Valdība nākamgad pašvaldībām garantēs 96% iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) ieņēmumu.

Par to vakar sarunās vienojās pašvaldību un valdības pārstāvji.

Valdības sākotnējā pozīcija paredzēja 92% IIN ieņēmumu garantiju pašvaldībām. Tomēr pēc diskusijām premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") un finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") piekāpās un piekrita pašvaldībām nākamā gada budžetā garantēt IIN ieņēmumu prognozi 96% apmērā.

Sākotnēji Dombrovskis un Finanšu ministrijas pārstāvji uz sēdi bija gatavojuši kompromisa piedāvājumu - 95% - tomēr pēc neveiksmīgām sarunām un atkārtotas apspriedes valdība atbalstīja garantijas vēl lielāku palielināšanu.

Pamatā panākot zināmu vienošanos par šo pašvaldībām tik būtisko jautājumu, klātesošie pašvaldību vadītāji, tikai vienam balsojot pret sēdes noslēgumā arī pilnvaroja Andri Jaunsleini parakstīt Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2011.gada vienošanās un domstarpību protokolu.

Tā kā panāktas daudzas vienošanās, puses arī nolēma, ka šajā dokumentā turpmāk vārds "vienošanās" tiks rakstīts pirms "domstarpību", nekā tas šajā dokumentā bija līdz šim.

Protokols paredz, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījums pašvaldību un valsts

budžetā nākamgad būs attiecīgi 82% un 18% apmērā.

Pusēm atšķirīgi viedokļi gan saglabāsies par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) izvirzītajām ieņēmumu prognozēm. Latvijas Pašvaldību savienība nepiekrīt Finanšu ministrijas 2011.gadā sagatavotajai pašvaldību NĪN ieņēmumu prognozei - 99,45 miljoni latu, jo pašvaldības konceptuāli nepiekrīt, ka 2011.gadā būs iespējams iekasēt vienu miljonu latu saistībā ar 3% NĪN likmi par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi (paaugstinātā NĪN maksājums pārnests no 2010.gada uz 2011.gadu).

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: