Baltkrievija iesniegusi notu Latvijai saistībā ar darbībām ap Ventspils naftas cauruļvadu. Latvija patlaban gatavojot atbildi, un sīkāku informāciju pagaidām neizpauž.

Šodien Baltkrievijas naftas pārstrādes kompānija "Belneftehim" ar Baltkrievijas vēstniecības starpniecību izplatība paziņojumu, kurā skaidroja, ka SIA "LatRosTrans" plānotā tehniskās naftas atsūknēšana no maģistrālā cauruļvada Polocka-Ventspils liedz perspektīvu Latvijai un Baltkrievijai to izmantot nākotnē un rada zaudējumus Baltkrievijas valsts īpašumiem.

"Belneftehim" paziņojumā norādīts, ka "LatRosTrans" jau iepriekš sagatavojies naftas atsūknēšanai, bet Baltkrievijas uzņēmuma pārstāvjiem šajos darbos neļāva piedalīties.

16.novembrī "LatRosTrans" vienpusējā kārtā esot pārkāpis telpu nomas līgumu, kas noslēgts ar Baltkrievijas uzņēmumu Latvijā, un aizliedzis Baltkrievijas pārstāvjiem pieeju nodošanas-pieņemšanas punktam "Ventspils".

"Balneftehim" uzskata, ka ar savām vienpusējām darbībām "LatRosTrans" rada ekonomiskos zaudējumus Baltkrievijas īpašumiem un tieši valsts naftas transportēšanas un pārstrādes uzņēmumam "Družba", kuras bilancē atrodas maģistrālā cauruļvada tehnoloģiskā nafta.

Koncernam "Balneftehim" esot dokumenti, kas pierāda Baltkrievijas uzņēmuma īpašuma tiesības uz tehnoloģisko naftu, turklāt šo dokumentu esot parakstījusi arī Latvijas puse un neesot nekāda pamata, lai apstrīdētu šīs tiesības.

Baltkrievijas uzņēmuma speciālisti uzskata, ka "LatRosTrans" plānu realizācija, atsūknējot naftu un piepildot to ar slāpekli, liegs turpmāk izmantot naftas vadu Polocka-Ventspils naftas transportēšanai.

2010.gadā "Belneftehim" esot diskutējis ar AS "Ventspils nafta" par naftas termināla, kā arī cauruļvada izmantošanu, lai nogādātu naftu Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcās. Pārrunu laikā esot kopīgi esot izstrādāti tehnisko pasākumu plāni, kas apliecinājuši iespēju organizēt naftas transportēšanas projektu pa cauruļvadu Baltkrievijas virzienā viena gada laikā ar minimāliem kapitālieguldījumiem.

Latvijas pusei esot norādīts uz nepieciešamību risināt šo jautājumu ar organizācijām, kas kontrolē terminālu un naftas vadu Latvijas pusē. Šajā sakarā uzņēmums esot vērsies pie "LatRosTrans" ar priekšlikumu organizēt naftas piegādi Baltkrievijas uzņēmumam "Naftan", izmantojot cauruļvadu, un izskatīt šo jautājumu kompānijas uzraudzības padomē. Tomēr 2010.gada 12.augustā šis jautājums bez izskatīšanas no dienas kārtības noņemts.

"Belneftehim" uzskata, ka "LatRosTrans" darbības nav saskaņotas ar Latvijas valsts politiku, tās veiktas bez nacionālo interešu ievērošanas un nes zaudējumus abu valstu ekonomiskajai partnerībai.

Apliecinot ieinteresētību naftas tranzītā pa maģistrālo vadu Polocka-Ventspils, Baltkrievijas uzņēmums pauž pārliecību, ka darbspējīgas infrastruktūras saglabāšana atbilst abu pušu interesēm un veido ilgtermiņa perspektīvu kopējai sadarbībai.

Kā vienu no sadarbības variantiem Baltkrievijas uzņēmums piedāvā kompānijas "Družba" iekļaušanos "LatRosTrans", kā ieguldījumu pamatkapitālā sniedzot Baltkrievijai piederošo naftu, kas atrodas maģistrālajā cauruļvadā Polocka-Ventspils. Tas ļaušot pieņemt lēmumus, kas skar naftas tranzītu Latvijas teritorijā, ņemot vērā lielāka partneru loka intereses.

"Belneftehim" izsaka nožēlu, ka "LatRosTrans" paziņojumi un rīcība nes Latvijas tēlam zaudējumus, jo līdz šim Latvija sevi pozicionējusi kā valsts, kura realizē vienlīdzīgas attiecības ar kaimiņvalstīm un attīstījusi savas tranzīta iespējas.

Jau ziņots, ka pēc detalizētiem sagatavošanās un izpētes darbiem eksperti devuši zaļo gaismu SIA "LatRosTrans" piederošā cauruļvada esošās naftas atsūknēšanai un pārvietošanai uz rezervuāru, aģentūru LETA iepriekš informēja uzņēmuma pārstāvji.

Procesa laikā cauruļvadā gadiem stāvējusī nafta pagaidām tiks aizvietota ar videi draudzīgāku pildījumu - slāpekli. Šie tehniskie darbi tiek veikti, lai nākotnē būtu iespējams atjaunot cauruļvada darbību. Sākotnēji notiks naftas pārvietošana no cauruļvada uz rezervuāru. Savukārt pēc cauruļvada iztukšošanas tiks veikta tā tīrīšana un sagatavošana piepildīšanai ar slāpekli.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: