Vairāk nekā puse grieķu balsotāju referendumā nav atbalstījuši vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, paziņojis Grieķijas iekšlietu ministrs.

Provizoriskie referenduma rezultāti liecina, ka "Nē" starptautisko aizdevēju prasībām teikuši 60,64% balsstiesīgo, bet "Jā" - 39,36% balsstiesīgo.

 

Kā ziņots, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs Vācijas radio pavēstījis, ka gadījumā, ja grieķi referendumā neatbalstīs vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem saskaņā ar pašreizējiem nosacījumiem, Grieķijā jāievieš cita valūta.

 

 "Tajā brīdī, kad kāds ievieš jaunu valūtu, viņš pamet eirozonu," teica Šulcs.

 

Vienlaikus Šulcs izteicies, ka neatkarīgi referenduma rezultātiem Eiropas Savienība (ES) varētu Grieķijai izsniegt ārkārtas aizdevumus.

 

Eiropas Centrālā banka, kas ir viens no Grieķijas aizdevējiem, iespējams, pārstās sniegt atbalstu Grieķijas bankām un valstij būs jāievieš paralēla valūta, lai rekapitalizētu bankas.

 

Saglabājoties ierobežotai eiro pieejamībai, šo valūtu nāksies izmantot arī lai maksātu algas valsts darbiniekiem. Taču tas būtu tikai īstermiņa risinājums - šī valūta strauji zaudētu vērtību, iegrūžot cilvēkus dziļākā nabadzībā un, visticamāk, tas novestu pie izstāšanās no eirozonas.

 

Tikmēr Grieķijas valdība pēc pirmajām ziņām par rezultātiem paziņojusi, ka pastiprinās centienus panākt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem.

 

Savukārt laukumā pie Grieķijas parlamenta Atēnās jau sapulcējušies simtiem "Nē" balsojuma atbalstītāju, kuri svin uzvaru vicinādami Grieķijas karogus un plakātus ar "Nē" uzrakstiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: