Neraugoties uz vājo ārējo pieprasījumu, prognozējams, ka 2016.gadā iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums Latvijā var sasniegt 3,2%, atzina Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta eksperte Gunta Piņķe.

EM pārstāve skaidroja, ka Latvijas tautsaimniecības izaugsmi 2016.gadā, tāpat kā iepriekšējā gadā, galvenokārt noteiks iekšējā pieprasījuma attīstība, ko nodrošinās algu kāpums un bezdarba samazināšanās. Turpmākajai ekonomikas attīstībai nozīmīgas ir investīcijas. Privāto investīciju dinamika joprojām ir ļoti lēna, bet pieaugošā no jauna izsniegto kredītu tendence rada lielāku optimismu investīciju attīstībā.

Savukārt sabiedriskā sektora investīcijas ir cieši saistītas ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu programmu uzsākšanu. ES fondu investīcijas ir nozīmīgs ieguldījums ne tikai Latvijas ilgtermiņa izaugsmē, bet arī iekšējā pieprasījuma veicināšanā.

Eksperte atzina, ka, neskatoties uz saspringto ģeopolitisko situāciju reģionā, 2015.gadā Latvijas ekonomika turpināja augt un bija viena no straujākajām ES. Kopš 2015.gada otrā ceturkšņa Latvijas tautsaimniecības izaugsmes tempi ir palielinājušies un gada izaugsme bija 2,7%.

2015.gadā turpināja augt iekšzemes pieprasījums. Salīdzinoši straujais vidējās darba samaksas kāpums un zemā inflācija veicināja privātā patēriņa pieaugumu - pieaugums par 3,3%. Savukārt investīciju dinamika 2015.gadā bija mērena - pieaugums par 2,6%. Augot valsts budžeta izdevumiem, 2015.gadā turpināja augt arī sabiedriskais patēriņš - par 3,1%.

"Pēdējos gados zemais pieprasījums ārējos tirgos ir ietekmējis eksporta dinamiku, un tā kļuvusi lēnāka. Lai arī 2015.gadā eksports uz Krieviju ievērojami saruka, kopējais Latvijas preču un pakalpojumu eksporta apjoms nav samazinājies, bet pat nedaudz palielinājies par 1%. Nelielo pieaugumu galvenokārt nodrošināja pakalpojumu eksports, preču eksporta apjomam paliekot praktiski nemainīgam," skaidroja Piņķe.

Nozaru griezumā stabila izaugsme 2015.gadā bija vērojama apstrādes rūpniecībā - par 4,3%, kur lielākais ieguldījums bija metālapstrādes un kokapstrādes nozaru izaugsmei. Stabili auga arī tirdzniecības pakalpojumi, kas 2015.gadā bija par 3,7% lielāki nekā pirms gada. Labi pieauguma tempi bija izmitināšanas un ēdināšanas, kā arī informācijas un komunikācijas pakalpojumiem - atbilstoši pieaugums par 6% un 3,3%. Turpretim transporta pakalpojumu un būvniecības apjomi atpalika no 2014.gada rādītājiem.

Jau ziņots, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, pieaudzis par 2,7%, salīdzinot ar 2014.gad, informē Centrālajā statistikas pārvaldē.

Arī 2015.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada atbilstošo periodu, Latvijas IKP, pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, pieauga par 2,7%, bet, pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, IKP palielinājās par 2,3%.

Savukārt pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada trešo ceturksni IKP salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, samazinājās par 0,3%.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: