos, gan eiro. Cenas eiro, tāpat kā to šobrīd jau dara Rimi, tiks noteiktas pēc oficiālā maiņas kursa, strikti ievērojot matemātiskos noapaļošanas principus.

Jau no nākamā gada 1. janvāra eiro ieviesīs Igaunijā, bet šobrīd mūsu kaimiņvalstī cenas atspoguļotas divās valūtās. Sākotnēji igauņi saskārās ar visai lielām problēmām šo noteikumu ievērošanā, jo gandrīz pusei no pārbaudītajiem konstatēja kādus pārkāpumus. Šobrīd situācija jau uzlabojusies un pārkāpumu ir krietni mazāk.

Igauņi gan bažījas, ka daļa uzņēmēji pāreju uz eiro varētu izmantot, negodīgi aprēķinot jaunās cenās un tā gūstot papildus pelņa. Tāpēc valstī pat izsludināta kampaņa par godīgu cenu pārrēķināšanu, kurai pievienojas arvien vairāk uzņēmumu.

1999.gadā eiro ieviesa bezskaidras naudas veidā, trīs gadus vēlāk sāka nacionālo valūtu nomaiņa uz eiro banknotēm un monētām, bet šobrīd tas ir maksāšanas līdzeklis 15 Eiropas Savienības valstīs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: