Teātra nams “Jūras vārti” šodien plkst. 18.00 aicina uz kinolektoriju “Kino vārti”.

Tajā būs iespēja noskatīties dokumentālo filmu “Versija Vera” - filmu par izcilu mākslinieci Veru Muhinu, kura nosargāja Brīvības pieminekli no bojāejas, izgudroja šņabja glāzi - graņonku un šokēja Parīzi ar gigantisko strādnieka un kolhoznieces skulptūru.

           

Autores - režisores Ilonas Brūveres  jaunā pilnmetrāžas  filma par rīdzinieci, vienu  no izcilākajām 20. gadsimta tēlniecēm - Veru Muhinu, skatītājam sniedz ieskatu Eiropas kultūras vēstures lappusēs, atklājot tēlnieces personību dienasgrāmatas fragmentos.

Filma tēlnieces dienasgrāmatā stāsta par mākslinieces atiecībām ar varu, mākslu un sevi, kas ir un paliek pārlaicīga  tēma, sekojot  Muhinas pierakstiem, kinodokumentu kadriem un precīziem laiku apliecinošiem  vizuālā konspekta  fragmentiem.

Muhinas monumentālais 53 m augstais skulpturālais ansamblis Strādnieks un kolhozniece 1937. gadā Vispasaules mākslas  izstādē Parīzē kļūst par sensāciju. Muhina  studējusi Parīzē pie Rodēna skolnieka, tēlniecības meistara Bourdēla. Par  Muhinas  darbiem jūsmo Pikasso. Viņa patiesi tic humānisma ideāliem un to  veiksmīgi izmanto PSRS aģitpropagandas mašinērija.

1937. gadā Muhina atsakās no visiem Rīgas īpašumiem, lai izvairītos no nepatikšanām Maskavā. Gadu vēlāk Ulmaņa valdība Tirdzniecības noliktavas Rīgas centrāltirgū, visus namus Turgeņeva ielas labajā  pusē un kokzāģētavu Sarkandaugavā pasludina par valsts īpašumu, kura vērtība sasniedz 4 miljonus dolāru.

Tā nav politiska filma, bet gan personības stenogramma, iedziļinoties tēlnieces personīgajās izjūtās, akcentējot viņas dzīves uztveri un laiku, kurā top vairāki 20. gadsimta tēlniecības paraugi. Filma  izseko Muhinas attiecībām ar laiku, kas sniedz viņai iespēju radoši strādāt un diktē savus noteikumus.

Melnbaltā filma  ar mākslinieces  Kristiānas Dmiteres piedalīšanos Muhinas  lomā sniedz skatītājam precīzu laikmeta noskaņu kinooperatores Elīnas  Bandēnas filmētajos un scenārija autores, režisores Ilonas  Brūveres  uzstādītajos  kinokadros, kas  rosina skatītāju  ne vien patērēt piedāvāto informāciju, bet gan arī domāt un just. Filmā skan Franka Martina Štrausa mūzika. Filmas producents: Mediju komunikāciju darbnīca KINOLATS

Kinolektorijā tikšanās ar mākslinieci Kristiānu Dimiteri (filmā atveido Veras Muhinas tēlu). Biļetes iepriekšpārdošanā t/n “Jūras vārti” un “Biļesu serviss” kasēs - cena Ls 1,00. Skolēniem un studentiem 2 biļetes par vienas cenu!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: