Ventspils puses eglītes tiek vestas pat uz Gulbeni un Madonu, bet podos audzētās zaļās rotas mums ved no Aizkraukles. Kopumā Ziemassvētku eglīšu tirdzniecības apjomi ar katru gadu strauji krītas.

Ventspilī viens no lielākajiem cirsto eglīšu tirgotājiem ir veikalu tīkls Mājai un dārzam. Tā pārstāvis Arnis Trams zina stāstīt, ka liels un izdevīgs bizness no eglīšu pārdošanas nesanāk. Turklāt tirdzniecības apjomi ar katru gadu krītoties.

Arī z/s Dzērves īpašniece Maruta Kaminska, kuras podos audzētās egles no Aizkraukles ved un tirgo Ventspils degvielas uzpildes stacijā, atklāj, ka pagājušogad jutuši krīzes ietekmi, tomēr ne tik ļoti kā cirsto eglīšu tirgotāji. Lielā mērā tas izskaidrojams arī ar pārmaiņām cilvēku domāšanā. Daudzi zaļā dzīvesveida piekritēji izvēlas dzīvu eglīti, lai pavasarī to iestādītu savā piemājas pagalmā un nenodarītu kaitējumu dabai. Daudzi pērk eglīti podiņā, jo tā šķiet skaistāka – parasti ir simetriska un kupla. Kaut arī nelielas, pārsvarā līdz 1,20 m augstas, eglītes podā var nopirkt arī Popes kokaudzētavā. Tās vadītāja Lidija Ķemlere stāsta, ka daudzi to arī izmanto. Paši gan uz tirdzniecības vietām Ziemassvētku laikā nebraucot.

Tirdzniecības apjomu kritumu skaidro arī ar nelegālo eglīšu tirdzniecību, jo atrodas tādi, kas sarīko zaļās rotas pārdošanu arī savos privātmāju pagalmos, neiegādājoties tirdzniecības licences un ciršanas atļaujas. Turklāt, ja Rīgas pusē alternatīvas eglītes iegādei nav lielas, mūsu pusē ļaudīm nav problēmu arī pašiem to sagādāt mežā. Arī šogad Latvijas valsts meži ļauj iedzīvotājiem personiskām vajadzībām nocirst vienu eglīti. Jāievēro vien tas, lai kociņa celms būtu mazāks par 12 centimetriem diametrā un tās augtu uz stigām, grāvmalās vai zem elektrolīnijām. Kategoriski aizliegts zāģēt eglītes jaunaudzēs.

Valsts mežos iespējams sarūpēt arī eglītes tirgošanai, skaidro  Ventspils virsmežniecības mežziņa vietniece Violeta Piļķe.  Tādā gadījumā jāiegūst atļauja no Latvijas valsts mežiem un jācērt īpaši ierādītās vietās. Šādi eglītes tiek sagādātas arī veikaliem Mājai un Dārzam un no Kurzemes vestas pat uz Latgali un Vidzemi. Tie, kuriem ir privātais mežs, arī bez īpašas atļaujas var cirst eglītes, kuru celms nav lielāks par 12 cm, un tās pārdot.

Ventspils tirgus valdes priekšsēdētājs Raitis Šauriņš zina teikt, ka arī šogad uz Ziemassvētku laiku būs kādi desmit tirgotāji, no kuriem viens jau izņēmis tirdzniecības licenci. No ārzemēm vestās eglītes Ventspilī netirgo, un pārsvarā tirgus placī pulcējoties vietējie tirgotāji, kas tās sarūpē savos privātajos mežos. Tirdzniecība ar eglītēm notiks arī Pārventas tirgū. Šauriņš prognozē, ka tā sāksies ap 15. decembri.

Ziemassvētku eglītes no Kurzemes nokļūs arī daudzu mājās Anglijā un Īrijā. Tie, kas nodarbojas ar paciņu pārvadājumiem mūsu tautiešiem svešumā, prognozē, ka šis būs viens no populārākajiem sūtījumiem. Jau tagad saņemti vairāki pieteikumi. Šādam sūtījumam esot galvenokārt sentimentāls raksturs, jo cilvēki svešumā Ziemassvētkos vēloties sajust daļu Latvijas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: